reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

waga,zdrowie i rozwój naszych pociech

pesca, każde dziecko jest inne, ty się martwisz, że Mały nie chce się bawić sam, a ja że mało gaworzy. z tych wszystkich poradników wyczytałam, że nie wiadomo ile już powinien gadać a on zaledwie aaa, geee, niee... tyle to potrafił jak miał 2 miesiące...
mój dużo się zaczął przytulać, w ogóle taki cycol mamusi się z niego zrobił.

reklama
Dziewczyny nie stresujcie się! Każdy dzieciak ma swój rytm rozwoju...oczywiście nasza stymulacja ma znaczenie ale tak naprawdę dziecko samo wie kiedy jest na co gotowe. Jak pomyślę o moich rodzicach wychowanych na wsi gdzie dziadkowie musieli chodzić w pole i generalnie ogarniać całe gospodarstwo to wątpię żeby babcia miała czas zajmować się trójką małych dzieci a co dopiero rozwodzić się nad ich tempem rozwoju. Brało się dzieci kilkumiesięczne w pole a one się same sobą zajmowały i wszyscy wyrośli zdrowi i w pełni sprawni;-)
Pesca ja też czasem czuję presję jak dzieciaki tu z naszego forum już zaczynają raczkować itd. Oczywiście wszystkim zdolniachom składam szczere gratulacje :tak: My dopiero mamy od kilku dni matę, i zgadzam się z przedmówczyniami, że leżenie na podłodze pomaga w szybszym załapywaniu pewnych kwestii. Igo zaczął przewracać się na brzuch, na plecki jeszcze nie umie i tyle, leży sobie i coś kombinuje ale generalnie to leniuch z niego. Wkurza się bardzo szybko, nerwus w mamę:-p i muszę go zabawiać żeby chciał jeszcze na macie poleżeć. Ale na wszystko ma jeszcze czas. Ja wrześniówki czytam codziennie, bo fajnie piszą, tak bez ciśnienia, no i czytam z ciekawości co czeka prawdopodobnie moje dziecię za "miesiąc". Tam tylko tej perell dziecko stoi, reszta siada. A jak wchodziłam na lipcówki i sierpniówki to tam jeszcze wiele dzieciaków pewnie nie siedzi. I nikt się nie martwi. Najważniejsze żeby dziecko rozwijało się symetrycznie i napięcie mięśni było właściwe, reszta przyjdzie w swoim czasie.
vinga a co nasze dzieci powinny już gadać? szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym w ogóle...mój czasami nic nie gaworzy kilka godzin, dużo pluje, pruka no i właśnie takie samogłoski raczej męczy: aaa, buuuu, eee, oooo...jak miał 2 miechy to było piękne: a guu, a gii, gej :-p, hej itd.

Zgadzam się tutaj z Miszą:) Każdy maluszek ma swoje tempo i wie najlepiej co i kiedy:) Nie ma się czym stresować a porównywanie jest zupełnie bez sensu! To, że któryś bobas umie "coś więcej" nie oznacza, że jest lepszy od innych a reszta gorsza...!
Jeśli chodzi o gaworzenie to mój mały ma czasem "ciche" godziny a nieraz się tak drze, że sąsiedzi chyba myślą, że mu się krzywda dzieje..nie wspominając o moim bębenkach w uszach hehe..
Miłego dnia dziewczynki! Ja dzisiaj mam zamiar wreszcie dotrzeć na Ryneczek!:)

Zgadzam sie z wami dziewuszki :)
Niestety w pewnym stopniu watek ten stal sie pewnego rodzaju licytacja/chwaleniem czyje dziecko umie wiecej.
Czasem az sie boje tu wejsc i czytac jakie jedno za drugim robi ogromne postepy - chociaz Anitka tez szybko kombinuje rozne sprawy.

---------------------------------------------

Powiedzcie czy ktorej z waszych pociech udaje kaszel zeby na nie spojrzec? takie 'khmm khmm' kszakanie jakby ? Na poczatku myslalam ze gardelko ja boli, ale pozniej sobie przypomnialam ze syn kolezanki tez mial taki 'okres'? Jakos wczesniej sie z tym nie spotkalam ?

A my dzis po szczepieniu. Znaczy sie wczoraj bylo :)
3 zastrzyki naraz - mloda darla sie w nieboglosy ;;(( naszczescie teraz bedzie 'wolne' do roczku.
Chcialam zeby mi pielegniarka zwazyla - to powiedziala ze nie ma wagi takiej [kij ze na 1,5 miesiaca wazyla mi mloda dokladnie taka sama waga jak polozna wazy :/] Kazala siebie zwaazyc a pozniej siebie z mloda.. wyszlo duzo za duzo.. :/ ehh... Rozwalaja z ta opieka :///

************************* Ale dzis zwazylam dzidzie sama
na wadze elektronicznej/lazienkowej i wyszlo 7,050 kg,
wiec od dzis chyba bede sobie ja tak wazyc raz na 2-3 miesiace.

emotion mój czasami wydaje z siebie właśnie takie dziwne dźwięki jakby się krztusił czy kaszlał i faktycznie jest to chyba mała prowokacja"patrzcie na mnie, wołam was..!":) Podobny dźwięk wydaje jak widzi,że zaraz będzie cycuś-kabaret czasem mam przed karmieniem, chyba go muszę nagrać hehe

ehhh to sa dzieci cwaniaki i kombinatory .. :-)

Moja wlasnie lezy na macie [edukacyjnej zeby bylo scislej]
nogi wyprostowane
rece na boki [w pozycjii krzyza]
glowa tez na ziemi [jakby nie miala sily uniesc]
i wlasnie 'pokaszluje' "khmm... khmm..."

emotion, mały też miał taki okres, że udawał kaszel :) nie wiem czemu to miało służyć :p

a co do chwalenia się dziećmi, to chyba każda mama lubi się chwalić swoją pociechą :) nie widzę w tym nic złego ;-)
my w piątek jedziemy na szczepienie, ciekawe ile mały klocek waży.

dziewczyny, spotkałyście się kiedyś z asymetrią? podejrzewam ją w mojego małego :( od ok 2 tygodni siada jedną nogą z przodu, jedną podkurcza do tyłu... ciągle jest to prawa noga. oczywiście poczytałam w internecia na ten temat i wychodzi, że to asymetria. żeby tego było mało to kilka dni temu zaobserwowałam, że na pleckach po jednej stronie kręgosłupa ma większą "górkę" niż po drugiej. widać to tylko gdy się schyli. boję się, bo nie chcę, żeby mały miał problemy z kręgosłupem. ja mam skoliozę i nie chcę żeby przechodził przez to co ja...

i fotka jak siedzi:
Zobacz załącznik 555163Zobacz załącznik 555164próbuję go poprawiać, żeby tak nie siedział ale też nie wszystko widzę...

vinga, u nas była/jest asymetria, jak mały miał 2 miechy...jak leżał to jedna strona była troszkę przykurczona, byliśmy wtedy u fizjoterapeuty, pokazała nam jakie ćwiczenia robić, jak małego nosić itd. Mieliśmy się pokazać za jakiś czas ale ja wtedy siedziałam 5 tygodni u rodziców i jakoś tak to olaliśmy niestety. A teraz jak mały coraz chętniej zaczął siedzieć to zauważyłam, że jak się patrzy na wprost to ma główkę zawsze przechyloną w prawą stronę, trochę się to teraz zniwelowało ale obserwujemy go i pewnie znów się udamy do fizjoterapeuty. Tobie też polecam taką wizytę, bo samemu to nie wiadomo czasem co robić, albo popatrz może jest jakiś blog albo ćwiczenia na youtube w tym temacie.

reklama
vinga ja jak bylam z Anitka u lekarza rodzinnego na dwa miesiace [w polsce] na kontroli ogolnej [w irlandii ne sprawdzaja za bardzo] to miala 'lekka asymetrie', ale lekarka powiedziala ze narazie sie na to nie patrzy - dopiero kolo 5-6 iesiaca sie 'bierze' za niwelowanie takich wad.
Ja bym ci poradzila isc do terapeuty on sie najlepiej zna na takich rzeczach i stierdzi czy faktycznie jest cos nie tak. Bo to ze mlody tak siedzi 'na jedna strone' moze nic nie znaczyc.

Ja zauwazylam ze mloda jak np lezy na brzuchu to jedna noge uklada jak zabka -- a druga bardziej wyprosowana ma. Jak miala USG na 3 miesiace [na ioderka] to kazali pieluchowac podwojnie, pozniej po 2 albo 3 miesiacach mialam kotrole [w szpitalu irlandzkim ] i wszystko wyszlo okej [balam sie bo mam zle zdanie o irlandzkich lekarzach - ale sama kukalam na USG i faktycznie wyszlo ok -- lekarz powiedzial mi na co zwrocic uwage]
Teraz zaczynam sie bac ze moze jednak faktycznie cos nie tak :/ Do lekarza dopiero pojde jak bede na urlopie w Polsce [koncem lipca] wiec mloda bedzie miala juz 9 miesiecy - ale czy to nie bedzie juz za pozno ?

Do góry