reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

waga,zdrowie i rozwój naszych pociech

reklama
witam trochu mnie nie bylo ale ciezko jest w pl znalesc czas

My po pierwszym tyg na butli [dwoch] dziennie odnotowalysmy przyrpst ok. 400 g [w tydzien] - z tym ze waga inna i mloda wazona w ciuchach i pampersie [pfrzebranym kilka minut wczesniej]

tydzien pozniej [ubrana tak samo ja zwazylam] przyrost byl juz tylko 75 g [na 3 butlach dziennie..]
jutro kolejne wazenie.. zobaczymy. - 'prawdopodobnie przybrala jakies 100g [wazona na innej wadze -a el chce potwierdzic jutro na tej co tydzien i dwa temu]
Ogolnie mloda wazy ok 5,300 ----- urodzila sie 4,200 ----- w 3 dobie bylo 3,900
Wiec szalu wagowego nie ma.
A dziecko jej juz 3 butle dziennie - i cyca nie chwyci [musze odciagac]

bylam u lekarza rodiznnego z nia tez,
ma niedobror zelaza i niski poziom czerw krwinek - dostalam dla niej zelazo i kwas foliowy - ale lekarka mowi ze jak zle na to zareaguje to odstawic - bo te niedoboy nie sa jakies tragoczne zeby dziecko meczyc

Oprocz tego dziecko jest 'lekko spiete' ale to mamy obserwowac, przyczyna moze byc ze dziecko czesto przebywa w pozycjii pionowej, bardzo dzwiga glowe - hee nie dzwiga p prostu trzyma do gory jak dorosly juz od kad skonczyla ok 3-4 tyg.

Ogolnie lekarka powiedziala ze dziecko jest doslownie szalenczo mocne i nigdy sie chyba nie spotkala z tak silnym dzieckiem:)

We wtorek mamy jeszcze usg bioderek:)

No to rzeczywiście słabo przybiera. Ale te 3 butelki dziennie to oprócz tego co ściagniesz?
Antoś ma różne humory- raz zje z cyca a za cgwilę na sam widok sie drze. Dostaje raz dziennie enfamil i teraz już na bierząco zjada to co sciagam (wcześniej udawało mi się mrozić). No ale ważniejsze jest żeby sie najadał :)

jeśli chodzi o "siłę" to Tosiek tez głowę tak trzyma od dawna, a ostatnio najbardziej mu pasuje jak go za rżczki do siadania podciągamy. A dzisiaj się dwa razy przewrócił z brzucha na plecy :) Zuch chlopak :)

Co do "pomiarów" to długo nie mogliśmy wyjść z rozmiaru 56, a jak zaczęliśmy w święta zakładac pajace na 62, które mi sie takie wieeelkieee wydawały to sie okazuje, że lada momemnt z nich powyrasta. W przedostatni dzień roku (10,5 tygodnia) ważył 6200 na golasa. Nie mam juz siły go nosić :)

Wernkika to tak jak u nas chodzil bardzo dlugo w 56, a niedawno zalozylam 62 ktore wydaje sie juz przyciasnawe

My dzis bylismy na mierzeniu wiec Jas wazy 6400, i ma 61 cm wiec ok. Nie bylo szczepienia bo jest chory, za tydzien w piatek sprobujemy sie zaszczepic

W środę byłyśmy na kolejnym szczepieniu. Waga urodzeniowa 2840g, wyjściowa ze szpitala 2655g, w 14,5 tygodniu życia 5700g :-) Długość ciałka 58cm :-)
Za to dziś mamy wszyscy katarek, Dorotka najmniejszy ale i tak momentami się męczy. Walczę z nim czym tylko mogę i mam nadzieję, że szybko przejdzie.

No to rzeczywiście słabo przybiera. Ale te 3 butelki dziennie to oprócz tego co ściagniesz?
Antoś ma różne humory- raz zje z cyca a za cgwilę na sam widok sie drze. Dostaje raz dziennie enfamil i teraz już na bierząco zjada to co sciagam (wcześniej udawało mi się mrozić). No ale ważniejsze jest żeby sie najadał :)

jeśli chodzi o "siłę" to Tosiek tez głowę tak trzyma od dawna, a ostatnio najbardziej mu pasuje jak go za rżczki do siadania podciągamy. A dzisiaj się dwa razy przewrócił z brzucha na plecy :) Zuch chlopak :)

Co do "pomiarów" to długo nie mogliśmy wyjść z rozmiaru 56, a jak zaczęliśmy w święta zakładac pajace na 62, które mi sie takie wieeelkieee wydawały to sie okazuje, że lada momemnt z nich powyrasta. W przedostatni dzień roku (10,5 tygodnia) ważył 6200 na golasa. Nie mam juz siły go nosić :)
Heh my po pierwszym miesiacu powoli wychodzilysmy z 62 :D Teraz jest 68 i mam nadzieje ze miesiac jeszcze wytrzyma - za miesiac wracam do irlandii i tam mam ciuchy i nie usmiecha mi sie kupowac koljnych w polsce :DA raczej mezowi :p

Mojej niusi nie podoba sie za bardzo 'podciaganie' jak trzyma sie za raczki ja - choc nie powiem a sie podciaga ladnie - GORZEJ ze dzwiga sie sama bez pomocy raczki sciska przy klatce piersowej i sie podnosi :/ Ostatnio coraz czecsiej - glowke nawet unosi z 20 cm nad podlozem :/
Na brzuszku lezac podtrzymuje se na raczkach [czasem sporo wyprostwanych] a obracac sie na plecy/boki to juz sie obaca z jakis miesiac jak nie wiecej. ://
---Wlasnie chyba przez t ze tak szybko zaczela sie dzwigac i podnosic jest 'spieta' i mamy ja obserwowac.
[ogolnie bardzo nie lubi klasc glowy bedzie trymala w gorze a jak zacznie sie meczyc to bedzie sie drzec zeby ja polozyc na plecy ale glowy nie oprze zeby odpoczac]

3 butle je oprocz tego co odemnie.
w ncy zje cyca, nad ranem jeszcze tez, a przez dzien tylko butla - jak tylko cyca bym chciala jej dac to wpada w krzyk straszny. wiec je okolo 3 bytli sztuczych + mi sie udaje odciagac jakies 2 butle [po125ml] [b0 chyba niestety usycham]

Antkowi sie nzowu poprzestawiało- tzn zawsze chce na opak. Jak chcę mu w dzień dać cyca to wycie. Więc dostaje butle i niby luz. Ale np wczoraj jak tylko mleko odciagnęłam (czyt. cycki opróżnione ) to się dziecku przypomniału, że ma dodyspozycji ciepłe źródło pozywienia i chciał pierś, a że nie mógł nic uciągnac to znowu ryk. Eh bark słów...

reklama
u nas w kilogramy idzie (urodzeniowa 2540) a teraz juz 7kg ,wzrostu tylko 61 , taka fajna kuleczka :-D
no to na prawdę ładnie przybiera :) my również coś ok 7 kg ważymy ale mały urodził się 3860.
teraz mam małe/duze zmartwienie, może bez potrzeby się zamartwiam ale taka rola matki. mały nie chce odwracac główki do źródła dźwięku... grzechoczę mu praktycznie przy samym uchu a on ma to w nosie. Wasze maluszki reagują na coś takiego? Sądzę, że słyszy dobrze bo np. gdy śpi i coś upuszczę to najczęściej się przebudza... sama nie wiem, może on taki uparty jest po prostu ..

Do góry