reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

waga,zdrowie i rozwój naszych pociech

Moja mala
urodxila sie z waga 4,2 kg
przy wjsciu ze szpitala bylo 3,9 kg
po 2 tyg - 4,2
a po kolejnych 4rech - 4,6 [wec wyszlo ze przyrost to 100 g na tydzien.. i chyba sie befziemy dokarmiac :(
A BARDZO nie chce :(

reklama
Vinga- pielęgniarka mówiła że może byc opuchlizna, kazała altacet przykładać.

My tez dziś po szczepieniu. jednak wzielismy 5w1 + WZW. Mały po południu strasznie krzyczał i miał stan podgorączkowy ale dostał eferalgan w czopku i mu przeszło.
Bylismy też dzisiaj na usg bioderek i wszystko tak dobrze jak tylko może być- bioderka wykształcone prawidłowo, nic eobic nie trzeba, nawet na kontrole nie musimy już iść.
A Antoś waży już 5400- od najniższej wagi przybrał już prawie 2kg :)

Emotion- karmienie mieszane to nie tragedia. najwazniejsze żeby dziecko było najedzone i zdrowe i dobrze się rozwijało. Sama z tego powodu ryczałam ale dobro dziecka dla mnie ważniejsze. A przy okazji jest szansa żeby laktacje rozhulać. Będzie dobrze, nie przejmuj się.
nam położna kazała butlę dawać ZAMIAST jednego karmienia, ale to po to, żeby była dłuższa przerwa i sie więcej mleka niby ma zbierać w piersi. generalnie jest zasada, że najpierw jedna pierś, potem druga i wtedy dopiero sie dziecku proponuje butlę, ile zje to jego.

a my mamy opuchliznę, biegunkę i gorączkę... i teraz sobie w brodę pluję, że zrobiliśmy te dwa szczepienia na raz. Może oddzielnie nie byłoby takich sensacji. Co dajecie dzieciom na gorączkę? ja mam paracetamol 50 w czopkach ale można go stosować powyżej 3 miesiąca. nie wiem czy czekać aż gorączka sama opadnie czy zaaplikować mu ten czopek. pewnie jak będzie rosła to dam czopek.

Przy pierwszym szczepieniu pediatra mi powiedziała że w razie czego mogę podać paracetamol. Dorotka ważyła wtedy 4,3kg więc mogłam jej dać 2,5ml. Na szczęście nie było żadnych skutków ubocznych po szczepionce :)

Nam lekarz zalecił panadol w syropie w razie gdyby było powyżej 38 st.C i po pierwszym szczepieniu mały miał 38st wiec dostał, a po drugim szczepiebniu już było dobrze nie musieliśmy nic podawać, był tylko troszeczkę marudny.

U nas po szczepieniu 5w1 bez powikłań, żadnej gorączki, obrzęków itp. No może trochę większa senność ale to akurat na plus;-) Ale mnie pediatra wkurzyła...zamulona kobieta na maxa, paznokcie w kolorze turkusu:szok: i wiedziałam po pierwszej wizycie, że nie wszystko zauważa i sprawdza...więc tym razem powiedziałam jej 2 razy na co byśmy prosili by zwróciła uwagę a ona do mnie: niech Pani sobie tarczycę sprawdzi bo Pani strasznie nerwowa, przecież ja dziecko całe oglądam i dojdę do wszystkiego...wrrrrrrr...szukamy właśnie jakiegoś pediatry prywatnie (dziewczyny z krk lub okolic jak macie kogoś do polecenia, prywatnie bądz na nfz to będę wdzięczna) a do przychodni będziemy chodzić tylko na szczepienia.
U nas z wagą w drugą stronę...Iguś przybiera za dużo:-p
Waga urodzeniowa- 3670
waga przy wyjściu ze szpitala-3520
waga po 4 tygodniach-4650 (tu jeszcze w normie)
waga po 6 tygodniach-5300!! (650g w 2 tyg.!)
no ale nie kazali nam się martwić, mały je tyle samo, nie zwiększam mu dawek a teraz już udaje się zwiększać przerwy między karmieniami, w nocy nawet do 4-5 godzin, a wcześniej było max co 3h, może już się nachapał jedzonka i teraz będzie wolniej przybierał, no i w sumie może sobie nawet ulewać trochę, bez wyrzutów sumienia:-p
emotion jak tam karmienie piersią? Mam nadzieję, że córa zacznie przybierać więcej i nie martw się jeśli będziesz musiała podac jedną butlę, tak jak napisała wernkika karmienie mieszane to nie tragedia a lepiej żeby mała rosła zdrowo, &&&&

Misza mam pytanie-ta szczepionka 5w1 to jest podawana raz?bo wiekszosc jak szczepi za jednym zamachem to jest 6w1?

reklama
debi, szczerze mówiąc nie orientuję się zbytnio w szczepionkach, mam tych ulotek a nie mam czasu poczytać...ta 5w1 rózni się tym że jest mniej wkłuć jednorazowo, np. teraz miał 2 kłucia przy czym przy szczepionce nieskojarzonej byłoby 3 wkłucia, i skład szczepionki jest trochę inny. A szczepi się nią chyba 3 razy, my mamy teraz termin na 18 stycznia lub trochę pózniej. A ta 6 w jednym zawiera dodatkowo chyba szczepionkę przeciwko żółtaczce ale nie jestem pewna.

Do góry