reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

waga,zdrowie i rozwój naszych pociech

Oluska my sie karmimy o 9 rano, potem 12:30, 16:00, 19:30 i piaty raz o 5:30. Ja mu wydluzalam przerwy miedzy butlami o 10-15min kazdego dnia, jesli chodzi o nocne karmienia to jak byl mlodszy to jadl o 19:30, 23:00, 2:30 no i 5:30 i najpierw sam sobie wyeliminowal butle o 23:00 (przespal a ja go nie budzilam) i potem o 2:30 (tak samo, jednej nocy po prostu przespal pore karmienia)
To bardzo malutko Ci wypija, pewnie dlatego wytrzymuje tylko 3 godzinki, im wiecej zje w ciagu dnia tym wieksza szansa, ze w nocy pospi, a probowalas zrobic mu wiecej mleczka i jak juz bedzie grymasil to podgrzej (ja wkladam butle do mikrofali na 5sekund) i sprobuj podac ponownie, moze po prostu chlodnego mleczka nie lubi? Dominik to sie krztusi wrecz jak mleko nie jest gorace!! Taki wybredny. Tak samo sprobuj Leonka moze "przetrzymac" od czasu do czasu, u mnie dzialal spacer, zostancie na dworze troche dluzej i moze po dluzszej przerwie wiecej zje?
Powodzenia :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
my z młodym jesteśmy po pierwszych szczepieniach(5w1). pediatra kazała go dokarmiać, bo coś za mało przybiera na wadze>przy wypisie ze szpitala 2750gr, w 4tyg. 3800, w 7 tyg. 4100:baffled:, pozostałe parametry ok. i teraz się zastanawiam, czy ta jego waga to, aż taka tragedia???

hej dziewczyny,
co do karmienia to moj ma 7 tygodni a je chyba dużo-w dzien co 3 godziny ok 120ml a czasem dochodzi do 180ml.w nocy śpi 6 albo 7h także super.
oluska nie wiem jakich smoczkow w butelce używasz ale jeśli mały nie chce jeść wiecej niz 90ml to sprobuj zmienic smoczek na dwojke albo i trojke (w sensie rozmiar),moja kolezanka miala tak samo i od kiedy zmienila smoczki na te z wieksza dziurka jej mały je wiecej i dłużej śpi w nocy.dzieci po dwoch miesiacach ponoc zaczynaja sie meczyc jak za wolno leci jedzenie i w zwiazku z tym mniej jedza.

panziorka, minimum na dzień to 25g. Czyli na tydzień wychodzi 175g. Wiadomo, że dzieci są różne i ja bym się sztywno tego nie trzymała. Ale chyba 100g na tydzień to trochę mało. Albo mu dodaj karmienie w nocy, albo go dłużej trzymaj przy piersi - tak żebyś miała pewność, że opróżnia całą, a potem proponuj mu drugą. No i kontroluj wagę, możesz ważyć raz w tygodniu - częściej nie ma sensu. Jeśli przyrosty zwiększą się do tych 175 - 200g, to ja bym nie dokarmiała. Ale musisz trzymać rękę na pulsie i jakby co to od razu reagować.

Dziękuję Wam dziewczyny za rady na pewno z nich skorzystam dla własnej wygody, bo takie karmienie cała dobę co 3 godziny przez juz ponad 3 miesiace jest nieco uciążliwe. A dziś byliśmy na drugim szczepieniu mały waży 6100g:) i ma 61 cm (ur. 54) przez ostatnich 6 tygodni przybrał 1400g, lekarzowi też mówiłam że tak mało zjada i powiedział że ładnie przybiera więc nie ważne ile je, liczy się waga, że niektóre dzieci tak mają a mleko które dostaje jest wysoko kalorzcyne. Ale i tak sprobuje skorzystac z Waszych rad, jutro pojde z nim na spacer godzine przed karmieniem i przeciagne go o godzine, bo jedynie na spacerze jest to mozliwe i kupie smoczek szybszy:tak:

dziewczyny czy któraś z was szczepiła dziecko przeciw pneumokokom? Ja miałam zamiar zaszczepić, nawet już kupiłam szczepionkę ale wczoraj brat męża odradzał nam to szczepienie. Mówił, że dzieci po nim chorują (jak i na co nie umiał powiedzieć) i że dzieci znajomych które zostały zaszczepione na pneumokoki zachorowały... nie wiem co teraz robić, mam mętlik w głowie, bo myślałam że to dobra szczepionka, a teraz już sama nie wiem :-(

i jeszcze jedno, być może tylko ja mam z tym problem ale Nataniel leżąc na boku (najczęściej w nocy) obsikuje się, tak jakby siusiu wylatywało górą pieluszki. za małe na pewno nie są bo nosimy już trójeczki. w każdym razie martwię się żeby nie zachorował.

vinga, sprawdzaj czy wystarczająco mocno w pieluszce zapięte są rzepy. No i siusiaka dawaj w dół jak przepierasz synka. Dorotka się obsiura kiedy za luźno zapnę pieluchę i siku popłynie po pachwinie i bioderku. Co do szczepienia - ja Ci niestety nie pomogę... My nie szczepimy ani na pneumo ani na meningokoki, więc nie mam rozeznania w tych szczepionkach.

vinga89 - ja szczepiłam dziecko miesiąc temu - przy okazji tych zwykłych szczepionek wzielam jeszcze na pneumokoki, mam nadzieje że to nieprawda z tym chorowaniem. Ale na co można chorować po takiej szczepionce?troche to dziwne.
Chcialam jeszcze w styczniu zaszczepić małego na meningokoki. Miałam sobie na razie darować tylko rotawirusy ( zalecenia naszej pani pediatry)
Dziewczyny jeśli macie jakieś info na ten temat to się podzielcie, bo juz sama nie wiem?

vinga ja szczepiłam synka dostał już dwie dawki i jak narazie zdrowiutki:-) dostał je za darmo z racji tego ze jest wczesniakiem

debi dałam malemu jesc przez szybszy smoczek i nic z tego wypił jak zawsze 90ml;(

reklama
byliśmy dziś na szczepieniu 6w1 i pneumokoki. przy okazji się zważyliśmy :) ważymy 6200 (równy 9 tydzień), tak dla porównania w 7 tygodniu waga 5700, czyli przybieramy baaaardzo dobrze :)
czy opuchlizna po szczepieniu jest normalna czy mam się zacząć martwić? małemu spuchły nóżki od szczepionek

Ostatnia edycja:
Do góry