reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

waga,zdrowie i rozwój naszych pociech

Staram się tak robić by mówić do niego z prawej strony, stawać z tej strony i układać go by interesujące go rzeczy np światełko widzial ze strony prawej. Na razie daje to średnie rezultaty bo mały bardzo się denerwuje i mimo wszystko układa głowę w drugą stronę.

reklama
Hejka, mam nadzieję że przyjmiecie mnie do grona szczęśliwych mam.
Dziewczyny-jedna z Was pytała o łapanie moczu synka. Mogę pomóc w tej kwestii, gdyż mam już z tym spore doświadczenie. Ja łapałam mocz synka i to już nie raz;-) mamy problem z infekcją w moczu. Zależy jakie badanie masz zrobić- czy mocz badanie ogólne, czy posiew. Daj znać to się więcej rozpiszę na ten temat. Dodam,że myślałam, że to będzie bardziej skomlikowane;-)

Witaj anusia, to ja pytałam o pobranie moczu- badanie ogólne. Jak to zrobić zwłaszcza rano bo wieczorem paręrazy mnie obsikał:)

Staram się tak robić by mówić do niego z prawej strony, stawać z tej strony i układać go by interesujące go rzeczy np światełko widzial ze strony prawej. Na razie daje to średnie rezultaty bo mały bardzo się denerwuje i mimo wszystko układa głowę w drugą stronę.
Hej,ja miałam kiedyś taki problem z Julą,przychodziła do nas fizjoterapeutka i faktycznie ćwiczyła to układanie z prawej strony,trzymanie na rękach tak aby główka była na prawej,układanie na kolanach w pozycji na brzuszku,główka na prawej stronie i najważniejsze to robiła Julce ze skręconego kocyka taką jakby blokadę i jak ją kładłam do łóżeczka to to blokowało jej odwrócenie główki na lewo i po jakimś miesiącu było już ok.

Witaj anusia, to ja pytałam o pobranie moczu- badanie ogólne. Jak to zrobić zwłaszcza rano bo wieczorem paręrazy mnie obsikał:)

Jeśli chodzi o badanie ogólne to podobno można kupić ten woreczek i przyczepić na narządach i czekasz aż woreczek Ci się zapełni, wcześniej oczywiście musisz umyć pupkę dokładnie i jeśli by dostała się tam kupka, to oczywiście badanie Ci nie wyjdzie.
Ja zawsze łapię mocz synka do jałowego pojemniczka, i robię to tak: z rana tak koło 7 jak mały wstaje, to go karmię tak do syta, potem szybko lecę go wykąpać (oczywiście tylko pupcię myję), w międzyczasie nagrzewam pokój, a potem kładę go sobie na łózko na podkładzie na golaska i czekam z pojemnikiem w ręku.Ważne jest to, byś nie dotykała ciała dziecka tym pojemnikiem, poza tym nie możesz tego pjemnika otworzyć wcześniej(otwierasz go dopiero gdy łapiesz) i ostatnia rzecz - to , to byś nie łapała pierwszego strumienia-dopiero ten następny (jeśli robisz posiew moczu).
Ten mocz łapany do pojemniczka jest bardziej sterylny - bez żadnych bakterii skórnych, więc myślę że wrato się z nim pomęczyć:tak: Po paru razach można dojść do perfekcji hehhe:-)
Pozdrawiam i życzę powodzenia w łapaniu
P.S. Mnie też już nie raz przy tym pobieraniu obsikał hehhe;-)

pesca co do główki to moja przyjaciółka stosowała patent z cukrem u swojego malucha i mówi że sie sprawdziło:)

mam pytanie do Was- czy miejsce po tym pierwszym szczepieniu jakie dzieci miały w szpitalu na ramieniu u waszych dzieci też jest zaczerwienione?bo właśnie to zauważyłam i nie wiem czy tak było czy sie zrobiło i musze iść do lekarza?wygląda jak po zdrapanym strupie.

mam pytanie do Was- czy miejsce po tym pierwszym szczepieniu jakie dzieci miały w szpitalu na ramieniu u waszych dzieci też jest zaczerwienione?bo właśnie to zauważyłam i nie wiem czy tak było czy sie zrobiło i musze iść do lekarza?wygląda jak po zdrapanym strupie.

u nas to miejsce zaczęło ropieć jak mały miał 4 tygodnie. podobno to normalne (tak mi mówiła pielęgniarka) i dobrze że tak się robi bo organizm się wtedy uodparnia. teraz synek ma tylko czerwony placyk i chyba wszystko się zagoiło

Hej my dzisiaj na szczepieniu byliśmy,masakra,Mały bardzo płakał i ja też :-(
A wagowo to bardzo ładnie -urodzeniowa 3145 a dzisiaj 5600:szok:w niecałe 2 miesiące,wzrost 58cm:-)

Moja mała też układa główke na prawo, podkładam jej zwinięty ręcznik, ale w nocy i tak jak się kręci, to odwraca się znów na prawo. Niestety ortopeda który robił usg bioderek, zalecił rehabilitację.

reklama
debi- u nas na rączce jest trochę grubsza, czerwona plamka średnicy jakiś 3mm- cały czas wygląda tak samo, tzn. od wyjścia ze szpitala

Dzisiaj zauważyłam na sisiorku u Antka jakieś małe krosteczki, lekko zaczerwienione- uczulenie? Tylko w tym miejscu:szok:

Do góry