reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

u mnie warunkiem utrzymania ciazy bylo przybranie na masie - jakims cudem sie udalo. zaczynalam od 45 kg (157 cm) i tylam ksiazkowo. ale balam sie, ze do konca ciazy, to przybiore conajmniej 20, jak nie 25 kg. ale stanelo na 12-13. mniej wiecej od siodmego miesiaca juz nie tyje wcale, dziecko rosnie prawidlowo, zeby nie powiedziec, ze az za dobrze. porod lada dzien, a maluch ponad trzy tygodnie temu wazyl ponad 3,5 kg. reasumujac - organizm przybiera tyle ile potrzebuje i wtedy kiedy potrzebuje. nie odmawialam sobie niczego, ale tez staralam sie jesc dla dwojga a nie za dwoje. najwazniejsze, zeby nasze dzieci byly zdrowe :)

reklama
dziewczyny znalazłam na necie przeciętny przyrost wagi w ciąży i kształtuje sie następująco:

Dziecko 3,5 kg
Łożysko 0,7 kg
Płyn owodniowy 0,9 kg
Dodatkowa krew 2.0 kg
Piersi 0,5 kg
Macica 1,0 kg
Zatrzymana woda 2,0 kg
Tłuszcz 3,5 kg
Razem 14,1 kg

jeśli to prawda, to po urodzeniu dzidzi nie wiele zostaje z nadwagi:):) pewnie i tak każda z nas przejdzie to indywidualnie i nie ma sie czym sugerować, ale mnie to troszkę pocieszyło:):)

Przed ciążą 54kg, pierwsze trzy miesiące 51kg,i na razie co miesiąc +3kg, wczoraj 57kg(przy wzroście 160) mam nadzieję że troszkę tych kg mi zostanie:-pbo zawsze chciałam być troszkę "grubsza"
Do 20tc też prawie nic nie było widać:-D

ja wam napisze na pocieszenie ze przed ciaza przy wzroscie 171cm wazylam 68 kg ot taka sobie kobieta do szczypiorkow nie naleze ale gruba tez nie jestem teraz wkraczam w 28 tydz i waze 73 kg wiec 5kg do przodu ale szczerze mowiac nie wygladam jakos grubo czy cos jestem wysoka i te dodatkowe kilogramy tak mi sie jakos rozlozyly po ciele ze procz brzucha tylko troche sie zaokraglilam czy bynajmniej moj mezczyzna jak narazie jest zachwycony;) w kazdym razie jak patrze na liczby na wadze to jest ciezko ale jak obe3jrze sie z kazdej strony w lustrze to wcale nie jest zle jak sie z poczatku wydawalo;000

A ja przytylam 20kg choc w ogole nie bylo tego widac, praktycznie wszystko poszlo w brzuch i co dziwne w ramiona, ale poki nie stanelam bokiem nie bylo widac, ze jestem w ciazy. Wygladalam lepiej niz teraz, okropne 8kg nie chce sie ode mnie odczepic:) zgroza! na przyszlosc zapamietam sobie, ze usprawiedliwienie jedzenia slodyczy w ciazy argumenetem, ze i tak jestem gruba jest glupie!hih :D

Witam :) Jestem w 30tc
wzrost 160
waga przed ciążą 50kg
teraz 56kg
ale lekarz mi powiedział że przybieranie się dopiero zacznie bo od teraz dzidzia przynajmniej podwoi swoją wagę :D
Jakoś się tym nie przejmuję a nawet uważam że powinnam przytyć troszkę więcej bo dzieciątko naprawdę nie ma gdzie się już ruszać :D byle by małej było wygodnie :)
pozdrawiam

hej! :) ja koncze 38 tydzien, do 30 tygodnia przytylam 8 kg i przez te osiem ostatnich tygodni juz tylko 2, a moja lekarka powiedziala, ze spokojnie moge przytyc nawet po 4 kg w kazdym z tych dwoch ostatnich miesiecy. pozdrawiam! :)

Odkąd pamiętam zawsze ważyłam około 60 kg. Jak tylko dowiedziałam się o ciąży (pierwszy miesiąc) rzuciłam palenie i przez kolejne dwa miesiące szybko przytyłam 4 kg. Obecnie jestem w ósmym miesiącu ciąży i ważę 78 kg. Wszystko byłoby do przyjęcia, gdyby nie to, że moje nogi wyglądają jak hot - dogi wraz z mało seksownym cellulitem na udach i łydkach, a ręce są tak grubiutkie, że szok. Ryj mam jak księżyc w pełni i w ogóle się sobie nie podobam. Pozostało mi tylko wierzyć, że wrócę do normalności po rozwiązaniu, bo póki co nie czuję się atrakcyjna i trochę odbija się to na moim ukochanym mężu...

Przed ciążą ważyłam około 60kg. Przez pierwsze miesiące ciąży schudłam do 57-58. Na porodówce była dokładnie 71,9 kg, czyli 12 kg na plusie (około 14-15 licząc wraz z małą zrzutką.)
Teraz córeczka ma roczek, a ja ważę 54 kg i chętnie z 2-3 kilo bym przytyła. Mam 173cm wzrostu. Chudłam bardzo szybko, a mała karmiona piersią bardzo szybko przybierała i rosła.

reklama
Do góry