reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

ciekawy temat:happy:
ja w pierwszej ciąży przytyłam bardzo dużo bo prawie 30 kg!:szok:
i powiem tak :słodycze nie są moim przysmakiem ale rzuciłam palenie, na śniadanie był pączuś i herbatka, często jeździliśmy na "zapiekaneczkę" i mało ruchu, fakt jakieś 3 mce po porodzie zleciałam 20 kg ale te niecałe 10 są utrapieniem.Uważam że gdybym mniej jadła-rozsądniej(ciemne pieczywo, owoce, zero zapiekanek) to na pewno po porodzie bym wróciła do dawnej wagi-chociaż niepowiedziane. Więc obżarstwo powoduje dodatkowe kg, będąc w ciąży sobie pozwalałam na wszystko bez umiaru:zawstydzona/y:
Teraz jestem w 4 miesiącu ciąży i na razie przytyłam może z kg? najgorsze są ostatnie 3 miesiące-tak się mówi ale czemu?

reklama
no...najwiecej przybywa w ostatnim trymestrze...wtedy dzidzia nabiera tkanki tluszczowej...a najgorszy jest 8 miesiac...masakra...wtedy nie chodzilam tylko normalnie sie zataczałam :D

Dziękuję :zawstydzona/y: aż jestem zdziwiona, że nie było jeszcze takiego. Myślę, że to kwestia ważna dla każdej z nas.

Znalazłam coś takiego:
Waga w ciąży - idealny przyrost
13 - 15 tydzień 3 x 250g = 750g
16 - 18 tydzień 3 x 300g = 900g
19 - 22 tydzień 4 x 350g = 1400g
23 - 24 tydzień 2 x 400g = 800g
25 - 26 tydzień 2 x 450g = 900g
27 - 38 tydzień 12 x 500g = 6000g
39 tydzień 1 x 250g = 250g
całościowy przyrost 11000g

źródło:www.woja-ciaza.com.pl/waga.html

i to:
Przeciętny przyrost wagi w ciąży

Dziecko 3,5 kg
Łożysko 0,7 kg
Płyn owodniowy 0,9 kg
Dodatkowa krew 2.0 kg
Piersi 0,5 kg
Macica 1,0 kg
Zatrzymana woda 2,0 kg
Tłuszcz 3,5 kg *
Razem 14,1 kg

źródło:www.happymum.pl/porad/waga.htm

Ja tłuszcz mogę sobie od razu odliczyc ;-) Chodzi tu o tłuszcz na pośladkach i brzuszku mający zapewnic dzidzi lepszy domek. No i z przeczytanych wiadomości wynika, że mniejsze kobitki powinny proporcjonalnie przytyc mniej niż wyższe.

ja przed ciaza bylam szczupla:wściekła/y: a teraz jak na siebie patrze to az mi sie plakac chce:-D :-D ale dla malenstwa warto sie poswiecic:tak: poprostu po ciazy bedzie trzeba zadbac bardziej o siebie

Ja tam w ciąży wcinałam wszystko i jak patrzę na zdjęcia to wyglądałam jak pączuś niezłych rozmiarów. W sumie przybyło mi 24 kg...:eek: ufff ciężko było, a i wagę wyjściową miałam nie małą bo w 6 tyg, hbd było 68kg. No i z radością stwierdzam że teraz waże 8 kg mniej niż przed ciażą czyli 60 a jak mam dużo zajęć to nawet do 58 spada. Myślę że jak po porodzie zachowuje się dietę, karmi cycusiem (ja to rbię do dziś) i nie ma się zastępu babć i niań do pomocy to kg spadną w codziennch i co-nocnych zajęciach przy maluszku. Więc wszystkim przyszłym mamom życzę wszystkiego smacznego!!!:tak:

Ja przytyłam 20kg a po ciąży zostało mi 12))). Udało mi się 10kg zrzucić dość szybko ale te dwa zostały i są))

marysia_85 - nie martw się, ja zaraz po porodzie nie mogłam na siebie patrzeć w lustrze - całe życie byłam chuda a tu taki kluch. Ale troszkę się pomęczyłam i schudłam. Teraz się czuję ok. Z Tobą też tak będzie. Pewnie zrzucisz jeszcze szybciej niż ja bo ja nie karmiłam a z Ciebie pewnie mały wampirek wyciągnie)))

pozdrowionka

reklama
Właśnie a mam pytanie dotyczące ćwiczeń w ciąży. Czy na rowerze można jeździć? Jaki sport jestr odpowiedni?
Musiałam zrezygnować z aerobiku, wiem też, że basen nie jest bezpieczny ze względu na różne choróbska, które można w nim załapać.
Także pozostały chyba tylko spacery?
Narazie pogoda jest beznadziejna i siedzę w domu, obżeram się i rosnę. W 12 tygodniu ciąży ważę o 4 kilo więcej. Chyba zbyt szybko przybrałam na wadze?
Ale to wina tego, że bierze mnie na słodko. Nic mi nie smakuje oprócz słodyczy hihi. Mąż tylko zaopatruje mnie w snickersy :-) .

Do góry