reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

Waga w ciazy to bardzo indywidualna sprawa. Ja w calej ciazy przytylam 5,5kg. Z czego najwiecej przytylam w koncowce 3 trymestru. Brzuch maialm bardzo malutki. Przed ciaza jadlam duzo slodyczy - dzien bez slodkosci ronal sie dniem straconym. Za to mieso jadlam sporadycznie. A w ciazy maialm mega apetyt na mieso, z ato slodycze byly beeee.... Po porodzie slodycze znow sa u mnie na topie :-) karmie caly czas peirsia i mala mnie tak zjada,ze po ciazy mam jzu 13kg w dol!!
Wiec to naprawde roznie bywa.

A te z Was co martwia sie ,ze przytyly duzo, to uwierzcie mi i te 30kg da sie szybko zrzucic po ciazy :-) :-)

reklama
hej :) ja przed ciaza wazylam 54 kg a mam 164cm narazie przytylam 6 kg miedzy 28.10 a 30.11 przytylam 3,7 kg i pani gin powiedziala ze za duzo.....ehh....ale tym nie ma sie co przejmowac kazda "tyje" w swoim tepie wazne zeby dzidzius byl zdrowy reszta jest najmniej wazna...dodam jeszcze ze moje malenstwo na poczatku mialo za maly brzuszek i musialam wiecej jesc bo przez pierwsze 5 mc przytylam tylko 1 kg:p to byl rekord:) pozdrawiam wszystkie mamusie :)

Ja też zaczęłam nosić spodnie ciążowe od ok 19 tyg. Wcześniej zaczepiałam gumke recepturkę przez szlufke na guzik. Ale te ciążowe, duuużo wygodniejsze ;-) Aż się z mężem nie mogliśmy nadziwić dlaczego takich spodni nie produkują dla panow z brzuszkiem.... Przecież wygodnie by mial chłop jak w dresiku a nie męczy się i spina się tym paskiem albo pod bebechem albo, co gorsza, nad...
wszystko fajnie jest z tymi ubraniami ciążowymi, tylko za Chiny nie mogłam nic znaleźć w moim stylu... może wybredna jestem :sorry: czemu na przykład nie ma ciążowych rurek tylko jakieś szerokie dzwony?? a ja zawsze w rurkach chodzę, zimą do tego oficerki i tak lubię :) stwierdziłam, że jak już przestanę się mieścić w moje rurki przedciążowe (na razie pasują, mają niski stan, a ja brzuch bardzo wysoko - rośnie mi jakoś pod cycki);) - to sobie kupię po prostu rurki szersze w pasie, a po ciąży przerobię na normalny rozmiar.
strasznie mnie wkurza że musiałabym kupować ciuchy na ciążę, których po ciąży i tak bym nie założyła.
Pewnie w necie coś fajnego by można dostać, ale w życiu nie dopasowałabym rozmiaru bez mierzenia.

A mój brzuch jakiś śmieszny - rośnie tylko do góry i w przód. Na boki nic, na dole cały czas tyle samo co przed ciążą, nawet talię dalej mam jak się patrzy z przodu ;)

Ja w ciazy w rurkach chodzilam, z szeroka guma na brzuszku, by malenstwu bylo cieplutko i bym nerek nie przeziebila
eva6 w h&m na ciazowych ciuszkach sprawdz, ja spodnie wlasnie tam kupowalam

tam też patrzyłam, jakaś nędza była :-( może przed Świętami gawiedź zrobiła nalot na sklepy i przetrzebiła je z towaru hehe :D
na razie się nie martwię, zacznę znowu szukać jak z przedciążowych wyrosnę ;)

Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi ja tez kupie spodnie dopiero tak ok 19tego tygodnia choc nie ukrywam ze pomimo mojej tuszy i dopiero 10tego tygodnia ciazy jak siedze np w samochodzie i spodnie mi sie zsuną to zaczynaja mnie uciskac w podbrzuszu może jest to spowodowane powiekszającą sie macica bo fasolka jeszcze stosunkowo mała jest :-):-):-) czasami zreszta jak sie dotykam w dolnej czesci brzucha jest on taki nabrzmiały (mój mąż nic nie czuje) ale ja tak, to takie uczucie jak po cesarce ( mialam takie ciecie podczas usuwania ciąży pozamacicznej) i po operacji mialam taki brzuch .... dziwne ... no nic dziekuje raz jeszcze :-):-):-):-)

Chciałam się dowiedziec, jaka powinna byc prawidłowa waga w poszczególnych okresach ciąży. Znalazłam chyba z 1000 kalkulatorów w internecie, które ją obliczają.
Niestety nie jest tam uwzględniona utrata wagi na początku ciąży (wiecie, mdłości, brak apetytu i waga spada:)).
Przed ciążą wa ważyłam 51kg. Następnie schudłam do 48kg.
Teraz jestem w 21 tygodniu ciąży (ten suwaczek coś mnie kłamie o tydzień :)) i ważę ok. 52,5 kg.

ja też na początku ciąży schudłam ok 2-3 kg, ale ogólnie do końca przytyłam 11. Dobrze żeby nie przytyła więcej jak 13-15. Nie możesz też sie przyrównywać do kalkulatorów bo każda ciąża jest inna i każda kobieta inaczej przybiera na wadze w poszczególnych miesiącach. Moja koleżanka schudła, potem przytyłam do 30tyg 8kg, a poźniej w 10 tyg tylko 3, więc raczej nie książkowo. A dzidzia urodziła się 3100 i całkowicie zdrowa.

reklama
Ja przez pierwsze 3 miesiące schudłam 4 kg następnie przybywało mi średnio 1 kg miesięcznie. Największy wzrost wagi następuje teraz jestem w 27 tygodniu i to jest mniej więcej 0,5 do 1 kg tygodniowo. Tak naprawdę to zależy od Twojego organizmu pogadaj z lekarzem a on na pewno Ci odpowie wyczerpująco n Twoje pytania. Pozdrawiam

Do góry