reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

Przez całą ciąże przytyłam 14 kg, od 58 do 71,9 na porodówce. Wzrost 173 cm. Biust z 70D przeszłam na 75E. Po zakończeniu karmienia piersi wróciły do poprzedniej rozmiarówki, a ja -4 kilo.

reklama
Ja przytyłam 6 kg w 36 tyg, więc nie najgorzej, ale piersi mi urosły z 75C do 75F-G, ciekawe ile jeszcze przybędzie jak zacznę karmić. A wagą nie można się za bardzo przejmować, to sprawa indywidualna a po porodzie łatwo można zrzucić:-)

Ja może troche nie na temat wagi w ciąży konkretnie,.Ale mam pytanie . Planuje zacząć starania o dziecko pod koniec grudnia 2009 /na początku stycznia 2010. Przed tym chciałabym schudnąć i to sporo bo ok 8 do 10 kg. Czyli miałabym ok. 4 miesiące na dietę. Oczywiście rozsądną, mam zamiar skonsultować się z dietetykiem. Ale czytałam ,że dwa mies przed ciązą nie powinno się odchudzać.
- Co o tym myślicie?

Tak , ale nadwaga też nie sprzyja i może prowadzic do innych problemów zdrowotnych w ciąży.:-( Chcę schudnąć, to zn. zrzucić zbędne kilogramy- bo nie wyobrażam sobie siebie- jak waże 100 kilo.:szok: w ciązy można spokojnie pzytyć z 15 kilo. A ja już teraz waże 85 kg:baffled::-:)szok: Zrzucić 8 kg jest łatwiej , niż 20 albo więcej. wole teraz zrzucić zbędne kilogramy żebym mogła w ciąży spokojnie przytyć - tyle ile trzeba.

Tak , ale nadwaga też nie sprzyja i może prowadzic do innych problemów zdrowotnych w ciąży.:-( Chcę schudnąć, to zn. zrzucić zbędne kilogramy- bo nie wyobrażam sobie siebie- jak waże 100 kilo.:szok: w ciązy można spokojnie pzytyć z 15 kilo. A ja już teraz waże 85 kg:baffled::-:)szok: Zrzucić 8 kg jest łatwiej , niż 20 albo więcej. wole teraz zrzucić zbędne kilogramy żebym mogła w ciąży spokojnie przytyć - tyle ile trzeba.

kochana tu chodzi ze jak nawet teraz schudniesz to w ciazy przytyjesz tyle jakbys wogole nie chudla....
bo tu chodzi o hormon ktorysprawia ze twoj metabolizm jeszcze bardziej sie spowolni, a w ciazy przeciez nie bedziesz se odmawiala???....

ja mialam 14 kg niedowagi... i powinnam sie bardziej obawiac, a jestem spokojna... jak ma byc dzidzi to bedzie :D!!

No właśnie o to chodzi, że to co schudnę to przytyje w ciąży i wyjdzie na to samo i tak ma być. :-)Bo jak nic nie schudne przed- to przytyje 85 kg( waga wyjsciowa) plus dodatkowo z 10 albo 15 kg na ciąze.
I oczywiście ,ze nie mam zamiaru się głodzić w ciąży i odmawiać sobie wszystkiego.:szok: I wiem, dlaczego się tyje w ciąży i jak działają hormony, tego mi nie trzeba wyjaśniać.

reklama
Do góry