reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży i po ciąży, kosmetyki, wracamy do formy...

Tak Mamuśka to ta oliwka...

No ja właśnie nie wiem już z tym rutinoscorbinem... Trochę go brałam w ciąży na krwotoki z nosa. Ale bez konsultacji z lekarzem, dorwałam artykuł w którym było napisane że jest bezpieczny w ciąży...:sorry:

reklama
Ja brałam rutinoscorbin jak byłam chora, i to z zalecenia lekarza. Mogłam brać tylko rutinoscorbin i coś homeopatycznego. Więc chyba nie jest niebezpieczny w ciąży:eek:

Jak byłam przeziębiona, to lekarz kategorycznie zakazał mi brać rutynoscorbin (cerutin). Widzę, że co lekarz to inna opinia.

ale dzięki tej ciąży i BB zauważyłam że jest do kitu a zwłaszcza od 6miesiąća ciąży !mam go zamiar zmienic po porodzie ,na szczęście nie brałam tych lekarstw !!!

reklama
Kurcze to jest jakas paranoja , moze wit. C tez szkodzi ciazy???:) Nasze mamy nawet 1/3 zalecen, ktore my przestrzegamy, nie slyszaly i dzieciaki rodzily sie zdrowe jak ryby:)
P.S. Z ulotki Rutinoscorbinu:
Ciąża i okres karmienia piersią
Stosowanie u kobiet w ciąży składników preparatu w monoterapii nie wykazało ryzyka dla płodu, jednak nie prowadzono badań kontrolowanych, dotyczących stosowania w ciąży preparatów złożonych, zawierających witaminę C, rutynę, cynk i selen. Nie zaleca się stosowania preparatu w okresie karmienia piersią ze względu na brak badań, dotyczących wydzielania jego składników do mleka kobiecego.

nie wiem jak to jest ze specyfikami na cellulit w czasie ciąży, czy można je używać... Bo wiadomo jeśli chce się uzyskać jakiś efekt to trzeba regularnie... Nie mam pojęcia, ja mam żel z Avonu, kupiłam przed ciążą i na razie czeka na po.

Rozstępów nie mam na razie, oliwką smaruję się w miarę regularnie, ale zaczęły mi pękać naczynka na nogach :dry:, takie pajączki mi się robią, nie wiecie czy jest coś co można na to w ciąży używać oprócz wit. C?

Amelkowa, a propos zylakow i naczynek, przez przypadek natrafilam na fajny artykul:
Zmora każdej ciężarnej

15.03.2009 dr P. Agrawal / "Odkrywam macierzyństwo"
- Pij dużo wody - 1,5 l dziennie.
- Ubieraj się ciepło, zwłaszcza jeżeli masz skłonność do infekcji.
- Podczas łagodnej infekcji przyjmuj witaminę C w dawce do 2000 mg, 2 razy dziennie.
- Zioła: liść z mącznicy lekarskiej jest silnym środkiem moczopędnym i działa antybakteryjnie.
Żylaki
W ostatnich miesiącach ciąży, w wyniku dużego obciążenia krwiobiegu, często zdarzają się problemy z krążeniem. Skutki przyrostu masy ciała i zwiększenia objętości krwi odczuwają zwłaszcza żyły prowadzące krew z nóg do serca. Wysoki poziom progesteronu w ciąży powoduje dodatkowo rozluźnienie mięśni gładkich. Spadek aktywności ruchowej może wywołać zwolnienie przepływu krwi, a nawet jej zaleganie w niższych partiach kończyn. Stosunkowo słabe ścianki żył i kapilarów stają się wtedy spuchnięte i poskręcane. Mogą one być szpecące, bolesne i swędzące.
Dieta zbyt uboga w składniki pokarmowe, zwłaszcza w witaminę C, rutynę i bioflawonoidy, w połączeniu z dodatkowym obciążeniem układu krążenia może być przyczyną pękania kapilarów. Skłonności do żylaków i hemoroidów mogą też być dziedziczne.
Kobiety, które miały w przeszłości tego rodzaju problemy, powinny od początku ciąży prowadzić profilaktykę: nosić rajstopy przeciwżylakowe, unikać długiego stania i stosować dietę wspomagającą regenerację żył. Rozpoczynając profilaktykę odpowiednio wcześnie, można uniknąć cierpień pod koniec ciąży.
- Unikaj kucania lub stania przez długi czas, a gdy siedzisz, nigdy nie zakładaj nogi na nogę. Kiedy tylko masz okazję, trzymaj nogi uniesione do góry.
- Bardzo ważna jest właściwa dieta. Witamina C i bioflawonoidy wzmacniają żyły. Gryka, pokrzywa, dzika róża, pomarańcze, cytryny,
grejpfruty, pełne ziarno są bogate w bioflawonoidy.
- Czosnek, cebula, szczypiorek, por utrzymują elastyczność żył i włośniczek, są doskonałymi środkami zapobiegającymi żylakom.
- Również lecytyna, witamina E (pestki słonecznika i kiełki pszenicy, migdały), rutyna poprawiają stan naczyń żylnych (używać dopiero po 4. miesiącu ciąży) - gryka jest jej dobrym źródłem.
- Codziennie spędzaj trochę czasu z nogami lekko uniesionymi w górę; nocą, w czasie snu, opieraj nogi na poduszce. To pozwoli odciążyć żyły.
- Noś pończochy przeciwżylakowe lub specjalne bandaże. Nie czekaj do ostatniej chwili, kiedy żyły staną się nabrzmiałe i bolesne; stosuj profilaktykę od początku ciąży. Już rozszerzonym kapilarom trudno przywrócić elastyczność.
- Regularne ćwiczenia są niezbędną częścią tej profilaktyki. Najlepszym ćwiczeniem przy żylakach jest ćwiczenie napinania wewnętrznej części ud.
- Miejscowo można stosować maść z kasztanowca.
- Można przyjmować leki ziołowe, dostępne bez recepty (np. cyclo-3-forte).

Mam nadzieje, ze pomoze;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry