reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga lutówek i lutowych maluszków

reklama
ja mam teraz 64,4 i tak już od prawie 2miesięcy...a tuż przed ważyłam 66kg

a to znalazłam na temat wagi: może się przydać
Każda kobieta tyje w ciąży, to nieuniknione. Jednak dla zdrowia dziecka i przyszłej mamy, ważne jest, aby kontrolować masę ciała. Poniżej wyjaśnienie.

Waga w ciąży, czy obowiązują jakieś normy?
Każda kobieta jest wyjątkowa a każda ciąża jest inna. Jednak niektóre kilogramy są bardzo przydatne.
Są one związane z:

• Wagą dziecka (średnio 3 kg)
  • Zatrzymaniem wody w organizmie, zwiększeniem objętości macicy i piersi (2,5 kg)
  • Płynem owodniowym (1,5 kg)
  • Większą ilość osocza we krwi (1,5 kg)
  • Łożyskiem (0,5 kg)
W sumie wychodzi ok. 9 kg. Lekarze zaznaczają, że dodatkowe 2 do 4 kg zajmuje materiał zapasowy (tkanka tłuszczowa), który wyścieła jamę brzuszną, chroni płód oraz pomaga w trakcie karmienia piersią. Lekarz prowadzący podczas każdej wizyty dokonuje pomiaru Twojej masy ciała, a wyniki zapisuje w karcie ciąży.
Prawidłowa waga zależy też od tego, ile kobieta ważyła przed zajściem w ciążę.
Ile maksymalnie kilogramów mogę przytyć?
Lekarz bierze pod uwagę współczynnik masy ciała kobiety (BMI - kilogramy podzielone przez wzrost do kwadratu) oraz pozostałe czynniki :
dieta kobiety, stan zdrowia, sposób życia itp. Generalna zasada jest taka, że im mniej kobieta ważyła przed ciążą, tym więcej powinna przytyć podczas ciąży
Przykład : jeśli przed ciążą ważysz 55 kg i masz 1,62 m to Twój współczynnik masy ciała wynosi 55: (1,62x1,62)= 21

• Jeśli BMI wynosi między 20 a 25, to w ciąży powinnaś przytyć od 11,5 do 14 kg.
  • Jeśli BMI jest mniejszy niż 20, to możesz przybrać na wadze do 16-17 kg
  • Jeśli BMI jest większy lub równy 25, to prawidłową wagą będzie przybranie od 7 do 10 kg
Jeśli zaś BMI jest większy lub równy 30, to nie powinnaś przytyć więcej niż 6-7 kg.
Jakie ryzyko wiąże się ze zbyt dużym przybraniem na wadze?
Dla mamy ryzyko jest duże: cukrzyca ciążowa, nadciśnienie tętnicze w ciąży, zaparcia, ból kręgosłupa i nóg, ryzyko żylaków i hemoroidów.
Nadmiar kilogramów u mamy powoduje, że dziecko może ważyć za dużo, co może utrudnić poród.

dobrze, że schudłam od początku ciąży, bo zgodnie z powyższymi wskazówkami niewiele mogę przytyć:zawstydzona/y:

mój lekaż na pierwszej wizycie zawsze daje limit tycia 12kg, nie więcej niż 1,5gk/miesiąc nie pozwala jeść soli, cukrów i tłuszczów -oczywiście wszystko biorę z przymrużeniem oka :)
a moje BMI no cóż od dawna mam lekką nadwagę:zawstydzona/y:

oczywiście to tylko tabelka ale w sumie coś w tym musi być -jakoś to do mnie przemawia po za tym dyscyplinuje by jeść zdrowo DLA dwojga a nie ZA dwoje ;) ja choć jestem w normie to milekarz powiedział - 10 kg- staraj się nie więcej, bo po co później diety stosować... tym bardziej, że w 1 ciązy przytyłam 18kg i 8 mi zostało i choć ćwiczyłam diety stosowałam, długo karmiłam to nic nie mogłam zrzucić, byłam załamana bo chodziłam 3 razy w tyg na fitness, jadłam wszystko gotowane i nic...a po trzech latach w ciągu 3 miesiecy schudłam nie wiedząc czamu, od tak... jak zapytałam o tolekarza powiedział mi - hormony!!! równowaga ogranizmu wróciła do stanu sprzed ciązy. TRZY LATA!!!!!

reklama
Do góry