reklama
LadyDo
Fanka BB :)
ja mam teraz 64,4 i tak już od prawie 2miesięcy...a tuż przed ważyłam 66kg
a to znalazłam na temat wagi: może się przydać
Każda kobieta tyje w ciąży, to nieuniknione. Jednak dla zdrowia dziecka i przyszłej mamy, ważne jest, aby kontrolować masę ciała. Poniżej wyjaśnienie.
Waga w ciąży, czy obowiązują jakieś normy?
Każda kobieta jest wyjątkowa a każda ciąża jest inna. Jednak niektóre kilogramy są bardzo przydatne.
Są one związane z:
Prawidłowa waga zależy też od tego, ile kobieta ważyła przed zajściem w ciążę.
Ile maksymalnie kilogramów mogę przytyć?
Lekarz bierze pod uwagę współczynnik masy ciała kobiety (BMI - kilogramy podzielone przez wzrost do kwadratu) oraz pozostałe czynniki :
dieta kobiety, stan zdrowia, sposób życia itp. Generalna zasada jest taka, że im mniej kobieta ważyła przed ciążą, tym więcej powinna przytyć podczas ciąży
Przykład : jeśli przed ciążą ważysz 55 kg i masz 1,62 m to Twój współczynnik masy ciała wynosi 55: (1,62x1,62)= 21
Jakie ryzyko wiąże się ze zbyt dużym przybraniem na wadze?
Dla mamy ryzyko jest duże: cukrzyca ciążowa, nadciśnienie tętnicze w ciąży, zaparcia, ból kręgosłupa i nóg, ryzyko żylaków i hemoroidów.
Nadmiar kilogramów u mamy powoduje, że dziecko może ważyć za dużo, co może utrudnić poród.
a to znalazłam na temat wagi: może się przydać
Każda kobieta tyje w ciąży, to nieuniknione. Jednak dla zdrowia dziecka i przyszłej mamy, ważne jest, aby kontrolować masę ciała. Poniżej wyjaśnienie.
Waga w ciąży, czy obowiązują jakieś normy?
Każda kobieta jest wyjątkowa a każda ciąża jest inna. Jednak niektóre kilogramy są bardzo przydatne.
Są one związane z:
- Wagą dziecka (średnio 3 kg)
- Zatrzymaniem wody w organizmie, zwiększeniem objętości macicy i piersi (2,5 kg)
- Płynem owodniowym (1,5 kg)
- Większą ilość osocza we krwi (1,5 kg)
- Łożyskiem (0,5 kg)
Prawidłowa waga zależy też od tego, ile kobieta ważyła przed zajściem w ciążę.
Ile maksymalnie kilogramów mogę przytyć?
Lekarz bierze pod uwagę współczynnik masy ciała kobiety (BMI - kilogramy podzielone przez wzrost do kwadratu) oraz pozostałe czynniki :
dieta kobiety, stan zdrowia, sposób życia itp. Generalna zasada jest taka, że im mniej kobieta ważyła przed ciążą, tym więcej powinna przytyć podczas ciąży
Przykład : jeśli przed ciążą ważysz 55 kg i masz 1,62 m to Twój współczynnik masy ciała wynosi 55: (1,62x1,62)= 21
- Jeśli BMI wynosi między 20 a 25, to w ciąży powinnaś przytyć od 11,5 do 14 kg.
- Jeśli BMI jest mniejszy niż 20, to możesz przybrać na wadze do 16-17 kg
- Jeśli BMI jest większy lub równy 25, to prawidłową wagą będzie przybranie od 7 do 10 kg
Jakie ryzyko wiąże się ze zbyt dużym przybraniem na wadze?
Dla mamy ryzyko jest duże: cukrzyca ciążowa, nadciśnienie tętnicze w ciąży, zaparcia, ból kręgosłupa i nóg, ryzyko żylaków i hemoroidów.
Nadmiar kilogramów u mamy powoduje, że dziecko może ważyć za dużo, co może utrudnić poród.
sylwia_m18
Według przelicznika BMI to ja mam niedowagę a zawsze miałam duży brzuch
kasiadz
mój lekaż na pierwszej wizycie zawsze daje limit tycia 12kg, nie więcej niż 1,5gk/miesiąc nie pozwala jeść soli, cukrów i tłuszczów -oczywiście wszystko biorę z przymrużeniem oka
a moje BMI no cóż od dawna mam lekką nadwagę
a moje BMI no cóż od dawna mam lekką nadwagę
LadyDo
oczywiście to tylko tabelka ale w sumie coś w tym musi być -jakoś to do mnie przemawia po za tym dyscyplinuje by jeść zdrowo DLA dwojga a nie ZA dwoje ja choć jestem w normie to milekarz powiedział - 10 kg- staraj się nie więcej, bo po co później diety stosować... tym bardziej, że w 1 ciązy przytyłam 18kg i 8 mi zostało i choć ćwiczyłam diety stosowałam, długo karmiłam to nic nie mogłam zrzucić, byłam załamana bo chodziłam 3 razy w tyg na fitness, jadłam wszystko gotowane i nic...a po trzech latach w ciągu 3 miesiecy schudłam nie wiedząc czamu, od tak... jak zapytałam o tolekarza powiedział mi - hormony!!! równowaga ogranizmu wróciła do stanu sprzed ciązy. TRZY LATA!!!!!
sylwia_m18
Lady nie strasz nas. ;-) Wolałabym za dużo nie przytyć bo obawiam się że mogę tego potem nie stracić, jestem za leniwa:-)
anioleczek12341
ja jak będę tak chudła jak teraz to nic nie przytyję
Deizzi
Moja waga przed ciążą 56,2 kg
Teraz 56,8 kg
Wzrost 1,72
I obiecuje sobie uroczyście że 70 kg nie przekroszę
Teraz 56,8 kg
Wzrost 1,72
I obiecuje sobie uroczyście że 70 kg nie przekroszę
reklama
kingajanik
Zaangażowana w BB
waga przed ciąza według wazenia u lekarza 56, na wizycie przed ostatniej 60,8, a wczoraj ( 3 tyg pózniej) 61,3 ,