reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga i wzrost Naszych Dzieciaczkow

Monika na bank.Wiem po sobie...nigdy do chudzinek nie nalezałam,byłam dokładnie taka jak Julia.A teraz tez chudzinka nie jestem ale figurke mam bardzo wymiarowa,jestem ubita i wygladam lepiej niz niektore kolezanki chudzinki (w dziecinstwie).Ja mysle,ze jeszcze maja czas schudnac,warunek taki,zeby nie dokarmiac słodyczami i nie dawac co chwile jedzenia tylko czekac az sie upomni.Moja jak chce jesc to sama nieraz bierze z lodowki almette albo jogurt i pokazuje.

reklama
wow, to kawał baby faktycznie. Moja ważyła 4 kg i 60 cm długości, a synuś 4200 i 62 cm, ale teraz oboje są "normalnej" budowy

Mamuska a co to znaczy normalnej:confused:?Moja Jula wazy 15kg i moim zdaniem jest to normalna waga:tak:Nie jest chudzinka ale ciałko ma ubite i moim zdaniem miesci sie w "normie":-p

To mój Kuba kiedyś był "klusek", jak oglądałam ostatnio zdjęcia to sie śmiałam i nie mogłam uwierzyć jaki był gruby (wtedy nie wydawał się taki), a teraz to jest chudzinka... jak byliśmy nad jeziorem i tak patrzyłam na inne dzieci to Kubuś taki zabiedzony he he. nawet jest chudszy od swojej koleżanki, która wydawała mi się taką drobinką.

Ninki juz strasznie dawno nie wazylam - mysle ze ma tak ok 12-13 kg. ale brzuch ma taki chudy, ze wczoraj kupilam jej spodenki krotkie i rybaczki na rozmiar 80 :baffled:

Dziewczynki poniżej napiszę co konsumuje moje dziecię i powiedzcie mi proszę czy Amelka dużo je ?? Pytam bo cały czas słyszę że jest grubasek :sorry2:...jakoś miałam przerwę w nocnym spaniu i tak się nad tym zastanawiałam :zawstydzona/y:

7 - 180-210 ml mleko+kaszka z butli
10 - 1 kanapka z czymś/jajecznica z 1 jaja/danonek mały
11.30 - 240 ml mleko + kaszka z butli
ok.15 - 1 lub 1,5 chochelki zupki, czasami i tego nie zje
ok. 16.30 drugie danie -- 1 ziemniak i mięsko (które Amelka baaardzo lubi) czasami cosik innego
19-19.30 1 kanapka z czymś/jajecznica z 1 jaja/parówka/kiełbaska na gorąco/tosty francuskie
po 21 - 240 ml mleko + kaszka z butli

Międzyczasie jakiś owoc, czasami cos ze słodyczy...Wcześniej non stop dopominała sie ciuciu a teraz jej to przeszło...Tylko tak mi przyszło do głowy o owoce że jak były sezonowe to więcej ich jadła...szłysmy na działeczkę za domem i wcinała truskawki, maliny a teraz coś mniej jej daje owoców :zawstydzona/y:

Proszę o obiektywne opinie czy tuczę moje dziecko, czy ona poprostu ma taką tendencję na pączusia (po mamie z dzieciństwa :dry:)

Monika, myślę, że po pierwsze to tendencja do tego że jest pączusiem :-) Chyba podobnie mam z Mariczką ;-)
Jednak jedna rzecz mnie zastanowiła w tym co napisałaś o jedzonku Amelki... czy gdybyś podała jej mleko bez kaszki to np. nie prześpi całe nocy? Chodzi o to że kaszki tuczą dość mocno więc może tu spóbuje jej ograniczyć troszkę kalorie. Poza tym nie widzę wcale żeby Amelka jadła dużo :no: aha, do obiadku podajesz jej jakieś warzywka/jarzynki? bo napisałaś że ziemniaczek i mięsko :-) dobrze by było zeby zjadła jeszcze jakieś jarzynki (moim zdaniem :-p;-)) No i nie przejmuj się, nasze Skarby wyrosną na pewno z tych puciek ;-)

Marika wazy 13kg i ma ok 89-90cm :-)

reklama
dziekuje Ines za komentarz :tak::-):tak:

czy gdybyś podała jej mleko bez kaszki to np. nie prześpi całe nocy? Chodzi o to że kaszki tuczą dość mocno więc może tu spóbuje jej ograniczyć troszkę kalorie.

Myślę że pewnie przespałaby całą noc :tak:...Może na początek bedę jej sypać do mleka mniej tej kaszki ;-)

Ines pisze:
do obiadku podajesz jej jakieś warzywka/jarzynki?

Różnie z tym bywa :baffled: -- marchewkę duszoną zje, ogórka kiszonego jak najbardziej, po ogórki świeżym dostała wyspypki, pomidorka zje, lubi tez kapustę kiszoną ale np fasolki szparagowej nie lubi :sorry2:

Do góry