reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga I Wzrost Bobasów

Jak to wyrzucić nocne karmienia ??? Kurde jak można odchudzać czteromiesięcne dziecko ??? Olo waży 8kg. Długo był największy ze wszystkich kwietniaków a w sobotę byliśmy na spotkaniu Łodzianek z BB i były tam siedmiomiesięczniaki ważące po 7700g I co? Olo był większy i co z tego? Ja i Adam jesteśmy wysocy, chudością też nie grzeszymy a jak lekarz słyszy, że Olo tylko na piersi to tylko stwierdza, ze mama dobrze karmi. Ani słowa o jakiejś diecie! No dla mnie to bzdur totalna!
Klara, mnie lekarz powiedział to samo a poza tym dzieci mogą w pewnym momencie po prostu na chwilę przestać przybierać a np gwałtownie rosnąć na długość. Rany a Olo jest powyżej 90 centyla i w wadze i we wzroście a to tylko oznacza, że jest trochę większy niż rówieśnicy. Ważne jest żeby się cały czas dziecko trzymało w jednej grupie, gorzej jak skacze gwałtownie w górę albo w dół!

reklama
Irlandia! mój Tymon chyba był największy z kwietniaczków, bo urodził sie z wagą 4300g i 60cm, nie wiem czy Twój synek był większy, ale podejrzewam, że raczej nie.Ja tam jestem dumna z mojego synka i nie martwi mnie to specjalnie, najgorsze jest jednak, że nie mogę go zbyt długo nosić na rękach, bo po kilku minutach wysiadam... :laugh:

Franek jest tylko na cycku i je co 4 godz cyli 6 razy na dobe.Soczki i zupki dostaje tylko na smaka bo wprowadzic je mamy na dobre kolo 6-mc.Wazyl przy urodzeniu tak jak mowilam 3325 a juz po miesiacu uslyszalam ze za duzo przybiera choc caly czas idzie z waga rowno powyzej 50 centyla..Pani doktor jest zaufana osoba ale tez jestem zdania ze mleko mamy jest najlepsze i nie mozna odmawiac dziecku jesli sie domaga najwazniejsze by rozwijalo sie prawidlowo.Irlandia twoj Olo jest poprostu duzym facetem,duzy sie urodzil,szybko sie rozwija wiec i waga musi byc odpowiednia!Tez mysle ze to powod do radosci a nie do zmartwien ze dzieci chca jesc bo nie ma chyba nic gorszego niz maly niejadek....jakim bylam ja!!A te kilka faldek szybko zniknie jak zaczna sie przemieszczac.Dzieki dziewczyny za wsparcie i do zalecen lekarza ustosunkuje sie polowicznie :)

Klara Olo ważył po urodzeniu 3450! A długo ważył więcej niż inne dzieci na Kwietniowkach co widać na tym wątku wcześniej. On po porostu bardzo szybko przybierał ;D Mnie to absolutnie nie przeszkadza. Teraz waga wzrasta wolniej bo i Olo bardziej ruchliwy: do siadania się zbiera, ćwiczy kark, brzuch, ciągle macha nóżkami. Zresztą to chyba widać w galerii, ze grubciu z niego żaden... No! Może na policzkach... ;D

Buba pierwsze słyszę że dziecko mając 6 miesięcy powinno podwoić wagę!! Czyli teoretycznie jak jakieś dziecko przy porodzie waży 5 kg to po pół roku powinno 10 kg, a jak waży 2,5 kg to tylko 5 kg?!
Naprawdę się nie przejmuj i jak mały ma ochote to niech je! Mleczko mamy jest naprawdę najlepsze a mały wszystko zrzuci jak zacznie się ruszac - a tak poza tym to wcale nie wygląda na "grubaska" któremu jest potrzebne od chudzanie!

Magdaleona 12 IX idziemy na szczepienie wiec sie dowiem dokladnie jak to jest z tym podwajaniem wagi w wieku pol roku.Podobno tak sie zaklada i tak powinno byc i szczegolnie chodzi tu o te dzieci malutkie z niska waga urodzeniowa,bo jest to jakas tam wytyczna rozwoju.Ale uwierz mi ze to nie moj wymysl slyszalam to od trzech pediatrow.Przestalam sie juz przejmowac tym bo dzieki wam uwierzylam ze nie ma czym :)

[BUBA2006] naprawde nie masz się czym przejmować ze Twoja dzidzia tak dużo waży.Moja Dominisia urodziła sie z wagą 3000kg.A na dzień 17 sierpnia ważyła już 6550.I miała wtedy 3 miesiace i 9dni.I moja pedriatra nic nie mówiła że tak dużo waży.

Dziewczyny ja też słyszałam o tym ze dziecko powinno podwoić wagę urodzeniową jak ma pół roku, Karolinka już dawno podwoiła ale ona ważyła tylko 2750 g. W szoku jestem że jeśli dziecko waży wiecej to jest źle i trzeba je odchudzać. Zwłaszcza jak jest karmione piersią, Buba dziwna ta Wasza lekarka.

Ja tez czytałam, że dziecko powinno podwoić swoja wagę urodzeniową w ciągu pół roku, ale powinnysmy do tego podchodzić, chyba od drugiej strony, to znaczy, że jeśli nie podwoi to znaczy, ze za mało przybiera, ale jeśli podwoi i to wczesniej to znaczy, że jest ok i tyle. Natalka swoja wagę urodzeniowa podwoiła juz w czwartm miesiącu i ja sie tylko z tego cieszę i myslę, że taka lekarka BUBU źlle mówi, bo nigdzie jeszcze nie cztałam, żeby oduchudzac niemowlaka i to na dodatek karmionego piersią, jak dla mnie to bzdura!

reklama
Dokładnie jak już to może chodzi o wagę minimalną a nie maksymalną! tak czy siak ja bym sie na Twoim miejscu nie przejmowała karmiła a nie głodziła ;D

Do góry