reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wada Serca Zespół Downa u Plodu

@NewMom nie każdy lekarz i terapeuta jest specjalistą, nawet jeśli wystawia opinie. Tak 4 latka i brak pełnej mowy wskazuje na jakieś dysfunkcje. Tylko by sprawdzić co nie tak, zwłaszcza spektrum autyzmu to wymaga czasu i jedno spotkanie nie wystarcza. Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to może warto sprawdzic czy u syna nie ma problemów z integracja sensoryczna, bo ona lubi upośledzać mowę.
Wy macie teraz dużo na głowie i będzie trudno w dobie tego co się dzieje (covid) ogarnąć. Ale jeśli tej "miłej" pani logopedzię coś się nie podoba, to powinna dać wam papiery i skierowanie na wwr, gdzie syn będzie miał dobra opiekę terapeutów, a również miła zabawę, a nie obarczać matkę swoimi podejrzeniami. Przecież ty nie jesteś terapeuta skąd masz wiedzieć co powinno niepokoić, a co nie. Po to wysłali cię do niej.

Wspominając co przeszłam ze "specjalistami" i dziećmi podpowiem jeszcze jedno. Wokół ciebie dzieje się obecnie dużo trudnych rzeczy, prawdopodobnie z tego powodu jesteś bardziej tkliwa i wrażliwa na to, co inni mówią. Oczywiście to jak najbardziej zrozumiałe. Miej to jednak na uwadze i jeśli coś ci się nie podoba, to mów to wprost. Może uzyskasz wtedy dobre wyjaśnienie podejrzen, albo ktoś zobaczy, że dostrzegasz jego opryskliwość i zmieni wobec ciebie swoje nastawienie. Może taki sposób działania będzie lepszy?

Tak, bardzo to wszystkio trudne....
Przetrwasz to, powolutku będziesz rozwiązywać sprawę za sprawą, czasem będziesz płakać nawet z bezradności. Wiele razy będziesz chciała uciec z krzykiem jak najdalej. Przetrwasz... Bo jesteś wspaniała osoba, kobieta, mama [emoji3059][emoji7][emoji177] i choć dziś tak nie wygląda, będą chwilę, które dadzą ci powera

reklama
@NewMom ja mialam dokladnie takie same przygody ze "specjalistami" jak ty masz teraz, więc tak bardzo Cie rozumiem. A prawda jest taka, ze wiekszość ich jest niedouczonych i chcą tylko wykazać się swoją "skrupulatnością" przez co sugerują nam od razu opoznienia i autyzm. Zobaczysz Twoj SYN zacznie szybko mowić, czasami dziecko jest takie zablokowane i nagle przychodzi taki monent, ze wszystko puszcza. Najwarzniejsze, ze rozumie, mowi po swojemu, poczatki niektorych wyrazow, w przedszkolu calkiem niezle sobie radzi. Zobaczysz wyrosnie na fajnego madrego chlopca :) może tez miesnie w okolicy twarzy sa troszkę luzniejsze, skoro oczko mu tez troche ucieka. Mojej siostry synek tez pozniej mowil, a mial problem z uciekajacym oczkiem. Ja tez obawialam się, że moj syn nie da sobie przeprowadzić jakiegokolwiek badania u larengologa i audiologa, a siedzial tak grzecznie i wszystko wykonal, ze bylam w ciezkim szoku. Ale myślę, ze byś zauważyła jak by z sluchem cos bylo nie tak. On bardzo chce mowić to powoduje, rożne dziwne zachowania u dziecka. Lada chwila zacznie i dogoni we wszystkim rowiesników.

Córka moich znajomych miała podobnie, też czterolatka . Lekarze już podejrzewali autyzm. Poszła do przedszkola, logopeda, jakieś wspomaganie zajęciami w przedszkolu i wyszła bardzo na prostą więc wszystko przed Wami. Skoro syn robi postępy to tylko się cieszyć , obserwować, wspomagać i dać trochę czasu.

No właśnie mamy we wtorek laryngologa więc zobaczymy a wychowawczyni mi mówiła że on rozumie wszystkie jej polecenia i ze nie ma z nim problemu, a nawet gdybym chciała to w zeszłym roku nie mógł iść do przedszkola bo miał w sierpniu zabieg na chłopięce sprawy i nawet był przez tydzień na cewniku i potem od nowa mieliśmy naukę odpampersowywania bo po zabiegu nie od razu my wróciło czucie kiedy mu się chce siku dopiero na wiosnę wszystko mu się unormowało.
@NewMom ja mialam dokladnie takie same przygody ze "specjalistami" jak ty masz teraz, więc tak bardzo Cie rozumiem. A prawda jest taka, ze wiekszość ich jest niedouczonych i chcą tylko wykazać się swoją "skrupulatnością" przez co sugerują nam od razu opoznienia i autyzm. Zobaczysz Twoj SYN zacznie szybko mowić, czasami dziecko jest takie zablokowane i nagle przychodzi taki monent, ze wszystko puszcza. Najwarzniejsze, ze rozumie, mowi po swojemu, poczatki niektorych wyrazow, w przedszkolu calkiem niezle sobie radzi. Zobaczysz wyrosnie na fajnego madrego chlopca :) może tez miesnie w okolicy twarzy sa troszkę luzniejsze, skoro oczko mu tez troche ucieka. Mojej siostry synek tez pozniej mowil, a mial problem z uciekajacym oczkiem. Ja tez obawialam się, że moj syn nie da sobie przeprowadzić jakiegokolwiek badania u larengologa i audiologa, a siedzial tak grzecznie i wszystko wykonal, ze bylam w ciezkim szoku. Ale myślę, ze byś zauważyła jak by z sluchem cos bylo nie tak. On bardzo chce mowić to powoduje, rożne dziwne zachowania u dziecka. Lada chwila zacznie i dogoni we wszystkim rowiesników.

Jeszcze go czeka drugi etap zabiegu ale czekamy aż będzie w wieku szkolnym i będzie miał inne podejście bo teraz boimy się że by miał traumę do szpitali i całkiem mógł by przestać mowic

A siostra dużo mówi? Może i ona go troszkę postymuluje.
Skoro i ty i w przedszkolu mówią ze pięknie reaguje, rozumie to napewno nie jest opóźniony .
Pewnie jak ci ruszy z mowa to nie przestanie gadać , zobaczysz 😁

@NewMom Niech ta pani wystawi opinię o ORM i WWR i tyle kontaktów z nią. Jak można mieć pretensje do rodzica? Rzeczywistość jest taka, że gdy matka zgłasza, że 2-latek słabo mówi to nikt nie chce się nad tym pochylić, lekarze podśmiechują się i mówią "ma czas". Gdy 3-latek, to mówią, że "chłopcy później mówią i w p-kolu się rozgada pełnymi zdaniami". Gdy 4-latek nadal nie mówi to wybałuszają oczy i wsiadają na matkę. I jeśli ta pani pracuje w ppp od kilku lat, to doskonale wie, że tak to działa. Nas również logopeda przez kilka zajęć testował na opóźnienie umysłowe. Nie kumam, po co Twoją Malutką wozili od szpitala do szpitala, ale mam nadzieję, że w Prokocimiu zajmą się nią wzorowo a i Tobie będzie łatwiej dojeżdżać.

@NewMom - nie wiem, czy pisałam. Mój syn rozwijał się podobnie jak Twój. Podejrzenie autyzmu itp. Mówił na koparkę kopa, na dźwig dzig, porozumiewał się często końcówkami wyrazów. Koniec końców okazało się, że ma okropny niedosłuch. Badania u laryngologa i audiologa są szybkie, niebolesne, może nawet będą dla syna ciekawe. Głowa do góry. Może logopeda nie była miła, ale ma trochę racji i trzeba to skontrolować

reklama
Do góry