Madzik1000
Fanka BB :)
Miałam nadzieję że to nadciśnienie czy nieprawidłowa praca łożyska ale niestety....Czyli rozumiem, że ujawniły się jakieś wady, które wykluczyła amniopunkcja?
Za takie sytuacje (niedostateczne zdiagnozowanie przed urodzeniem) ja niestety winię system opieki zdrowotnej i opieszałość lekarzy.
Test podwójny ma swoje ograniczenia i to również powinni uświadamiać lekarze. Może też jako ZD interpretować zwiastuny nieprawidłowej pracy łożyska. Natomiast w porównaniu do NIPT jego zaletą jest to, że jest tańszy i łatwo dostępny. Jednak przy pośrednim ryzyku zaleca się NIPT (i on bada wiele zespołów i wad a nie tylko 3 najczęstsze trisomie) przy wysokim amniopunkcję, która przy odpowiedniej determinacji pozwala zbadać wszystko co możemy zbadać w genach.
Jak test podwójny wychodzi „dobrze” to tez nie wyklucza problemów. A jak wyjdzie „źle” to naprawdę tych problemów może nie być.
Do tego mamy całą masę wad wrodzonych, które nie mają podłoża genetycznego.
Oczywiście że aminopunkcja tego nie pokazała.
Córka nie ma zd ale inne wady o podłożu genetycznym, do końca nie wiemy co nas czeka a Pani genetyk powiedziała że nie potwierdzimy tego w PL także tak wyglądają te wszystkie testy...
I tak jak wcześniej pisałam gdy wynik z testu papa jest "zły" to jeśli chcecie wiedzieć bardziej szczegółowo to może być np. oznaką nowotworu który pojawi się w jakimś wieku, również może być to wada serca która wyjdzie w wieku dojrzewania oraz wiele wiele innych chorób o których dowiadujemy się później a wydaje nam się że dziecko urodziło się zdrowe