reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wada serca u dziecka i zespół DOWNA- USG połówkowe-pomocy

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Tu nie masz racji. Testy genetyczne z krwi dają niemal pewne wyniki. Przed terminacją potwierdza się je dodatkowo amnio która nie daje szansy na zdrowe dziecko jeśli pokazuje chore. Nikt nie terminie ciąż przez „przypuszczenie”. Teraz Ty bardzo nie fair osądzasz terminację i kobiety postawione przed tym wyborem.
Dają ale tylko na trzy trisomie a jest tysiące wad genetycznych.

reklama
Dla mnie to każda kobieta powinna mieć dostęp do badań oraz możliwość dokonania wyboru bez pytania jej dlaczego 🤷‍♀️

no nie, badają jednak trochę więcej.
ale mowa i tak była o wynikach fałszywie - pozytywnych a nie fałszywie - negatywnych więc ilość badanych wad nie ma tu nic do rzeczy.
Miałam na myśli że amino bada 3 trisomie. W niewielu miejscach w PL badają mozajkowość przy amino także niestety tylko 3.
Pewniejsze wyniki są po narodzinach dziecka ale też nie do końca tak jest bo w PL nie bada się niektórych zespołów tylko te najczęstsze.
Znam przypadek gdzie przy amino wyszły wady, po narodzeniu okazało się że tylko 1 gen z wyniku się zgadzał a reszta nie 🙄 oczywiście lekarz powiedział że to nie jest podstawa do usunięcia ciąży i nie pozwolił 🙄 po porodzie okazało się że nie jest tak ładnie i kolorowo a dzieciątko nigdy nie będzie funkcjonowało samodzielnie 😔

Moje zdanie jest takie.... jak test papa wychodzi źle to jest coś na rzeczy 😔

Miałam na myśli że amino bada 3 trisomie. W niewielu miejscach w PL badają mozajkowość przy amino także niestety tylko 3.
Dzięki amniopunkcji można zrobić badania na niezliczoną ilość chorób genetycznych. Owszem, można zrobić badanie tylko kariotypu. Ale można zrobić dokładne badania na wszelkie inne choroby.

Pewniejsze wyniki są po narodzinach dziecka ale też nie do końca tak jest bo w PL nie bada się niektórych zespołów tylko te najczęstsze.
Znam przypadek gdzie przy amino wyszły wady, po narodzeniu okazało się że tylko 1 gen z wyniku się zgadzał a reszta nie 🙄 oczywiście lekarz powiedział że to nie jest podstawa do usunięcia ciąży i nie pozwolił 🙄 po porodzie okazało się że nie jest tak ładnie i kolorowo a dzieciątko nigdy nie będzie funkcjonowało samodzielnie 😔

"jak test pappa wychodzi źle to jest coś na rzeczy" serio? Skąd taka pewność? W zyciu się z tym nie zgodzę🤔

A skąd takie przypuszczenie?

I co to znaczy „wychodzi źle”?

W tej wypowiedzi jest za dużo ogólników i niepopartych faktami stwierdzeń.

To jest jak jakaś przekazywana z ust do ust antyreklama badań prenatalnych.

A skąd takie przypuszczenie?

I co to znaczy „wychodzi źle”?

W tej wypowiedzi jest za dużo ogólników i niepopartych faktami stwierdzeń.

To jest jak jakaś przekazywana z ust do ust antyreklama badań prenatalnych.
Źle to znaczy np zd 1:12 lub zbliżony wynik. Ja taki miałam.
Poniżej 100 już nie jest dobrze ale nie mam na myśli że każde dziecko z takim wynikiem ma zd ale inne wady o których dowiadujemy się w trakcie całego życia..
Po za tym nie jestem na forum od wczoraj i wiele historii poznałam. Nie pisałam.. nie robić badań prenatalnych..

reklama
Źle to znaczy np zd 1:12 lub zbliżony wynik. Ja taki miałam.
Poniżej 100 już nie jest dobrze ale nie mam na myśli że każde dziecko z takim wynikiem ma zd ale inne wady o których dowiadujemy się w trakcie całego życia..
Po za tym nie jestem na forum od wczoraj i wiele historii poznałam. Nie pisałam.. nie robić badań prenatalnych…
Czyli rozumiem, że ujawniły się jakieś wady, które wykluczyła amniopunkcja?

Za takie sytuacje (niedostateczne zdiagnozowanie przed urodzeniem) ja niestety winię system opieki zdrowotnej i opieszałość lekarzy.

Test podwójny ma swoje ograniczenia i to również powinni uświadamiać lekarze. Może też jako ZD interpretować zwiastuny nieprawidłowej pracy łożyska. Natomiast w porównaniu do NIPT jego zaletą jest to, że jest tańszy i łatwo dostępny. Jednak przy pośrednim ryzyku zaleca się NIPT (i on bada wiele zespołów i wad a nie tylko 3 najczęstsze trisomie) przy wysokim amniopunkcję, która przy odpowiedniej determinacji pozwala zbadać wszystko co możemy zbadać w genach.
Jak test podwójny wychodzi „dobrze” to tez nie wyklucza problemów. A jak wyjdzie „źle” to naprawdę tych problemów może nie być.

Do tego mamy całą masę wad wrodzonych, które nie mają podłoża genetycznego.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry