DareToBe
Fanka BB :)
Nie jest moim celem dawanie złudnych nadziei ALE z tego co poczytałam to trisomia 16, jeśli dotyczy wszystkich komórek ciała to daje całą masę deformacji ciała i organów (o których nie piszesz!), a przede wszystkim zawyczaj powoduje poronienie w pierwszym lub drugim trymestrze! No i trisomia 16 jest częstsza u chłopców - natomiast mozaika chromosomu 16 wysyępuje gł. u dziewczynek. No i przy trisomii-mozaice chromosomu 16 nie wszystkie komórki mają ten defekt genetyczny i prognozy są dużo lepsze! Skoro Twoja Tosia jest dziewczynką, nie ma w USG większych widocznych wad i dzielnie dotrwała do 32 tygodnia to może macie szczęście i mutacja jest mozaiką? W jednej z publikacji przeczytałam, że jeśli trisomia 16 zostaje rozpoznana w amniopunkcji, a płód rozwija się dobrze to praktycznie zawsze jest to mozaika! To się nazywa MT16 - poczytajcie sobie, bo te dzieci się rodzą i żyją!32tc
Dzis zadzwonił genetyk, że są wyniki krwi moje i partnera. Nie jesteśmy nosicielami wad genetycznych. Choroba Tosi jest całkowicie losowym przypadkiem.
Na pewno ta wiadomość przyniosła ulgę. Na przyszłość. Gdyby były kolejne dzieci.
A w obecnej sytuacji nic nie zmienia.
Nadal czekamy. Cieszymy się każdym dnie razem.
Mamy przyspieszone macierzynstwo/ tacierzynstwo
W czwartek mam usg, zobaczymy jak Mała się rozwija. Jak serduszko daje rade. Jest silna, rozpycha się, kopie. Reaguje na zabawę/zaczepki przez brzuch
Coraz bardziej boję się porodu. Obawiam się, co wtedy będzie... Czy w ogóle dotrwamy do terminu. Czas tak szybko leci......
Link do pierwszej z brzegu historii małej Emilki.
Tu link do charakteryzacji trisomii-mozaiki chromosomu 16 - pozytywy! 93% dzieci przeżywa okres niemowlęcy i jeśli urodziły się w dobrym stanie to potem też rozwijają się dobrze!
Kolejny fajny link o trisomii 16.
Tu link do badania 44 dzieci (w tym w wieku szkolnym!) z roku 2017 - i ogólnie też wydźwięk pozytywny! Musisz uważać na ciśnienie no i być przygotowana na poród przedwczesny (35-37 tydzień) - tak mówią statystyki.
Bardzo mocno trzymam za Was kciuki!!! Może będzie Wam dane tak po prostu BYĆ RODZICAMI?