reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W październiku testów czas, w ciąży będzie każda z nas!

Bo tak mi lekarz kazał 😅🤷‍♀️ Tzn. tak standardowo, żeby sprawdzić miedzy 21 a 23 dc. On uznał chyba, że po Aromku będzie wcześniej, tym bardziej, że cykl wcześniej progesteron w 21 dc był 19,8.
Ale badanie progesteronu ma sens 7 dni po Twojej owulacji a nie 7 dni po dniu, w którym statystyczna kobieta ma owulację. Skoro w 12 dniu cyklu pęcherzyk dominujący miał 13.5mm to trzeba było obserwować kiedy urośnie i pęknie, i wtedy odliczać 7 dni do badania proga.
To samo robiłam 🙈
Krzywej glukozowej nie robiłam, tylko insulinową. Ogólnie po tych wynikach lekarz dał mi tak "zachowawczo" Glucophage 850 mg 2x1, ale przyznaję że nie biorę póki co, bo ostrzegał że na początku mogą być problemy z jelitami itp. ale nie sądziłam, że już po 3 tabletkach zacznie mnie mdlić i wykręcać wnętrzności. A, że miałam wtedy trochę pracy i wyjazdów to się poddałam. Dam sobie jeszcze z jeden cykl bez, a potem zobaczymy.
A dlaczego nie robiłaś glukozowej? Bo te krzywe najwięcej wiedzy dają robione razem. Tak to nic nie wiadomo o tym jaki miałaś poziom glukozy przy takiej insulinie.

reklama
ja jedynie mam konflikt serologiczny z mężem i nie wiem czy to ma wpływ na zajście, ale raczej nie.. a co do tego powiązania jak napisałaś to jak to niby sprawdzić, w sensie testami dna? Nie przyszło mi to nigdy do głowy, żeby to sprawdzać 🙈
chyba tak . Sąsiadka tak miała oboje robili testy ,a później miała szczepionki z jego krwi dzięki temu urodziła córkę starali się bardzo długo

ja jedynie mam konflikt serologiczny z mężem i nie wiem czy to ma wpływ na zajście, ale raczej nie.. a co do tego powiązania jak napisałaś to jak to niby sprawdzić, w sensie testami dna? Nie przyszło mi to nigdy do głowy, żeby to sprawdzać 🙈
Mój brat miał konflikt seroligiczny z żoną. Po pierwszym dziecku dostała zastrzyk w szpitalu i po 2 latach było kolejne.

reklama
Ale badanie progesteronu ma sens 7 dni po Twojej owulacji a nie 7 dni po dniu, w którym statystyczna kobieta ma owulację. Skoro w 12 dniu cyklu pęcherzyk dominujący miał 13.5mm to trzeba było obserwować kiedy urośnie i pęknie, i wtedy odliczać 7 dni do badania proga.

A dlaczego nie robiłaś glukozowej? Bo te krzywe najwięcej wiedzy dają robione razem. Tak to nic nie wiadomo o tym jaki miałaś poziom glukozy przy takiej insulinie.
Tak samo, jak wyżej - słuchałam się lekarza 🤷‍♀️ To było zlecone po pierwszej wizycie u niego, a że lekarz raczej z tych lepszych u nas to nie widziałam powodu żeby podważać.

Z tym monitoringiem to ja rozumiem wszystko, tylko on tego 12 dc przy 13,5 mm stwierdził że mogę przyjść jeszcze 14 dc i sprawdzić, ale raczej nie ma sensu, bo wygląda mu na to, że cykl stracony. I na moje pytanie czy sprawdzać progesteron w okolicy tych tego 21-23 dc powiedział, że tak 🤷‍♀️ W pierwszym stymulowanym cyklu nie było monitoringu (bo nie było lekarza wtedy) a chyba uznał że jak nie wygląda na owulację ok. 7 dni po odstawieniu Aromka (brałam 5 dni od 3dc) to nie będzie.

W takim razie może się jeszcze jutro przejdę na progesteron 🤔

Do góry