Cześć Dziewczyny, jeśli pozwolicie, chciałabym do Was dołączyć. Od czasu do czasu podczytuję różne fora i różne historie podnoszą mnie czasem na duchu i dostarczają wiedzy ale, jak dotychczas, nie odważyłam się w żadnym wątku odezwać.
Moja historia trwa od 2015 roku, czyli już niemal 8 lat. W tym czasie tylko (i aż) trzy ciąże - każda z nich zakończona poronieniem w pierwszym trymestrze. Każda z ciąż przynosiła kolejne pytania, badania i brak konkretnych odpowiedzi. Przedwczesne wygasanie funkcji jajników (stwierdzone jeszcze przed pierwszą ciążą), mutacje w kierunku trombofilii (po drugim poronieniu) - włączony acard na stałe + heparyna po pozytywnej becie, złe parametry nasienia (m.in. z powodu cukrzycy).
Po ostatnim poronieniu, które nastąpiło w połowie maja 2023 (mimo ciąży obstawionej acardem, heparyną i progesteronem), na tapet poszła immunologia [która też wykazała nieprawidłowości, więc w kolejnej ciąży (jeśli się uda) dojdzie encorton i wyższe dawki pozostałych]. Od maja masa badań, wizyt u lekarzy i szukania odpowiedzi - wiedziałam, że muszę od razu zacząć działać, bo gdybym pozwoliła sobie na pogrążenie w smutku, mogłabym nie przestać płakać.
Teraz jestem jeszcze przed pierwszą miesiączką po poronieniu. 22.06, podczas wizyty u kolejnego ginekologa (jestem w trakcie poszukiwań nowego, więc jeśli polecacie kogoś fajnego z WRO, dajcie znać), okazało się, że w ciągu dwóch dni powinna nastąpić owulacja. Postanowiliśmy podjąć próby od razu - biorąc pod uwagę moje amh i stan jajników, nie mamy już za dużo czasu, a ja wiem, że chcę zostać mamą.
Dzisiaj rano miałam plamienie - bez żadnego bólu, skurczów etc. W poprzednich ciążach mi się nie zdarzało, ale kto wie - może to implantacja (jest +/- 10 dni od teoretycznej owulacji). Więc w najbliższych dniach będę się testować (chyba, że w międzyczasie pojawi się miesiączka).
Czuję, że Wasze wsparcie i bycie tu z Wami (również w przysiadach i desce
), i Waszymi historiami dobrze mi zrobi.
Ps. Wybaczcie przydługą wiadomości, ale uznałam że warto abyście znały kontekst.