reklama
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
Monia, pewnie, że sama robię. Ale w innych wymiarach niż zalecają w książce. Dla Twojej Oli to by było super Od obrazka do słowa. gry rozwijające mowę dziecka , ale strasznie drogie
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
Monia, ja to sobie wymyśliłam śmieszny sposób Drukuję 2 słowa na A4, wycinam i naklejam pojedynczo na karton po pizzy z dostawy. Raz się pomyliłam i nakleiłam nie na kolorowym tle, tylko na szarym i to kolorowe ciągle Maciusia ciekawi, w dodatku został się obrazek z jedzeniem (jakiś makaron) i tym bardziej ciekawi mojego głodomora:-)
luandzia1
Entuzjast(k)a
Trochę jestem do tyłu bo ostatnio miałam sporo spraw na głowie
i ogólnie jestem bardziej sceptyczna zwłaszcza jeżeli chodzi o ideologię jaka temu towarzyszy i sposobom w jaki ludzie próbują zbić na tym kasę
kiedyś ściągnęłam sobie film instruktażowy dot nauki czytania i się załamałam ten instytut nie zajmuje się nauką dzieci a ich trenowaniem kompletnie bez sensu
jednakże uważam że ta metoda jest skuteczna ja do tego podchodzę na luzie pokazujemy Zuzi słowa ale staram się też jej robić sporo książeczek ze słowami które już zna rozwieszam słowa na ścianach i Zuzia pokazuje co gdzie jest napisane wymyślamy różne zabawy itd
od dawna piszę wszystko odręcznie i jest ok na początki robiłam to na bristolu a teraz na bloku A3 lub gdzie akurat mam miejsce ;-)
i ogólnie jestem bardziej sceptyczna zwłaszcza jeżeli chodzi o ideologię jaka temu towarzyszy i sposobom w jaki ludzie próbują zbić na tym kasę
kiedyś ściągnęłam sobie film instruktażowy dot nauki czytania i się załamałam ten instytut nie zajmuje się nauką dzieci a ich trenowaniem kompletnie bez sensu
jednakże uważam że ta metoda jest skuteczna ja do tego podchodzę na luzie pokazujemy Zuzi słowa ale staram się też jej robić sporo książeczek ze słowami które już zna rozwieszam słowa na ścianach i Zuzia pokazuje co gdzie jest napisane wymyślamy różne zabawy itd
od dawna piszę wszystko odręcznie i jest ok na początki robiłam to na bristolu a teraz na bloku A3 lub gdzie akurat mam miejsce ;-)
luandzia1
Entuzjast(k)a
uczyliśmy Zuzie tą metodą (mocno zmodyfikowaną;-)) kolorów i można powiedzieć że większość już rozpoznaje potrafi pokazać który karton jest np zielony itd podobnie jest z kształtami jej ulubiony to oczywiście kółko wszędzie je widzi ))
izabela352
Fanka BB :)
uczyliśmy Zuzie tą metodą (mocno zmodyfikowaną;-)) kolorów i można powiedzieć że większość już rozpoznaje potrafi pokazać który karton jest np zielony itd podobnie jest z kształtami jej ulubiony to oczywiście kółko wszędzie je widzi ))
piotrus znow wszedzie wypatrzy jablko
jej ulubiony to oczywiście kółko wszędzie je widzi ))
o tak znam to mój Igor też jak widzi kółko to pokazuje paluszkiem i mówi "koło " zresztą to jego ulubione słowo więc często je powtarza tak nie chce zbytnio powtarzać jak mówię żeby coś powiedział za to koło wystarczy że jest jakieś w zasięgu wzroku
Ostatnia edycja:
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
To ja jestem zupelnie anty takim naukom. Uważam,że nasze maluchy i tak mają przegibane,bo rok prędzej zaczną edukację więc nie będę dodatkowo go męczyć. Oczywiście nie krytykuję Was,bo każdy robi jak uważa
reklama
luandzia1
Entuzjast(k)a
To ja jestem zupelnie anty takim naukom. Uważam,że nasze maluchy i tak mają przegibane,bo rok prędzej zaczną edukację więc nie będę dodatkowo go męczyć. Oczywiście nie krytykuję Was,bo każdy robi jak uważa
Zuzki to chyba nie męczy powiedziałabym nawet że ona bardzo to lubi właściwie zabawki mogłyby nie istnieć uwielbia książeczki różna zabawy edukacyjne itd
wczoraj kupiłam jej taką książeczkę "gdzie jest misiu" czy coś takiego na każdej stronie jest gdzieś ukryty miś i dziecko ma znaleźć gdzie on jest i Zuzia cały czas chodzi z tą książeczką i molestuje wszystkich żeby ją przepytać
dzisiaj np moją mamę i tak pokazuje strona po stronie aż doszły do obrazka gdzie widać maleńką główkę misia wystającą z kieszeni szlafroka i moja mama (ślepawa) mówi tu nie ma misia na co Zuzka wzieła jej książeczkę i zirytowana pokazuje tuuuu
lubi też tzw "lekcje" muzyki ma bębenek i wystukuje z nianią rytm do pisenki której słucha na początku byłam w szoku że moje dziecko potrafi tak długo się skupić itd słuchają też razem muzyki klasycznej Zuzka siedzi w swoim krzesełku i dyryguje strasznie śmiesznie to wygląda i to niby nie takie dziecięce ale właściwie kto ma o tym decydować czy np taka i taka muzyka jest dla dzieci??? chyba ważne że dziecku się podoba i robi coś z radością
ja właśnie staram się tak do tego podchodzić do niczego jej nie zmuszam ale jak widzę że coś ją interesuje to staram się to rozwijać i tyle i nie chodzi mi tu o moje ambicje
fakt że mam swoje pomysły na to jak postępować z małą ale myślę że nie robie niczego co byłoby dla niej zbyt trudne np nigdy nie mówie do niej tak po dziecięcemu stypu si ,ziaj,babcia a nie baba czy takie tam i może dzięki temu ładnie mówi