reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Urlop macierzyński i wychowawczy.

Elwirka1665

Zaangażowana w BB
Witam
Już za kilka dni na świat przyjdzie moja córeczka 💗.Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim.
Jeszcze nie byłam na urlopie macierzyńskim i wychowawczym więc nie mam pojęcia jakie formalności trzeba załatwić.Czy z L4 po urodzeniu dziecka przechodzi się od razu na macierzyński?
Proszę o pomoc co i gdzie załatwić?Pracuje na umowę na czas nieokreślony.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam serdecznie

reklama
Witam
Już za kilka dni na świat przyjdzie moja córeczka 💗.Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim.
Jeszcze nie byłam na urlopie macierzyńskim i wychowawczym więc nie mam pojęcia jakie formalności trzeba załatwić.Czy z L4 po urodzeniu dziecka przechodzi się od razu na macierzyński?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
Najlepiej zapytaj w kadrach u siebie w pracy.

Witam
Z góry dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
U mnie mąż zawoził wniosek o urlop macierzyński (typowy z internetu) 🙂 i tyle 🤷

u mnie HR wypełnił wszystko co trzeba i podesłał do podpisania, odesłałam skan. pamiętaj żeby wybrać czy chcesz mieć wypłacane 100-70 czy cały czas 80. wpisz sobie w googlu co zrobić po urodzeniu dziecka, bo musisz też wypełnić dokumenty do urzędu o dziecku itd, trochę tej papierologii jest a wszystko można przez internet załatwić.

Ja dostalam przy wypisie zaswiadczenie od szpitala, kiedy zaczal sie urlop macierzynski. Z zaswiadczeniem i wnioskiem o urlop macierzynski (wydrukowany z neta) zglosilam sie do kadr. W kadrach tez dopisalam dziecko pod siebie, jesli chodzi o ubezpieczenie (dali mi druk).

Do powyższych wypowiedzi dodam tylko, że w kadrach musisz przedstawić akt urodzenia dziecka bo to podstawa do wypłaty zasiłku macierzyńskiego.
Ostatnio pracownice przysyłały mi elektroniczne wersje tych aktów, więc chyba teraz takie są wydawane w urzędach (któraś kobietka mi pisała że wcale nie otrzymała wersji papierowej).

Do powyższych wypowiedzi dodam tylko, że w kadrach musisz przedstawić akt urodzenia dziecka bo to podstawa do wypłaty zasiłku macierzyńskiego.
Ostatnio pracownice przysyłały mi elektroniczne wersje tych aktów, więc chyba teraz takie są wydawane w urzędach (któraś kobietka mi pisała że wcale nie otrzymała wersji papierowej).
Tak, teraz można już załatwić to zupełnie online :)

Chyba przy nadawaniu nr pesel mozna zaznaczyc, czy akt maja wyslac poczta, odbierze sie osobiscie czy elektroniczna wersja.

reklama
W dniu urodzenia dziecka Twoje l4 się kończy, od tego dnia należy pisać wniosek do pracodawcy. Najpierw warto złożyć wniosek o wydanie aktu urodzenia, w urzędzie zgodnym z właściwością miejscową urodzenia dziecka- a nie zamieszkania. Można to zrobić online chociażby przez profil zaufany. Ja dostalam akt fizycznie bo tak zaznaczyłam do odbioru, a do pracy pisałam wniosek o udzielenie urlopów dwóch od razu jeden po drugim wraz z dołączonym aktem i z prośbą o wynagrodzenie stałe tj. 81,5 %

Do góry