reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ureaplasma a poród

Daisy28

Zaciekawiona BB
Cześć, w 28 tc wyszła mi w posiewie ureaplasma, dostałam antybiotyk zgodnie z antybiogramem, niestety nic to nie dało. Po tym lekarka stwierdziła, żeby nie podawać już następnego. Jestem aktualnie w 33 tc, zastanawiam się co robić, czy iść na konsultację do innego lekarza? Dodatkowo czy któraś z Was rodziła z nią i było wszystko okej? Boję się, że zarażę dziecko albo skutki tego będą jeszcze gorsze.

reklama
Cześć, w 28 tc wyszła mi w posiewie ureaplasma, dostałam antybiotyk zgodnie z antybiogramem, niestety nic to nie dało. Po tym lekarka stwierdziła, żeby nie podawać już następnego. Jestem aktualnie w 33 tc, zastanawiam się co robić, czy iść na konsultację do innego lekarza? Dodatkowo czy któraś z Was rodziła z nią i było wszystko okej? Boję się, że zarażę dziecko albo skutki tego będą jeszcze gorsze.
Na jakie antybiotyki jest podatna? Bo jeśli na doxycyline to w ciąży i tak jej nie można podać. A jeśli na arytromecyne to bym próbowała mimo wszytko. Mi się udało wyleczyć (wykryta w 8 tc) i wszytko było dobrze

Hej, podbiję temat 🙂
Jestem w 28+4 tyg. ciąży. Z powodów ciągnących bólów brzucha pod koniec grudnia zatrzymali mnie w szpitalu i pobrali posiewy . Wyszło że mam bakterię - Ureaplasma. Dostalam jednodniowy antybiotyk - sumamed - i lekarka powiedziała mi, że mam zapomnieć w ogóle o tym że taka bakteria mi wyszła. Natomiast teraz temat przez przypadek mi się przewinął gdzieś na forum, i widzę że niekoniecznie to jest taka błacha sprawa… że ta bakteria wcale tak łatwo nie opuszcza organizmu i może powodować poważne skutki dla dziecka przy porodzie, a nawet śmierć. Czy któraś z Was może miała podobną sytuację lub coś więcej wie na ten temat? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź 🩷

Hej, podbiję temat 🙂
Jestem w 28+4 tyg. ciąży. Z powodów ciągnących bólów brzucha pod koniec grudnia zatrzymali mnie w szpitalu i pobrali posiewy . Wyszło że mam bakterię - Ureaplasma. Dostalam jednodniowy antybiotyk - sumamed - i lekarka powiedziała mi, że mam zapomnieć w ogóle o tym że taka bakteria mi wyszła. Natomiast teraz temat przez przypadek mi się przewinął gdzieś na forum, i widzę że niekoniecznie to jest taka błacha sprawa… że ta bakteria wcale tak łatwo nie opuszcza organizmu i może powodować poważne skutki dla dziecka przy porodzie, a nawet śmierć. Czy któraś z Was może miała podobną sytuację lub coś więcej wie na ten temat? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź 🩷
U mnie sumamed pomógł ale koniecznie bym zrobiła kolejny raz badanie :)

Cześć, myślę, że koniecznie zrobiłabym wymaz jeszcze raz, aby sprawdzić. Co do lekarki to no cóż…dziwne podejście, bo niestety to nie jest taka nieistotna bakteria. Ja brałam 3 antybiotyki na to w ciąży, w tym jeden w szpitalu i nie wyleczyłam, ale mam nadzieję, że u Ciebie będzie lepiej! 👌🏻

Cześć, myślę, że koniecznie zrobiłabym wymaz jeszcze raz, aby sprawdzić. Co do lekarki to no cóż…dziwne podejście, bo niestety to nie jest taka nieistotna bakteria. Ja brałam 3 antybiotyki na to w ciąży, w tym jeden w szpitalu i nie wyleczyłam, ale mam nadzieję, że u Ciebie będzie lepiej! 👌🏻
A jak to się skończyło? Maleństwo się zaraziło?

Nie, nie zaraziło się, ale leżałam w szpitalu i był monitorowany. Jednak przez ureaplasme urodziłam przedwcześnie

Dziękuję za odpowiedź 🩷 po konsultacji z dwoma lekarzami żaden nie zalecił ponownego wymazu… chyba muszę sama zainterweniować w tej kwestii w takim razie 😢

reklama
Dziękuję za odpowiedź 🩷 po konsultacji z dwoma lekarzami żaden nie zalecił ponownego wymazu… chyba muszę sama zainterweniować w tej kwestii w takim razie 😢
Gosia to aż dziwne, bo mi prowadząca robiła wymaz ponowny i w szpitalu też robili. Myślę, że warto wiedzieć czy ja się wyleczyło czy nie. Jakie miałaś wyniki tej ureo? Oczywiście, nie jest powiedziane, że Ty urodzisz przedwcześnie jak ja, bo to wiadomo, że różnie bywa! 😊

Do góry