reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Umowa na czas określony a ciąża

Beataw1991

Fanka BB :)
Hej dziewczyny , byłam na okresie próbnym , szef mial przedłużyć i dać umowe na czas nieokreślony , niestety nie dał i stwierdził ze przedłuzy mi okres próbny o 2 miesiące umowa na czas okreslony na 2 msc . jestem w ciązy obecnie 11 tydzień czy może wypowiedzieć mi tą umowe , czy automatycznie mi ją przedłuży do dnia porodu ? Czy musi być skoncziny 3 miesiac i 13 tydzien zeby nie mógł mnie zwolnić ?

reklama
Zwolnić kobiety w ciąży nie może. Może co najwyżej nie przedłużyć umowy jeśli ta umowa kończy się przed 12 tygodniem ciąży. Nie bardzo wiem czy podpisałas już umowę na 2 miesiące czy masz ją dopiero podpisać?

Już ta umowa jest podpisana , obecnie jest 11 tydzień
To Twoja umowa zostanie przedłużona do dnia porodu. Po porodzie składasz do pracodawcy wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski i przez niecały rok to świadczenie będzie wypłacał ZUS. Po porodzie nie masz ubezpieczenia ale masz prawo do bezpłatnej opieki medycznej a po roku macierzyńskiego i rodzicielskiego zostajesz bezrobotna

To Twoja umowa zostanie przedłużona do dnia porodu. Po porodzie składasz do pracodawcy wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski i przez niecały rok to świadczenie będzie wypłacał ZUS. Po porodzie nie masz ubezpieczenia ale masz prawo do bezpłatnej opieki medycznej a po roku macierzyńskiego i rodzicielskiego zostajesz bezrobotna
A urlop rodzicielski się należy bo słyszałam ze po takim czasie nie przysługuje ? moge na priv

Zawsze też po porodzie może Cie mąż dopisać do ubezpieczenia . Mi umowa umowa wygasła w trakcie macierzyńskiego i normalnie później ZUS wypłacał pieniądze

Hej dziewczyny , byłam na okresie próbnym , szef mial przedłużyć i dać umowe na czas nieokreślony , niestety nie dał i stwierdził ze przedłuzy mi okres próbny o 2 miesiące umowa na czas okreslony na 2 msc . jestem w ciązy obecnie 11 tydzień czy może wypowiedzieć mi tą umowe , czy automatycznie mi ją przedłuży do dnia porodu ? Czy musi być skoncziny 3 miesiac i 13 tydzien zeby nie mógł mnie zwolnić ?
Skoro jesteś już w 11 tygodniu spokojnie ci przedłuża umowę do dnia porodu. Po porodzie pracodawca składa jakiś wniosek do ZUSU a potem ty idziesz do ZUSU i załatwiasz resztę spraw. Nie masz urlopu macierzyńskiego tylko zasiłek macierzyński który wypłaca ZUS. Potem dostajesz rodzicielski co łącznie daje rok pieniędzy z ZUSU. Ubezpieczona nie jesteś ale na ten okres roku czasu przysługuje ci przywilej korzystania z usług NFZ. Dziecko najlepiej dopisać do ubezpieczenia męża a ciebie też bo będziesz cały czas wyświetlać się na czerwono u lekarza.

reklama
Akurat w przypadku pobierania zasiłku macierzynskiego kobieta figuruje jako ubezpieczona, a za ubezpieczenie zdrowotne odpowiedzialny jest zus.
Jeśli umowa próbna jest dłuższa niż 1 miesiąc, to jeśli jej koniec wypada po 12tc, to musi zostać przedłużona do dnia porodu.

Do góry