reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Umiejętności naszych pociech :)

Wielki Boo nauczył się .... marudzić :oo: czy to tez umiejętnośc której sie gratuluje ?? ;-)
ano gratki gratki :tak::-)

a za szczypanie też się należą ?:eek: bo moje dziecie mnie dziś namiętnie szczypie

Od wczoraj robimy nowe ćwiczenie metoda Vojty (I faza obrotu) i właśnie minutę temu moje dziecko przewróciło się z plecków na brzuszek :)
brawo!

a moja ściąga skarpetki nie było jeszcze takiej której by nie ściągnęła.
zdolniacha pewnie za mamą ;-)

pierwsze przewroty z brzuszka na plecki zaliczone!
gratki :tak:

A przed chwilą patrzę, a moje dziecię leży, trzyma się za kostki i nogi w górze :rofl2: do paszczy jeszcze nie sięga, ale jak na takiego grubasa, to i tak całkiem sprawna :-p
gratuluję :-D

Moje dziecko mnie dziś zaskakuje!! Pokazałam mu parę razy jak z plecków na boczek i na brzuszek ! I on dziś sam to stosuje!! Sam:-)
Klade go na plecach na macie bo jest po jedzeniu, za chwilę myk... na brzuszku jest i ulane... wycieram, przewracam a za kilka minut myk.. jestem na brzuszku, smieje się, bawi... ulewa. Wycieranie, on ma ubaw i na plecki i trzeci raz to samo :-D
brawo :tak:

reklama
Wszystkim dzieciaczkom gratuluje nowych umiejetnosci.

A czy szarpanie za wlosy tez sie liczy? :eek:

Black i inne mamcie- gratulację dla Was i Waszych pociech!!!!!!!

Mari_anna dziękuję za Twój komentarz bo też chciałam z C poćwiczyć, on ewidentnie w tej kwestii opóźniony, ale z opisu Black nic nie zrozumiałam....i już nie chciałam znowu pisać że jestem tępa, ale tak się poczułam....Dzięki Tobie mi lepiej!!!!

Klara - ja po godzinie u rehabilitanta wychodze skołowana i już zapominam o co biega, noga tak, głowa w tą stornę, a jak przechyli to tak, to masakra totalna

Maksiu ciągle się obraca z brzuszka na plecki i odwrotnie, nie poleży spokojnie, taki efekty mamy po wprowadzeniu od wtorku nowego ćwiczenia.

Ostatnia edycja:
Mari_anna super, że mały tak pieknie się obraca. Może dośc tych stymulacji, bo przecież osiągneliście efekt a nie chciałabyś aby ciagle się tylko przekręcał -kolejny etap przed wami ale chyba jesteście już na pozimie rówieśnikow co?
Tymek widzę też, że posuwa się ciut do przodu leżąc na brzuszku. Myślę, że to kolejna rzecz w rozwoju. Od dwoch dni wiele nowych rzeczy robi ale tez jest momentami marudny bardzo. Skok? ;)

Kaja -Gratulacje dla Tymka za super postępy :)

Od wtorku jak wykonujemy po dwa ćwiczenia, Mały jest bardzo zmęczony, dosłownie tylko jemy, ćwiczymi i mały śpi, długo śpi. Dodam, że pod koniec ćwiczeń jest dosłownie wykończony, dlatego wczoraj i dzisiaj troszkę mu odpuściłam, ćwiczyliśmy jedynie dwa razy dziennie a i tak był biedaczek wykończony i spał 4 godziny, po czym obudziłam go na jedzenie, a on po 5 godzinach nie za bardzo miał apetyt, wypił malutko mleczka, dopiero po godzinie od przebudzenia się zjadł 1 słoiczek zupki, a następnie wypił mleko. Martwiłam się o niego. Chyba troszkę mu odpuszczę.
Rehabilitantka mi powiedziała, że powinien mieć mniej fałdek na szyjce i barki już powinny zejść niżej, oraz klatka piersiowa powinna być szersza niż brzuszek i musimy nad tym pracować, nie wiem co o tym myśleć? Może kobieta przesadza.

edit:
Maksiu jak leży na macie to obraca się jak wskazówki zegara (brzuszek, plecki, brzuszek, plecki....) Niestety mniej gaworzy niż wcześniej, wszystko mu w mięśnie idzie.

Kaja - to teraz będzie potrzebna stymulacja przed każdym etapem?

Ostatnia edycja:
Mari_anna - mnie się wydaje, że skoro wskoczyło na prawidłowy rozwoj to powinno wystarczyć ale pewności nie mam bo Maksia nie widziałam. Przestymulowanie z kolei może też nie być dobre. Super, że tak się przekręca teraz powinien załapać, że przekręcanie to taka fajna zabawa a posuwamy się do przodu - ale myślę, że to właśnie teraz nasze dzieci odkrywają i nie jest z tym do tyłu.
Uwazam, że jedna terapia czaszkowo-krzyzowa by też wyjaśniła wiele bo dowiedzialabyś się czy są jakieś blokady jeszcze - dodam, że owa terapia może też klegę odblokowac społecznie więc w sprawie gaworzenia to piszę. Skorzystaj choc raz. Teraz w środę nawet jedna z polecanych przeze mnie pań przyjmuje i naprawdę to nie byłaby strata czasu i pieniędzy.

Kaja - Też tak myślałam, że może choć raz na terapię czaszkowo - krzyżową pójdę. Do której Pani Eli mam się wybrać? Plis o info na priva.
Maksiu gaworzy, ale mnie niż wcześniej, dodam, że jest bardzo otwartym dzieckiem, bo do wszystkich się uśmiecha, myślę, że raczej nie ma blokady społecznej.
Co to znaczy, że przestymulowanie też może być groźne, pod jakim względem?

Ostatnia edycja:
reklama
Mój Olek dziś 4-m-ce i dopiero pierwszy raz się przekręcił z pleców na brzuch i to tez odpychając sie od nogi taty, czy to za póżno????
Mari_anna może coś przegapiłąm ale po co ta terapia? Z tego co piszesz to twój Maksiu jest do przodu z przewrotami a są w tym samym wieku. Co do gaworzenia to moj tez mniej gaworzy a więcej sie śmieje:sorry2:

Do góry