reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Uciskanie brzucha w 1 trymestrze ciąży

Badał palpacyjnie uciskając macice i brzuch. A później zrobił usg dopochwowe. Wszystko było dobrze, ubrałam się i usiadłam i zaczął się ból jak na okres. Powiedziałam mu ze mnie dziwnie boli przez to uciskanie a on ze nie możliwe bo to nie było mocne. Zapłaciłam i wyszłam z gabinetu i ból był mocniejszy takie rozpieranie jak dojechałam do domu to mój brzuch wyglądał jakbym była w 6 miesiącu ciąży. Nie mogłam nawet spodni zapiać. Dziś jest lepiej ale czuje dalej dyskomfort i lekkie kłucia jak szpilka.

Z tego co opisujesz to wszystko w normie. Wszelkiego typu, bóle, kłucia i ciągnięcia będą ci już towarzyszyć do końca ciazy. 9 tygodniowa ciąża jest mała, trzeba się namęczyć, żeby ja wymacac. To nie jest tak, ze ona sobie w jednym miejscu u wszystkich siedzi. To kwestia bardzo indywidualna.
Plod jest chroniony przez wiele tkanek i warstw, na tym etapie nie tak łatwo zrobić mu krzywdę. Lekarz nie walił cie metalowym prętem po brzuchu, on wykonał normalne badanie ciążowe. Nie pierwsze i nie ostatnie. Sugeruje spokoj.

reklama
A w jakim celu chcesz robić dzisiaj kolejne usg? Przecież badając macicę lekarz dziecka nie uszkodził. Ból jak na okres na początku ciąży jest normalny, bo macica pracuje i się rozciąga.
Bo ten ból pojawił się po badaniu i czuje dyskomfort nadal. Nie taki jak wczoraj ale czuje. Wcześniej czułam się bardzo dobrze. Miałam tylko lekkie kłucia w okolicy pachwin i wiem ze macica się rozciąga ale wczoraj to ewidentnie był ból po badaniu

Bo ten ból pojawił się po badaniu i czuje dyskomfort nadal. Nie taki jak wczoraj ale czuje. Wcześniej czułam się bardzo dobrze. Miałam tylko lekkie kłucia w okolicy pachwin i wiem ze macica się rozciąga ale wczoraj to ewidentnie był ból po badaniu
No ale w jaki sposób badanie palpacyjne macicy niby miałoby wpłynąć na kilku cm zarodek? Chroniony wieloma warstwami?

Choćby ucisk mógł wywołać skurcze. Nie spotkałam się z tym żeby uciskano macice w tak wczesnej ciąży
Nie wiem mogło to wywołać skurcze lub coś innego i mam teraz w głowie ze serduszko może nie bic. Może faktycznie schizuje ale boje się zwyczajnie
Na pewno schizujesz. Od skurczy serduszko nie przestanie bić. A już na pewno nie od ucisku palcami na brzuch. To, że nikt ci nie badał macicy wcześniej nie znaczy, że jest to jakaś dziwna praktyka. Mam za sobą trzy ciąże i w każdej lekarz palpacyjnie, uciskając brzuch badał macicę. Jak masz skurcze to odpoczywaj, możesz wziąć nospe.

reklama
Nie wiem mogło to wywołać skurcze lub coś innego i mam teraz w głowie ze serduszko może nie bic. Może faktycznie schizuje ale boje się zwyczajnie

Skurcze macicy wywołuje co innego a nie normalne badanie lekarskie. Gdyby tak było to nie byłaby to standardowa procedura w Polsce i w wielu innych krajach europejskich.

Do góry