reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

U pediatry

reklama
Fogia co do butów to ja kupuje nowe buty. gdy buty sa uzywane, a zwlaszcza dziecko w nich już chodzilo sa inaczej uksztaltowane przez stope, ale z drugiej strony kiedys dzieci nosily buty po rodzenstwie lub innych dzieciach i przeciez nie kazde z nich mialo platfusy wiec moze nie dokonca jest to prawda.

A ja z innej beczki. Dziś w radiu słyszałam, że wycofali ze sprzedaży szczepionkę Pentaximu. Poszukalam w necie decyzji na ten temat.
Witek dostał już trzy dawki tej szczepionki, a w lipcu ma dostać czwartą. Nie wiem teraz czy mu ją dawać czy nie. Jutro będę u pediatry z tą wysypką jego to zapytam o to.

Załączniki

• pdf.pdf
    92,4 KB · Wyświetleń: 36
Monia, a co to jest za szczepionka?
Fogia, ja Hani buty na zimę i teraz na wiosnę kupiłam nowe, ale na przykład kupiłam jej kalosze z lumpeksu, sandałki na lato. Myślę, że gdybym miała jakieś dziecko starsze w rodzinie, to pewnie nosiłaby buty po kuzynostwie:tak:.
A dla wszystkich dzieci dużo zdrówka:tak::tak:.

Kalosze i sandałki no i jeszcze papcie, to butki, które chyba nie profilują się na nóżce, więc spoko. A reszta butów... hmmm.
Ja mam dużo możliwości butów po starszych dzieciach, ale ich nie użyję.

Monia, a co to jest za szczepionka?

To jest szczepionka na błonicę, tężec, krztusiec i polio - wszystko w jednym zastrzyku. Tą szczepionkę Witek dostał w marcu, maju i w lipcu zeszłego roku, a w tym roku powinien dostać czwartą dawkę w lipcu.

Byłam z synkiem u lekarza, ale mały tak się darł, że zapomnialam zapytać co z tą szczepionką :baffled::sorry: Muszę do niej zadzwonić i spytać. A Wysypka jest najprawdopodobniej uczuleniem na tą maść na siusiaka :szok::baffled: Przepisała nam inną maść na siusiaka, a poza tym mam dawać Zyrtec w kropelkach, calcium i maść na to uczulenie.

my tez po wizycie u lekarza. Robert ma caly brzuch w takiej czerwonej "kaszce". :no: moze jakby nie swieta to bym i nie poszla ale sie wystraszylam, ze mu sie to rozniesie jeszcze bardziej i zacznie Go swedziec i co ja bym z nim wtedy zrobila?
Tak wiec lekarka stwierdzila, ze jest to wysypka kontaktowa, czyli nie ma jedzenie tylko albo proszek, albo plyn do kapieli czy oliwka no i kazala wszystko odstawic i kapac w Oilatum a po kapieli smarowac Emolium. Oprocz tego dostalismy Calcium i Zyrtec, tak wiec leczymy sie. Oby przeszlo bo zostawilam w aptece 100zl :szok:
Jak nie zejdzie to mamy sie zglosic za tydzien po cos silniejszego. Oby przeszlo, wole nie smarowac Roberta jakimis sterydami :baffled:

To jest szczepionka na błonicę, tężec, krztusiec i polio - wszystko w jednym zastrzyku. Tą szczepionkę Witek dostał w marcu, maju i w lipcu zeszłego roku, a w tym roku powinien dostać czwartą dawkę w lipcu.

Byłam z synkiem u lekarza, ale mały tak się darł, że zapomnialam zapytać co z tą szczepionką :baffled::sorry: Muszę do niej zadzwonić i spytać. A Wysypka jest najprawdopodobniej uczuleniem na tą maść na siusiaka :szok::baffled: Przepisała nam inną maść na siusiaka, a poza tym mam dawać Zyrtec w kropelkach, calcium i maść na to uczulenie.

Monia ja mam szczepionke Infrax ( nie wiem czy dokladnie tak sie nazywa a nie chce mi sie juz teraz szukac nazwy dokladnej, chodzi o ta co miala te wadliwe serie) i tez sie czailam czy Roberta tym szczepic czynie, a my mamy ostatnia dawke pod koniec maja, no i stweirdzilam, ze Go zaszczepie. Skoro przez te 3 dawki nic mu sie nie dzialo to wydaje mi sie, ze i po 4 nic mu nie bedzie. Nawet nie wiem jakby to mialo wygladac jakbym Go nie zaszczepila? CO wtedy kluja tymi nie skojarzonymi? Czy jak?

reklama
Monia ja mam szczepionke Infrax ( nie wiem czy dokladnie tak sie nazywa a nie chce mi sie juz teraz szukac nazwy dokladnej, chodzi o ta co miala te wadliwe serie) i tez sie czailam czy Roberta tym szczepic czynie, a my mamy ostatnia dawke pod koniec maja, no i stweirdzilam, ze Go zaszczepie. Skoro przez te 3 dawki nic mu sie nie dzialo to wydaje mi sie, ze i po 4 nic mu nie bedzie. Nawet nie wiem jakby to mialo wygladac jakbym Go nie zaszczepila? CO wtedy kluja tymi nie skojarzonymi? Czy jak?

Właśnie nie wiem jak to jest :baffled: Wolałabym nie kluć Witka cztery razy tylko raz. A myślę, że skoro tą wadliwą serię wycofali z obiegu to chyba nawet jeśli przychodnia miałaby zapas to też musi taką szczepionkę wyrzucić, co?
Aniu, a wiesz konkretnie od czego Robertowi wyszło to uczulenie?

Witek był wczoraj warzony i w ciągu miesiąca przytył 500 gram i waży teraz 11,90 kg :szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok: Mały klocek :baffled:

Do góry