reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

ja biorę zelazo teraz mam na czczo Tardyferon zamiast Sorbiferu, po którym się tak źle czułam. i do tego febibion i Magne B6 tak ze 2 razy dziennie.

Dziewczynki powiedzcie mi czy to może być "pukanie " dzieciątka tak pod pępkiem..a nawet troszkę niżej, takie miarowe przez kilkanaście sekund (np. jak siedzę) czy to jakieś mini mini min skurcze (29 tydzień u nas, jeszcze suwaczka nie wlepiłam.....:(() bo lekarz mi powiedział że to pewnie Dzidziuś, ale to takie dziwne. W sumie nie mam zielonego pojęcia jak wygląda czkawka:):)

reklama
MADAI tak to jest czkawka maleństwa,takie miarowe pukanie.Mój miał do tej pory chyba tylko ze dwa razy natomiast córeczka miała czkawkę bardzo często.
Ja mam wizytę we wtorek 6 grudnia dowiem się jak wyniki z glukozy i morfologii,obawiam się anemii bo ostatnio jakaś słaba jestem i zmęczona.W poprzedniej ciąży anemia dopadła mnie właśnie około 30 tyg musiałam brać żelazo.

Wróciłam od lekarza

więc tak...mała jest ułożona miednicowo, ale ma jeszcze troszkę czasu

powiedział że rzeczywiście jest malutka bo z USG wychodzi termin 20 luty a ja mam na 7:-( niby mieszcze się w tej dolnej granicy, ale już zaczęlam się martwić

Podobno z USG 26 tydzień, a ja jestem w 30
Nic za bardzo się nie dowiedziałam bo USG trwało może 2 minuty:confused2: niestety NFZ

W poniedziałek zadzwonie do lekarza i pójdę prywatnie tak żeby na spokojnie wszystko mi pokazał i wytłumaczył

Ostatnia edycja:
hejka.
Właśnie ja ostatnio taka całkiem bez sił byłam.Ciągle osłabiona i senna.Myślałam że to może pogoda bo wcześniej czułam się bardzo dobrze.No niestety po wczorajszych wynikach okazało się że to anemia.

Vanilia, czasem takie róznice się zdarzają...mam nadzieję, że z Małą bedzie wszystko dobrze, może ciąża faktycznie jest poźniejsza troche, a Mała bedzie po prostu drobinka...Trzymam kciuki, koniecznie idź do prywatnego lekarza i na spokojnie go o wszystko wypytaj - na pewno Cię uspokoi:)

Hej kochane :-) zwariowany dzień! Wparowałam do przychodni i w progu już zapytałam "czy zostały przefaksowane wyniki moczu" na to moje "ukochane" zdębiały i stwierdziły złośliwie "niestety nie" dodając złośliwy uśmiech :confused2: więc ja za telefon i dzwonie przy nich do laboratorium i po 3 minutach przyszedł faks.
Poprosiłam o moje wyniki a kobieta do mnie "a skąd pani wie, że to pani"? Moja odp "bo po nie zadzwoniłam"

A więc spotkanie z gin było długie :-D mocz wyszedł ok, zleciła mi morfologię i inne rzeczy na następny raz i mam zrobić cukier - po 2h od śniadania - tak na wszelki żeby sprawdzić co z tym cukrem się dzieje - czy mamy coś więcej robić.
I to na tyle. USG miała nie robić, bo to dopiero 29tc a musi zrobić badanie po 30 dopiero. Jednak jak powiedziałam, że przed gabinetem czeka Eryk to powiedziała, że dla niego popatrzymy troszkę na małą :-)
Bardzo się ucieszyliśmy. Malutka jest odwrócona główką do dołu i to nóżkami mnie bije po żebrach i w bok :p
buźkę ma prześliczną!! Mimo, że to było usg 2d to było pięknie widać nosek, oczka tylko ciężko było zdjęcie zrobić bo zasłaniała się rączkami wstydzioszka jedna :-) Za to udało się Nam zobaczyć jak pięknie mlaskała sobie :tak: i to dłuższą chwilę!! Niesamowity widok :-)

Dostałam na zapalenie Gynazol - i pytałam o irygacje typu tantum rosa czy też żel abiofem. Mogę sobie wybrać jeden i zrobić, bo może pomóc przy walce z grzybkiem. Jednak najpierw spróbujemy z Gynazolem. Jutro go zaaplikuję :-)
Kupiłam też już Prenatal DHA (według zalecenia) i mam brać jedną dziennie, ale jeśli czasem zapomnę to nawet lepiej, bo nie chce bym przedawkowała.
Ważę 77 kg więc w miesiąc przybyło mi 2 kg (ostatni spadek domowy to fałszywy alarm :p) i powiedziała, że bardzo podoba jej się moje tycie, bo od początku ciąży idę książkowo, ciśnienie mam dobre 120/85. Posłuchaliśmy też serduszka Poli -139.
I chyba najważniejsze - to 100% dziewczynka ;-) wary jak siemasz :-D
Gin powiedziała "tutaj nie ma szans by coś wyrosło"
Eryk "chyba, że coś mikruśnego" :-D
padliśmy ze śmiechu.

Bardzo lubię moją gin. Mieliśmy dziś kilka pytań i na wszystkie odpowiedziała. Wyszliśmy po ... 45 minutach :-D
Następna wizyta 19.12 :-) będziemy wtedy małą mierzyć i badać - doczekać się nie mogę :-)

Ja z kolei boje sie, ze moja ,,mala'' nie jest naprawde taka mala :-p juz na USG polowkowym byla dosc dorodna :-D ciekawa jestm ile teraz wazy
Dee ostatnio tez mielismy okazje ogladac mlaskanie Adusi :-) smiesznie to wyglada :-D jakby cos jadla :-D
a ile wazylas na starcie??
wow, jakie cisnienie :-) ja patrze teraz do karty i na kazdej wizycie mam 80/50 umarlak ze mnie :-p
a tak w ogole ciesze sie, ze wszystko ok :-)
dziewczyny a teraz macie juz czesciej wizyty niz co miesiac??

reklama
cyśka dopiero teraz jestem w sieci i odpowiadam Ci na pytanie, ja swoje leki biore o 8 na czczo poniewa ż łykam leki na tarczyce i nadciśnienie, wtedy też biorę witaminy i magnez i taie tam, jednak o 14 i 20 biore kolejne dawki leku iwtedy jak wypadnie, albo po posilku albo przed wypada branie leków, jak wyjdzie :) sądzę ze zelazo i mg mozna brac po posiłklu lub w trakcie :)

Madai ja też takie pukanie miarowe mam, imaz osłuchał brzuch stwierdzając czkawkę, taki mój pan doktor z niego :-D

Dee
a tu napoisałas o tym ze wyników nie było ale nagle zostały przefaksowane (jakie babsztyle) super ze malutka rośnie, a witaminy z DHA to od 13 tc mozna brac kochana :-)

VAnilia
a Ty się nie przejmuj ze termin porodu CI się wydłuża a dziecko słabiej rośnie. Albo nadrobi, albo będzie nieco mniejsze od standardowego 3500 g. To nie oznacza że bedzie słabsze, nic z tych rzeczty, moze ważyć 2700 i też bedzie ok, łatwiej urodzić sn :). Ja mam na 8 luty a ostatie usg mówi o 19.02, jednak gin każe myśleć tylko o 8 lutym, czyli terminie wyznaczonym wg pierwszego usg na ktorym widać serduszko, ono jest najbardziej wiarygodne (jesli takowego sie nie posiada, bierze sie to z 12 tc)

u mnie wizyty były co tydzień ( w sytuacji zagrożenia ciązy) potem co 2 tygodnia, jak było lpeiej co 4 tygodnie, ale to tak ze 2-3 razy sie udało, a teraz co 3 tygodnie. Potem beda częsciej, ale pewnie bede jezdzic tez duzo do spzitala na KTG (z racji ruchów)

Ja mam wizyte 12.12 i niby sie nie martwię, ale z racji niemożliwości liczenia przeze mnie ruchów, a mam 30 tc skończony, to ciąza jak to mój gin powiedział jest truedniejsza w prowadzeniu :-( zawsze pod górkę

Do góry