reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

ja dzis zrobilam grupe krwi i OWA :-) jutro wyniki, poza tym jutro robie jeszcze morfologie, mocz i cukier. Jak sie okazalo w moim miescie nie mozna zrobic tokso :confused: wiec bede musiala robic w innym za tydzien w poniedzialek, na wyniki czeka sie az 3 tyg :shocked2:
digitalis ja dzis w aptece na mocz dostalam takie male jakies :-D wiec to moze to :-) a ktore pobierane z kalu? nie wiem na pewno nie
3 pierwsze ani tokso. Ja tsh mialam robione w grudniu wiec nie musze, jest wszystko ok :-)

reklama
a ja mam wyniki wczorajszej bety
więc było tak: Beta poniedziałek 13 czerwca: 343,1
Beta poniedziałek 27 czerwca: 3 532
więc rośnie
w czwartek wizyta

A ja odebrałam wyniki i nie wiem co myśleć, chyba oszaleję przed jutrzejszym usg :eek:
w zeszły wtorek miałam bety ponad 21 tys a progesteronu 26,6 z groszami. Wczoraj po tygodniu beta ponad 57 tys, progesteron, 26,9 z groszami....
tak sobie wyliczyłam, że chyba powinnam tej bety mieć trochę więcej, jakieś 80 tys, żeby wszystko dobrze rosło... z drugiej strony doczytałam, że pow 6 tys nie rośnie już tak, że podwaja się co 2-3 czy nawet 4 dni i sama nie wiem co mam o tym myśleć. Swoją drogą wysoka w ogóle jakaś ta moja beta :confused: a progesteron też powinien urosnąć, a tu ledwo, ledwo...
Naprawdę nie wiem już co mam myśleć. Chyba nerwowo nie wytrzymam do jutra :szok:
a i jeszcze u mnie dziś jest 6 t 4 dz

Czy w końcu któraś z Was spróbowała dostać skierowanie na te wszystkie badania od lekarza rodzinnego ? Też muszę je zrobić i przerażają mnie koszty jakie będę musiała ponieść.

Acha, dziewczyny, czy lekarz zalecił już Wam zrobienie w 11-13 tygodniu USG genetycznego lub prenatalnego ? Dziewczyny z okolic trójmiasta, szukałyście już może gabinetu, w którym można by było to badanie zrobić ?

Dostałam już skierowanie na usg w 12tg. Z pierwszej ciąży zapamiętałam je jako najbardziej dokładne. Lekarz sprawdza stopień wykształcenia większości narządów. Płci co prawda jeszcze nie jest w stanie ocenić, ale całą resztą jak najbardziej.

Ja narazie miałam jedną wizytę 4 minutową... więc nic nie dostałam oprócz skierowania na badania krwi i moczu. Następna wizyta pod koniec 11 tc. Nie wiem co to będzie. Bo lekarz bardzo małomówny był...

hej dziewczyny:) ja tez juz po pierwszej wizycie, zrobione tylko usg (5tc) i badanie ginekologiczne. Prócz tego wykład co moge a czego nie... itp. przepisane witaminki i termin mam zrobiony na nastepny tydzien i wtedy znów usg, krew, mocz mierzenie, wazenie.... i juz sama nie wiem co jeszcze:)))

Gratuluje wszystkim szczesciarom:tak:

Czy w końcu któraś z Was spróbowała dostać skierowanie na te wszystkie badania od lekarza rodzinnego ? Też muszę je zrobić i przerażają mnie koszty jakie będę musiała ponieść.

Acha, dziewczyny, czy lekarz zalecił już Wam zrobienie w 11-13 tygodniu USG genetycznego lub prenatalnego ? Dziewczyny z okolic trójmiasta, szukałyście już może gabinetu, w którym można by było to badanie zrobić ?

tak :-) ja sprobowalalam i dostalam skierowanie na mocz, morfologie cukier i OWa :-) grupe krwi musialam zrobic na wlasna reke i toksoplazmoza tez nie jest refundowana, bede robic w przyszlym tyg
Dzis odebralam OWA -USR ujemny, to dobrze tak? i grupe krwi :-) przeciwcial nie wykryto :-)

reklama
Moja lista badań:
Mocz- badanie ogólne
Morfologia krwi (podstawowa)
Glukoza
FT4
HIV (COMBO)
VDRL
HBs antygen
Różyczka (igG)
CMV(cytomegalia) IgG
CMV (cytomegalia) IgM
Z tego co sie dowiedziałam za darmo mozna sobie załatwić mocz (który kosztuje w prywatnym labolatorium 6,50zł) morfologie krwi (prywatnie ok 12zł), glikoza ale to w późniejszej ciaży i to by było na tyle....wiec ja chyba sobie daruje bieganie i próbe załatwiania cześci badań państwowo...Jak musze wydać na te badania ok 250zł to juz te 20 czy 30zł (bo czesc badań w przychodni jest o kilka zł tańsza) chyba mi nie zrobi...
Dla dziewczyn z trójmiasta plecam Laboratoria Medyczne BRUSS byłam na Grunwaldzkiej jest czysciutko, miło i wyniki sa tego samego dnia! Wszystkie powyższe badania wyniosą mnie ok 240zł (+/- kilka złotych) Drogo, ale ginekolog powiedział, że to wiekszosc badań potem juz bedzie duzo mniej...wiec chyba przeboleje...

Do góry