reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

reklama
Trina ojej:-(...oby to były tylko złe i przypuszczenia...trzymam kciuki za małą!!!!

Moja Niunia jest raczej mała patrząc na wagę waszych maluszków...bo w 32 tyg miała troszke ponad 1,5 kg ale ginekolog powiedział ze w normie... wiec sie chyba nie muszę martiwć...

Trina nie denerwuj sie, na spokojnie poczekaj do stycznia, ciesz sie swietami i rodzinka.Jak idziesz do tej lekarki co Krisowa to z tego co pisala to dobry fachowiec, wiec wszystko sprawdzi od a do z.Lepiej wiedziec teraz.
Ja sie zaczynam stresowac, bo na polowkowym niby wszystko wzorowo,a tutaj czytam ze pozniej jeszcze moze cos sie pojawic.
No a ja niestety tego wiedziec nie bede.

Kurcze dziewczyny jak Was czytam to az sie martwie ?!:-(
Bo u Nas w uk usg ma sie tylko 12 tyg i wtedy robia badania prenatalne a pozniej w 20tygodniu sprawdzaja czy wszystkie narzady u dziecka sa i czy je dobrze widac robia im zdjecia i sprawdzaja czy sa zdrowe i na tym sie konczy juz pozniej na takim zaawansowanym etapie ciazy nie sprawdza nikt zadnych wewnetrznych narzadow tkj. serce itp. i skad Ja bede wiedziec czy wszystko jest ok?! Dopiero po porodzie moze posluchaja osluchaj i na tym sie zakonczy .
A dodatkowe usg moga Ci zrobic jesli z pomiarow centymetrem dziecko za wolno za szybko bedzie roslo albo za duza bedzie roznica miedzy ostatnimi pomiarami :baffled: dziwne ...

Dzięki dziewczyny.
U mnie na poprzednich usg wszystko ok było. Teraz lekarka nie jest pewna, więc wysyła mnie na konsultacje jeszcze. Ta podejrzewana wada jest najczęściej występującą wadą, raczej nie jest śmiertelna. Ginka nie była pewna czy jest ciągłość w przegrodzie miedzy komorami, czy też może jest jakaś dziurka. Raz jej wychodziło, że wszystko ok, a raz że nie. Nawet jak się potwierdzi, że rzeczywiście jest ubytek, to jak jest on mały, to może sam zarosnąć w ciągu pierwszego roku, tak jak ranka. Operacje i łatania robi się tylko jak dziurka jest większa. W każdym razie na etapie ciąży i porodu żadnego zagrożenia nie ma, lepiej jednak rodzić w ośrodku o wyższym stopniu referencyjności. Taka wada i tak byłaby wykryta zaraz po urodzeniu. Przy pierwszym osłuchaniu wyszłyby szmery i dzieć miałby robione echo serca. Teraz, jeżeli by się potwierdziło, to od razu po urodzeniu ma to z marszu robione, żeby ocenić co i jak, no i pod opieką już jest inną.
Ja jestem dobrej myśli. Nigdy u nas nie było w rodzinie żadnych wad, więc mam nadzieję, że jednak wszystko ok jest.

Ostatnia edycja:
TRINA oby wszystko było okej z małą:tak::tak:Kiedy moja mała się urodziła też najadłam się strachu bo przewód Botala (czy jak to się nazywa) od razu się niezamknął dopiero po kilku dniach.

Geniusia - super wieści ;) No to trzymam kciuki aby wszystko się udało tak jak lekarz planuje.

trina - na pewno będzie wszystko dobrze. Trzymam kciuki aby to nic poważnego nie było.

Co do pomyłki na USG co do płci - ja bym się tam nie obraziła, jakby się okazało, że będzie córa :p hehe no ale dowiem się na porodówce dopiero.

daissy - na USG będzie wszystko ok. Kciuki zaciśnięte !!!

A wczoraj pisałyście o posiewie. Ja miałam pobierany z pochwy i odbytu na wizycie ostatnio. Dostałam też skierowanie na bardzo dużo badań:
- anty HCV
- morf.
- mocz
- HBS
- HIV
- VDRC
- badanie w kierunku KIŁY.

Wy też tyle macie?

reklama
mama wow ile badan!!! to juz wiem co bede robic po nowym roku :-D heh ja mam wizyte 28.12 wiec pewnie wtedy zaleci mi te badania

Do góry