reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U Lekarza... szczepienia, choroby i wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

U nas już całkiem niedługo, bo na początku stycznia kazali się zapisać na szczepienie MMR. Boję się jej jak okrutnie. Najchętniej w ogóle bym zapomniała o tej szczepionce :|
Słyszałam, że istnieje możliwość rozłożenia tej szczepionki na 3 oddzielne.
Wiecie coś o tym?

reklama
U nas już całkiem niedługo, bo na początku stycznia kazali się zapisać na szczepienie MMR. Boję się jej jak okrutnie. Najchętniej w ogóle bym zapomniała o tej szczepionce :|
Słyszałam, że istnieje możliwość rozłożenia tej szczepionki na 3 oddzielne.
Wiecie coś o tym?

a dlaczego sie boisz? przecież autyzm nie wynika ze szczepionki :-) po prostu autyzm dziecięcy (pewna dysfunkcja w mózgu) i tak sie ujawnia około roku życia dziecka, więc wielu rodziców niepotrzebnie łączy obie te sprawy. i w ten sposób szerzą niepokój...
natomiast faktycznie po tej szczepionce często występuje wysypka, goraczka i inne objawy.
można ją podzielic na 3 oddzielne :-)

wydaje mi sie, ze my tez kiedys dostawałyśmy tą MMR??

MMr to świnka, odra i różyczka.
no ale na odrę to chyba szczepili?? na różyczkę na pewno. świnki nie jestem pewna.

Nie wiem, czy dostawałyśmy. Mama szczepiła mnie na wszystko jak trzeba było, kiedy trzeba było.
A przechorowałam każdą :( Plus ospę, która mnie zsypała nawet w środku...

Boję się, bo tak spore obciążenie w jednorazowej dawce to nic dobrego.
Szymka wcześniactwo wcale mi sprawy nie ułatwia. Niby trzeba go zabezpieczyć, a z drugiej strony nie wiadomo jak jego układ to zniesie, bo z założenia jest bardziej wrażliwy niż "standardowy".

moja też wczesna dziewczynka ;-)

no ale poprzednie szczepionki jak dostawał? każdą oddzielnie? czy skojarzone?
chociaz faktycznie ta chyba najcięższa.
na pewno wiem, że można podzielić, bo mi moja lekarka tak mowiła.

ja tez przechorowałam wszystko (no oprócz odry) mimo szczepionek. nawet zaraziłam sie kiedyś gruźlicą :/

W takim razie rozumiesz mnie, jeśli chodzi o obawy "wcześniakowe"?
Do tej pory nie było wielkich problemów.
Dostawał skojarzone.

I MMR jest cięższa Ionka, masz rację.
Nie wydaje mi się, że podamy mu 3w1.

ta szczepionka mmr jest obowiazkowa? sorki za ignorancje ale nie slyszalam, ale z drugiej strony idziemy do zlobka wiec robimy nawet te nieobowiazkowe...:tak:

prosze napiszcie cos wiecej...:tak:

moje dzieci były szczepione na mmr (świnka, odra i różyczka) szczepionką skojarzoną. Było to jedno szczepienie.i było wszystko ok. Kuzynki wcześniaki też przeszły bez skutków ubocznych. Jest to obowiązkowe szczepienie które czeka nasze dzieci po ukończeniu roku. My mamy zgłosić się miedzy 26marca a 15kwietnia. Dzieci jednak przechodzą różnie szczepienia. Moją Oliwie ledwo uratowali po 4dawce DTP :( i nie mogła być szczepiona do tego roku. No i też było ryzyko. Ma ogólnie przeciwskazania do szczepienia przeciw krztuściowi i w tym roku miała szczepienie tylko na błonice i tężec każdą z osobna.

reklama
Do góry