reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

No wlasnie tego sie obawiam, bo wczesniej sie nie drapala, a od wczoraj jak tylko jest bez pampka to sie obiema lapkami drapie! Ale skad to sie moglo wziac? Na pewno nie z braku higieny...

reklama
sandra- hehe... uśmiałam sie z tego niby krwiaczka...
a co do tych odparzeń- zgadzam się z leyna bierz małą do lekarza...
a nie używasz przypadkiem do mycia gąbki albo jakiejś myjki??? bo tam zazwyczaj aż się roi od bakterii...

Ewa, myje mala reka i to od dawna. Nie uzywam ani gabki ani myjki. Kurde, non stop cos...Jutro z nia pojde, a dzisiaj bede ja smarowac Tormentiolem, bo dobre panie w aptece sprzedaly mi bez recepty.

Sandra, to niekoniecznie musi być z braku higieny. takie rzeczy zdarzają się też z nadmiernej higieny, kiedy organizm traci naturalną osłonę bakteryjną - wtedy łatwo różnym drożdżakom zaatakować. podejrzewam, że w te ranki po odparzeniu coś się dostało. jak mała jest w pieluszce to łatwiej się cholerstwa rozwijają. ale odparzenia raczej nie swędzą - mogą piec i boleć. swędzą raczej właśnie jakieś grzybki, choć mogę się mylić.

Sandra, ja tez kiedys przezylam taka chwile grozy! Rozebralam Piotrusia do zmiany pieluchy, a tam pelno krwi! Zbladlam i malo nie zeszlam z tego swiata! Juz rozpaczliwym glosem wolalam P. na pomoc i nagle zorientowalam sie, ze to nitki z nowych, czerwonych spodenek... :-p

A co do tego odparzenia, to jezeli Tormentiol nie pomaga, to lec do lekarza.

Karoo pisala, jak rodzice zalatwili Agatke... Moja kuzynke tak zalatwil lekarz. Tydzien temu, w piatek poszla ze swoim niespelna dwumiesiecznym synkiem do pediatry. Ten zdiagnozowal zwylke przeziebienie i kazal podac wapno i witamine C. Przez weekend nie bylo poprawy, wiec kuzynka wsiadla z Malym w pociag i przyjechala do Miastka, do innego pediatry. Od razu dostala skierowanie na oddzial z podejrzeniem obustronnego zapalenia pluc! Do dzisiaj leza w szpitalu...

Sandra idź ty lepiej z mała do lekarza zeby to cholerstwo jeszcze bardziej nie zaatakowało.
Karoo szkoda Jagodzianki, biedactwo i to przez głupote dorosłych. A ty kochana się zastanów, czy aby bardziej nie zaoszczedzisz siedzac ze zdrową mała w domu niż opiekując sie Agatką która pewnie częściej choruje(przy takiej opiece rodziców) i będzie prawdopodobnie zarażać twoje dziecko.Szkoda Jagódki żeby chorowała a na leki wydasz tyle co zarobisz. NIe wiem , zrobisz co uważasz ale może nie watro ryzykować zdrowia twojej córci:no:

Sandra, to niekoniecznie musi być z braku higieny. takie rzeczy zdarzają się też z nadmiernej higieny, kiedy organizm traci naturalną osłonę bakteryjną - wtedy łatwo różnym drożdżakom zaatakować. podejrzewam, że w te ranki po odparzeniu coś się dostało. jak mała jest w pieluszce to łatwiej się cholerstwa rozwijają. ale odparzenia raczej nie swędzą - mogą piec i boleć. swędzą raczej właśnie jakieś grzybki, choć mogę się mylić.

No wlasnie cos mi sie wydaje, ze to z przesadnego dbania o higiene i smarowania jej tymi roznymi Sudocremami, Penatenami, Bepathenami... Szlag! Moge sobie tylko wyobrazic jak ja to swedzi... Mam nadzieje, ze jutro przepisze mi pediatra cos skutecznego...i Leyna pewnie masz racje - musiala wdac sie jej jakas grzybica...Matko! To ja nigdy nie mialam, a moej dziecko ma pol roku i juz ja cholerstwo dopadlo...

Karoo - strasznie mi przykro , ze Jagodka znow chora...rodzice Agatki to bardzo nieodpowiedzialni ludzie ...mam nadzieje, ze szybko z tego wyjdziecie

Sandra- historia z krwiaczkiem przednia;-) a co do pupci to zeczywiscie jak pisze Leyna to maga byc jakies drozdzaki , mam nadzieje, ze szybko zniknie ..

powiem wam jeszcze odnosnie pielegnacji pupci jak to tutaj wyglada bo juz kilka razy widzialm zmiane pieluszek tutejszych dzieci....maluchy sa myte woda , z kranu lub w takich specjalnych sprejach do kupienia w kazdym supermarkecie , a potem zklada sie pieluszke niczym pupek nie smaruja i pupeczki sa zdrowe ...jak ktoras jest podrazniona to sie smaruje dwa, trzy razy dziennie mascia o nazwie Mitosyl...my profilaktycznie smarujemy malej pupke na noc i jak wychodzimy na spacer i tyle i narazie odpukac jest sliczna

Karoo - strasznie mi przykro , ze Jagodka znow chora...rodzice Agatki to bardzo nieodpowiedzialni ludzie ...mam nadzieje, ze szybko z tego wyjdziecie

Sandra- historia z krwiaczkiem przednia;-) a co do pupci to zeczywiscie jak pisze Leyna to maga byc jakies drozdzaki , mam nadzieje, ze szybko zniknie ..

powiem wam jeszcze odnosnie pielegnacji pupci jak to tutaj wyglada bo juz kilka razy widzialm zmiane pieluszek tutejszych dzieci....maluchy sa myte woda , z kranu lub w takich specjalnych sprejach do kupienia w kazdym supermarkecie , a potem zklada sie pieluszke niczym pupek nie smaruja i pupeczki sa zdrowe ...jak ktoras jest podrazniona to sie smaruje dwa, trzy razy dziennie mascia o nazwie Mitosyl...my profilaktycznie smarujemy malej pupke na noc i jak wychodzimy na spacer i tyle i narazie odpukac jest sliczna

I chyba maja racje i dobrze robia...bo ja przesadzilam z pielegnacja...A moja mama mi powtarzala, zebym tyle jej nie smarowala...Ech...

reklama
Sandra, doskonale Cie rozumiem, my mamy pieluszkowe zapalenie skory, z tym, ze ja musialam Jagodzie duzo smarowac pupke jak miala rotawirusa, bo te kupy wodne byly takie zrace, ze hej. No i teraz jak wrocilam do takiego smarowania jak wczesniej to wysypke dostala :-( Poki co odstawila sudokrem, bo nie pomagal wcale, a wrecz przeciwnie i zaczelam dzisiaj stosowac Alantan (puder) i zobaczymy. Jak nie przejdzie w najblizszym czasie to w piatek na kontroli oskrzeli od razu zahacze o ten temat z pania doktor.

Do góry