reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

dzeciaczki i mamusie zdrowka wam zyczymy.

Pytanie
Co jest za roznica miedzy MMRI a MMRII? czy chodzi tu o pierwsza dawke i druga dawke? zauwazylam ze niektore z was pisza ze maluszki mialy MMRII. My bedziemy miec dopiero za 3 tygodnie wiec sie pytam na wszelki wypadek.

reklama
jejku :-(wszystkim chorowitkom zyczymy zdrowka!!!!!! chyba ta jesien powoduje przypetywanie sie tych wszytskich wirusiskow co? :baffled:

my bedziemy mieli kolejne sczepienia teraz jejku az sie boje.. no i dodatkowo ma miec szcepienie preciw grypie tego wzgledu ze bedzie miala kontakt z innymi dzieciaczkami poza domem :-(

my mialysmy bilansik toche opozniony w poniedialek ale na szczescie wszystko dobrzutko :) mala zdrowa, rozwija sie dobrze takze to najwazniejsze :)
Pani doktor tylko mowila zeby powoli zaczac odstawiac mala od butelki - zastepowac ja niekapkiem - by w wieku 15stu miesiecy juz nie byla "na butelce" :D powoli zaczniemy to wprowadzac, zobaczymy jak sie uda :-)

Domiska a pani doktor podala powod dlaczego odstawic mala od butli? Ja pamietam ze w PL mamy kaszke dzieciom dawaly w butli nawet i 3 latka zawsze na noc przed snem.

Wama, MMR II to szczepionka drugiej generacji. Taka ulepszona MMR. Ale ja teraz zaluje, ze zaszczepilismy Piotrka. Od szczepienia jest jakis dziwny...

Wamo picie z butelki w tym wieku nie jest zbyt zdrowe.. dlatego zaleca sie przejscie na niekapek albo na normalny kubeczek..Mleko jaknajbardziej dziecko powinno pic przynajmniej do2 roku zycia.. no ale od butelkinalezy odzwyczajac...

no i wystarczy spojrzec na dzieciaczki im dluzej sie je trzyma na butelce tym gorzej je od niej odzwyczaic i sie pojawia problem - krzyk placz etc. :wściekła/y:

ja tez powoli bede przestawiala mala wlasnie z butelki na niekapek a z czasem na kubeczek normalny :-)

a co do mmusiek w polsce sprzed lat to hihi rozne rzeczy mamuski robily :-) co nie znaczy ze wszystko bylo idealne :) np wiele mamusiek uwazalo ze grubiutki oznacza zdrowy :-D

W "Mamo to ja" mówili, że niekapki nie są dobre. Podobno powodują nienaturalne układanie się szczęk i moga powodować wady zgryzu. Zaproszony do programu ekspert odradzał niekapki na korzyść bidonów z rurką.

No w sumie masz racje Domiska, kiedys dziwne rzeczy byly uwazane za dobre. I rzeczywiscie im pozniej tym bedzie ciezej oduczyc od butli.:tak:

Ollesia szybkiego powortu do zdrowia Piotrusiowi zyczymy.

reklama
U nas bidon na spacerach, w domu w nocy baaardzo sporadycznie niekapek, a rzadzi normalny kubeczek. Jesli chodzi o mleczko to butla ciagle...

Do góry