reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

reklama
o tym niekapku to i ja słyszałam... ale u nas na szczęście julka w ogóle go nie toleruje, bidonu jeszcze nie testowałam... z resztą tak na prawdę butlę zamierzam odstawiać jak mała skończy 1.5 roku...

domiska - super,że szantusia tak ładnie się rozwija:tak::tak: życzę powodzenia w odstawianiu od butelki!!! oby udało się szybko i bezproblemowo:tak:

ollesia- co to znaczy,że piotruś po szczepieniu jest jakiś dziwny???

a my na szczepienie idziemy w poniedziałek... sczepimy priorixem

moja Alka bidonu nie jarzy, niekapka jakoś nie pokochała, jedyna alternatywa dla butelki to u nas zwykły kubek z dzióbkiem:tak:
Alka już zdrowa, fika jak zwykle i gardło też już czyściutkie, jutro planuję krótki spacer, bo dzisiaj nie zdążyłam, a teściowa nie miała kiedy mnie zapytać więc wolała jej nie brać do ogródka
po szczepieniu żadnych zmian nie zauważyłam, a szczepiłam MMRII

karoo-kp ooo powiedz wlasnie a z kubeczka normalnego pijka juz normalnie? trzyma sama i pijka i nie krztusi sie? bo ja sie boje troche bo to nasze lobuziarko to takie zachlanne czasami ze o maryjko :-D

ewa no no wlasnie i nasze ta,ie plany sa do poltora roczku pozbyc sie butelki ;D

Bedytko nooo to pieknie ze Aluska juz zdrowiutka i brojka mamusi! jeszcze raz zyczymy duzooo duzooo zdrowka :)

ja tutaj o niekapku nie slyszalam nic zlego tutaj ale podobno niedobre opinie wlasnie byly w Mamo to ja
poki co mamuski ktorych dzieci pily z niekapkow nie narzekaly na wady zgryzu czy cos.. wiec nie wiem co o tym myslec :/
no ale miejmy nadzieje ze wlasnie sie uda nauczyc malutka pic z normalnego kubeczka za jakis czas :D

Napisalam, ze Piotrus jest jakis dziwny po szczepieniu, bo nie wiedzialam, jak to okreslic... Zrobil sie troche apatyczny i czasem ma problemy z utzrymaniem rownowagi. Juz ladnie chodzil, a teraz zaczal sie potykac, przewracac itp. Nie wiem na pewno czy to ma zwiazek ze szczepieniem, ale tak wyglada...

A co do kubkow, to wode Piotrus pije ze zwyklych niekapkow (ma trzy rozne), a mleko z takiego niekapka z plaskim ustnikiem. Swoja droga nie wyobrazam sobie podawac dziecku mleka z bidonu...

ollesia - pewnie masz rację, intuicja mamy w tych sprawach jest nieoceniona. A co lekarka na to? Jeśli nie byłaś w tej sprawie, to może warto się skonsultować?

Napisalam, ze Piotrus jest jakis dziwny po szczepieniu, bo nie wiedzialam, jak to okreslic... Zrobil sie troche apatyczny i czasem ma problemy z utzrymaniem rownowagi. Juz ladnie chodzil, a teraz zaczal sie potykac, przewracac itp. Nie wiem na pewno czy to ma zwiazek ze szczepieniem, ale tak wyglada...

A co do kubkow, to wode Piotrus pije ze zwyklych niekapkow (ma trzy rozne), a mleko z takiego niekapka z plaskim ustnikiem. Swoja droga nie wyobrazam sobie podawac dziecku mleka z bidonu...

Ollesia ja słyszałam że apatycznośc może byc reakcja na MMR ale to przechodzi, wiec zycze aby Piotrus szybko forme odzyskał:tak:

co do niekapkow, to moje zddanie jest takie; Jesli dziecko nie naduzywa niekapka i nie trzyma go w buzi godzinami, tylko napije sie i odklada, to raczej mu sie nic z zebami nie stanie, ale jesli siedzi i cmoka go caly dzien to i zwykly smoczek w butli czy uspokajajacy bedzie mial niekorzystny wplyw na zabki. My niekapek uzywamy dosc rzadko bo Pat sie nie za bardzo do niego przekonal, ale powoli corazlepiej mu idzie.

reklama
a jak pije sama kubek stoi podchodzi i sama sobie trzyma czy trzeba jej pomagac:confused::confused:
No niestety, kubka sama nie trzyma, to znaczy probuje i czesto jej sie to udaje, ale trzeba ja asekurowac, bo jak probuje calkiem sama to niestety sie oblewa... Ale poza tym to trzyma kubeczek w obu raczkach a ja tylko za denko nim kieruje :-) I nie krztusi sie, pije bardzo ladnie. Z tego co wiem, to Zuzu Siluni calkowicie sama juz z kubeczka pije. A w ogole to ja jak Jagodzie trzeba juz bylo dawac pic to w ogole nie dawalam jej z butelki tylko od razu z niekapka, potem minal z miesiac i juz dzialalysmy na bidonie.

Do góry