reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

TSH - grupa wsparcia

czesc dziewczyny
Kiedyś tu bywałam , jestem taką weteranką bez rezultatów.
Mam pytanie w zakresie tarczycy, otóż:
Bardzo proszę o interpretację moich wyników tarczycy.
Dodam ,że we wrześniu chorowałam na świnkę, miesiąc później zaczęłam sie dziwnie czuć, ale dopiero teraz zbadałam tarczycą i wyniki są:
19.01.2015
TSH 5,34 (0,27-4,20)
Dzisiaj powtórzyłam badanie
TSH 8,28 (0,27-4,20)
FT3 3,42 (2,00 – 4,40)
FT4 1,33 (0,93-1,70)
Anty TPO 57,10 (0,00- 34,00)
Mam objawy niedoczynnosci ,o czym świadczą te wyniki , Hasimoto? Czy ma to związek z przebytą świnką?
Dzieki za odpowiedź, strasznie się denerwuję, naczytałam się o podostrym zapaleniu tarczycy, do lekarza mam na 4.lutego :(

Hashimoto możliwe gdyż przeciwciała podwyższone, no a tsh bardzo duże, a co do zapalenia to hashimoto jest przewlekłym zapaleniem tarczycy ale to nie jest takie groźne wystarczy tak jak przy zwykłej niedoczynnosci czy nadczynnosci zażywać codziennie tabletkę i tyle :) świnka raczej nie ma nic tu do rzeczy a 4lutego juz niedługo, jesli nie jesteś teraz w ciąży to nic sie złego nie wydarzy przez te kilka dni, spokojnie :)

reklama
Witam, dołączam się do wątku.
Moja historia z tarczyca wyszła przez przypadek. Poszłam do mojej lekarz rodzinnej po skierowanie na badanie krwi i moczu. Zapytała mnie czy kiedyś miałam problemy z tarczyca, czy chorowałam, ale nigdy nie bylo z tym problemu. Zleciła mi to dodatkowo żeby sprawdzić czy jest ok, bo w ciąży to ważne. Okazało się ze mam niedoczynność.
Wynik TSH 5,200.
Dostałam zaraz skierowanie do Endo. Przepisała mi Euthyrox 75 plus witaminy z jodem. Za 5 tygodni mam badanie krwi na anty TPO i TSH.
Mam nadzieje ze się ureguluje, bo jak mi powiedzieli to zaraz ogarnął mnie strach o Babla.

Rozumiem ze jesteś w ciąży tak? Ja bym nie czekała 5tyg tylko po 4 zrobiła, słyszałam ze wlasnie co miesiąc powinno sie w ciąży robić badania tarczycowe ale nawet nie tsh co ft3 ft4 bo tsh moze wariować w ciąży ;)

Milka mi endokrynolog - od kiedy dowiedziałam się o ciąży - kazała robić badania tsh i ft4 co 4 tyg. To dość ważne bo rzeczywiści hormony w ciąży szaleją i trzeba je mieć pod kontrolą.

Margomari ja w tym roku kończę 26lat. W sumie miałam nadzieję że udało nam się w tym cyklu. Miałam takie plamienie jednodniowe z Dużą ilością kremowego śluzu. Niestety następnego dnia było już sucho. Całkiem sucho. No i dzisiaj znowu plamienie ale już bez śluzu i boli mnie podbrzusze jak na@. Więc pewnie nic z tego. I trochę przybita jestem. .

Enej no to Ty masz jeszcze czas. Ja myślałam że po 30stce jesteś i dlatego lekarz chce Was wysłać do kliniki. To może skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem. Bo w sumie bez napinania się spokojnie możesz poczekać - moje zdanie ale decyzja należy do Ciebie :))

Trudno mi się odnieść do Twoich objawów bo ze mnie żaden specjalista. Ale dobrze Cię rozumiem. My też staraliśmy się dosyć długo i nic z tego nie wychodziło. Najgorsze było to rozczarowanie jak myślałam że "tym razem na pewno się udało" a tu nic...

Nie pozostaje mi nic innego jak trzymać za Ciebie kciuki. A jak już się uda to koniecznie daj znać :)

Margomari tylko, że ja nie chcę czekać do 30. Więc jak się nie uda do czerwca to pójdziemy do tej kliniki...

Margomari zmów proszę za mnie jedną Zdrowaśkę (jeśli oczywiście jesteś wierząca). Jakoś tak beznadziejnie szaro w moim życiu..

Hejka, mam wrażenie że po Euthyroxie mam gorszą cerę. Chodzi mi o trądzik, mam popękane naczynka i pojawił mi się trądzik różowaty. Czy zauważyłyście jakąś zmianę stanu cery u siebie ?

U mnie też nic takiego się nie pojawiło.

Byłam u endo. Moje tsh wynosi teraz 1.68. Ale dalej wypadają mi włosy na potęgę. Babka podniosła mi dawkę z 75 na 88,5 bo podobno dalej man objawy niedoczynności. .
Czy u Was też się tak działo? Bo jakoś nie jestem przekonana do wyższej dawki.na dodatek wraz ze spadkiem tsh zaczęły się u mnie plamienia przez cały cykl

reklama
Nie zagladalam bo mialam w pracy goracy okres.
ENEJ-nie wiem dlaczego Ci kobieta podwyzszyla dawke.Ja bym raczej powiedziala,zeby zostawic taka jak byla no ale ja lekarzem nie jestem.
Powiadasz,ze masz plamienia po obnizeniu tsh? No ja ma wlasnie teraz podobnie,tsh spadlo do 0.648 i tez plamie a do tego mam niski progesteron.Na szczescie jutro ide do endo moze cos poradzi.

Do góry