reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Trudna sztuka karmienia piersią

reklama
a u nas 100 ml obiadku to juz wyczyn :p ale za to kaszka z butli ( Bebiko 2 GR )to 180ml nieraz mało ;D ;D ;D i dojada sie jeszcze cycyem

Rozi wcina nutram pod warunkiem że do każdej butelki daję dwie miarki kleiku ryżowego, oprócz tego słoiczek obiadku i owocek narazie tylko jabłko. a nasze dzienne menu wygląda tak :)

8:00 210 ml nutr

12:00 180 ml nutr

ok 14 obiadek słoiczek ok 150g

16:00 180ml nutr

17:30 owocek

przed 20 210 ml nutr

a nasz rekord to 270ml ;D może ze trzy razy tak sie zdarzyło

tunia pisze:
Rozi wcina nutram pod warunkiem że do każdej butelki daję dwie miarki kleiku ryżowego, oprócz tego słoiczek obiadku i owocek narazie tylko jabłko. a nasze dzienne menu wygląda tak :)

8:00 210 ml nutr

12:00 180 ml nutr

ok 14 obiadek słoiczek ok 150g

16:00 180ml nutr

17:30 owocek

przed 20 210 ml nutr

a nasz rekord to 270ml ;D może ze trzy razy tak sie zdarzyło

moj Niki je bardzo podobnie tylko rano ok 8 dostaje kaszke z mlekiem

a nasz rekord to 250 ml mleczka przed spaniem :D

beatka pisze:
łakomczuszek ;D
wiesz co ja przyglądałm się temu schematowi z nutricii z tego poradnika i stwierdziłam, ze musiałabym na okrągło karmić Majkę żeby robić tak jak oni chcą ::)
ostatnio lekarka powiedziała mi, że powinno być 5 posiłków
nie za bardzo mam jak jej upchnąć to mleczko, bo ona nie jest głodna. ale spróbuję ::)
może ten budyń będzie ok :)
aha, Majka zjadła dziś 250 ml obiadku, Blanus świadkiem ;D
a resztę ja tak sobie, do 150 ml kaszki wepchnięte niemal na siłę, inaczej by było 100 :p nie lubię jej tak faszerować :p i wepchnięty deserek owocowy

Beatka
Pariska chyba jada podobnie ::)
ale nigdy jeszcze nie wypila więcej mleczka jak 180
a obiadki zjada po pół słoiczka, już nie pamietam kiedy zjadła cały ::) ::) ::)
ale mleczko pije 3 - 4 czasem nawet 5 razy na dobę po 120 lub 150 najczęściej

lekarka mi powiedziała, że dziecko powinno mieć teraz 5 posiłków na dzień a nie więcej. jeśli jest głodne to znaczy że posiłek go nie nasycił.

ja walczę ostatnio z Majką straasznie - poza obiadkiem je bardzo mało i nie mogę nic poradzić na to :( czuję się bezsilna.
przez to wszystko nadal daję jej co jakiś czas cyca, bo działa to na mnie uspokajająco ;D bo wiem że mamine mleczko jest dobre i napije się dziecko trochę. np wczoraj cycoliła ok. 17 ostatni raz.

Jeśli pozwolicie, to się wtrącę, bo doświadczenie mam podwójne w tej materii.

Beatko, zdaje się, że ten wiek tak ma. Pamiętam, że moje dziewczny właśnie w wieku ok. 7 - 8 miesięcy potrafiły nie jeść nic innego jak tylko cycuś i ew. kaszka. Czasem odechciewało mi się robić dla nich zupkę, bo po zjedzeniu dwóch łyżeczek, resztą pluły. A gdy miały ochotę, to potrafiły zjeść naprawdę sporo. Czasem nawet kaszka była be.
Z czasem im przeszlo i zjadały już całkiem normalnie, najchętniej to samo co my ;D

Ps. Podczytuję Was od czasu do czasu.
Blanus, buziaczki dla Ciebie i dla Arisy.

beatka pisze:
lekarka mi powiedziała, że dziecko powinno mieć teraz 5 posiłków na dzień a nie więcej. jeśli jest głodne to znaczy że posiłek go nie nasycił.

ja walczę ostatnio z Majką straasznie - poza obiadkiem je bardzo mało i nie mogę nic poradzić na to  :( czuję się bezsilna.
przez to wszystko nadal daję jej co jakiś czas cyca, bo działa to na mnie uspokajająco  ;D bo wiem że mamine mleczko jest dobre i napije się dziecko trochę. np wczoraj cycoliła ok. 17 ostatni raz.

uuuuu, to Kamila je 7 razy dziennie, czasem 8, bo je niezbyt dużo na raz - po mamusi ;D, moja pediatra nie widzi w tym nic złego - widać, są różne szkoły :)

cześć busia ;D
jesteś znajomą Blanuska ?? :)
troche mnie uspokoiłaś, bo moje dziecie obiadków ostatnio nie kocha :p

reklama
no właśnie :) ja bym jej i 10 dawała, żeby tylko jadła :( boże jakie to stresujące jak dziecko nie chce jeść :( :( :(
żeby jeszcze na cycu była... ale ona góra raz dziennie possie trochę, a tak to ani pić, a jeść ledwo co

dzięki busiu za pocieszenie

a może jest gdzieś tabela ile kalorii potrzebują maluchy to bym sobie podliczyła na jej wagę etc ile powinna dziennie przyjmować ::)

Do góry