reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

torba do szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
a ja chciałam się zapisać na szkołę rodzenia od 27 tyg i mi powiedzieli że wymóg to skończony 30 tydzień :baffled: pytalam tez o ćwiczenia oddechowe (bo na rozciągające nie będę mogła chodzić) to mi babka powiedziała że tego to od 36 tygodnia uczą :szok: a jak moja mała własnie wtedy będzie chciała już wychodzić:confused: chyba na necie sobie sama takich cwiczen poszukam
Oddychać od 36 t.c. uczą? :szok: Niepoważni jacyś :no: ja rozumiem nauka parcia,ale nauka oddychania tak późno...U mnie na ćwiczenia przyjmują po 20-22t.c. na teorię w okolicach 32t.c. mnie zapisali no a parcie wiadomo ok 36t.c.

CO NALEZY ZABRAC ZE SOBA DO PORODU

DOKUMENTY

- skierowanie do szpitala
- dowod osobisty (z aktualnym nazwiskiem lub akt slubu)
- aktualna ksiazeczka ubezpieczeniowa lub druk ZUS-RMUA
- karta ciazy
WYNIKI BADAN
- HBS, WR, grupa krwi
- USG zrobione w I, II, III trymestrze
- ostatnia morfologia i badanie moczu
- przy ujemnym Rh\-\ u matki - okreslony poziom p-cial
RZECZY OSOBISTE
DLA MATKI:
- wygodna bawelniana nocna bielizna na zmiane
- szlafrok, skarpety, kapcie
- paczka podpasek
- przybory toaletowe
- trzy reczniki, w tym jeden kapielowy
DLA OJCA \dotyczy porodow rodzinnych\:
- fartuch jednorazowy
- buty na zmiane \klapki, kapcie\
DLA DZIECKA \do pozostawienia w Oddziale\:
- jedna paczka pampersow
- jedna paczka nawilzonych chusteczek
- puder lub krem

dla mnie ta lista jest niekompletna, dostalam ja poza zajeciami wiec moze dostaniemy jeszcze jakies inne, bardziej szczegolowe. chyba ze reszta jest inwencja pacjentki a dla dziecka nie trzeba nic brac. jak sie dowiem to dam znac.

Oddychać od 36 t.c. uczą? :szok: Niepoważni jacyś :no: ja rozumiem nauka parcia,ale nauka oddychania tak późno...U mnie na ćwiczenia przyjmują po 20-22t.c. na teorię w okolicach 32t.c. mnie zapisali no a parcie wiadomo ok 36t.c.

u nas tak wymyslili (po 30 tyg zapisuja) ze wzgledu na spore zainteresowanie, szkoła jest za darmo także co cykl przychodzi ok 130 babeczek

dostalam od jednego z lekarzy z mojej szkoly rodzenia. skierowanie w niektorych szpitalach sie przydaje, czasem bez niego nie chca przyjac a czasem daje po prostu wieksze szanse na przyjecie. szczegolnie w przypadku warszawy gdzie szpitali w ktorych mozna rodzic jest okolo 15 i kazda laska ma zrobiona liste 3 albo 5 ktore w ogole bierze pod uwage ;P

nataliak to mnie zaskoczyłaś, pierwsze słyszę, że na porodówkę należy wybrać się ze skierowaniem. To absurd jakiś. Przecież porodówka to jak "ostry dyżur" baaa nawet jak oddział ratunkowy powinna funkcjonować, bez żadnego ale przyjąć.
Co za porypany kraj, tylko w Polsce tak jest.

Na ostry dyzur idziesz jak zaczynasz rodzic, masz bole i takie tam. A jezeli np wybierasz sobie szpital w ktorym chcesz rodzic albo jestes juz po terminie to wtedy raczej ze skierowaniem
Ja tak mialam z moja pierwsza ciaza

Nie wiem być może w wieeeelkich miastach potrzebne jest skierowanie.... tak jak pisze nataliak. Ja wiem gdzie będę rodzić, sama sobie wybrałam, co lepsze będę mijać szpital po drodze, w którym już rodziłam. Normalnie na porodówkę nie trzeba mieć przecież skierowania, a szpital wybierasz i tak sama bo masz to tego prawo. Niestety realia wyglądają jak wyglądają, widocznie Warszawskie szpitale tak mają, że miejsce trzeba sobie "zaklepać" wcześniej.

A po terminie to wiadomo, prowadzący wysyła ze skierowaniem do szpitala, a to to juz standardowa procedura.

reklama
Nie wiem być może w wieeeelkich miastach potrzebne jest skierowanie.... tak jak pisze nataliak. Ja wiem gdzie będę rodzić, sama sobie wybrałam, co lepsze będę mijać szpital po drodze, w którym już rodziłam. Normalnie na porodówkę nie trzeba mieć przecież skierowania, a szpital wybierasz i tak sama bo masz to tego prawo. Niestety realia wyglądają jak wyglądają, widocznie Warszawskie szpitale tak mają, że miejsce trzeba sobie "zaklepać" wcześniej.

A po terminie to wiadomo, prowadzący wysyła ze skierowaniem do szpitala, a to to juz standardowa procedura.

wyobraz sobie ze masz do wyboru kilkanascie szpitali w swoim miescie, decydujesz sie na ten jeden jedyny, zaczynasz rodzic, jedziesz do niego i okazuje sie ze nie ma miejsc i odsylaja Cie do innego. w takim wypadku jak sie ma skierowanie to miejsce moze sie znalezc. niektore szpitale tutaj maja taka filozofie ze w pierwszej kolejnosci przyjmuja wlasnie pacjentki swoich lekarzy, majace od nich polozna, z ukonczona ich szkola rodzenia albo te ze skierowaniami. nie ma w tym nic dziwnego biorac pod uwage ze miasto liczy okolo 2mln samych zameldowanych tu mieszkancow a niezameldowanych tez jest sporo.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry