reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Torba do szpitala

Pomimo wielu akcji promowania właściwej opieki nad rodzącą w naszym kraju, tak naprawdę niewiele się zmieniło. Gdyby opieka w szpitalach była lepsza, podejście personelu bardziej ludzkie, warunki dające poczucie bezpieczeństwa i intymności a także chociażby większa dostępność znieczulenia myślę że kobiety w mniejszym stopniu decydowałyby się na cesarkę. Niestety u nas nadal nie rodzi się "po ludzku".
Koleżanka opowiadała mi jak była świadkiem wrzasków pani położnej na korytarzu szpitalnym w temacie pewnej dziewczyny która właśnie rodziła i poza dzieciątkiem wyszło małe co nieco. Czy to jest właściwe zachowanie personelu?
Nie czarujmy się - poród łatwą sprawą nie jest i trudno się dziwić kobietom że szukają sposobów na to aby sobie i dziecku pomóc przejść przez te wydarzenia najlepiej i najbezpieczniej z ich punktu widzenia.

reklama
No to po dyskusji laski, będziemy mieć zakaz wykonywania CC na życzenie - ciekawe kto na to wpadł??? Mam nadzieję, że nie kobieta, brak słów, dlaczego ktoś znowu decyduje za kobiety?

Porazka... widze ze potrzebna nam kolejna rewolucja... musimy sobie chyba pewne prawa wywalczyc....na nowo...

Artemida- pisalysmy w tym samym czasie... ujelas to bardzo dosadnie nic dodac nic ujac...

Anaklim- nikt nie mówi o zakazie cc na życzenie, po prostu rozwinęła się żywa dyskusja, są osoby za, są przeciw, ale nikt nie mówi o zakazie. Mamy XXI wiek i coś bardzo pożytecznego- kartę praw pacjenta. każdy może decydować o sobie. ja się nie zdecyduje na cc na życzenie, ale jeśli ktoś chce to ma prawo. chciałam tylko zwrócic wasza uwagę na kwestie etyki, żebyście nie myslaly ze trudnosci w dostepie do ciec na zyczenie to nie tylko ograniczanie praw kobiet, ale ze sa w sluzbie zdrowia tacy, ktorym lezy na sercu cos wiecej niz zarabianie kasy i wybraly zawod z zupelnie innych przeslanek. ale tak jak juz wspomnialam- jesli ktoras kobieta chce to prosze bardzo
Artemida- słuszna uwaga- gdyby w naszym kraju można było w 100 % decydować czy też brać udział w podejmowaniu decyzji i opieka okołoporodowa oraz współpraca z personelem była lepsza, to i obawy rodzących byłyby mniejsze. Zgadzam się z tobą w zupełności. Szkoda, że jeszcze tak wiele osób wśród personelu traktuje pacjenta jako przedmiot a nie podmiot opieki. Miejmy nadzieje, że to pokolenie,które teraz wkracza w zawody medyczne (w tym także ja) będzie miało na tyle siły i odwagi, że te wszystkie ideały do których dążymy wcielać w życie i może nasze córki będą miały zupełnie inną sytuację na porodówkach (dostępność znieczuleń itp)

a zmieniając temat- co sądzicie o porodach w wodzie?? w mojej szkole rodzenia położne mówiły, że to jeden z najlepszych sposobów zmniejszania bólu,jeszcze w I fazie, ale maluszek może wyjść na zewnątrz (tzn. poza wodą). Powiem wam, że coraz poważniej się nad takim rozwiązaniem zastanawiam. Zamiast znieczulenia wanna, ale sam poród na łóżku

Argument ze wieki kobiety rodzily naturalnie do mnie nie przemawia. Przez wieki nie bylo tez antybiotykow...

Przez wieki śmiertelność okołoporodowa niemowląt wynosiła 40% a matek 50% :-p

Artemida - zgadzam się z twoim zdaniem :tak:

A propos wanny to na mnie działała tak, że miałam rzadziej skurcze, za to dwa razy bardziej bolesne... a hydromasaż koszmar, jakby ktoś ci prosto w ucho silnik od odkurzacza włączył. Ale może i tym razem popróbuje.
Dla mnie super sprawą łagodzącą ból był gorący prysznic. W sumie spędziłam ładnych kilkanaście godzin pod prysznicem, wyłaziłam tylko na KTG i potem już na znieczulenie i dalszą część rozrywki. :happy:

Za tym zakazem idzie tylko jedno , większe kombinatorstwo i łapówkarstwo i tyle .. bo i tak zawsze znajdzie się dziewczyna która zapłaci bo bedzie chciała , oraz lekarz który jej to umozliwi ..
No i są prywatne kliniki w których za kase i tak zrobią np. Damian.

Kate - Skoro finał na łóżku porodowym to nie jest to do końca poród w wodzie .. bo sa i takie gdzie dziecko rodzi sie do wody .. mi się bardzo to podobało jak o tym czytałam , szkoda tylko że w wawie można tak rodzić tylko w dwóch szpitalach: żelazna i wołomin , bo mało jest w tym kierunku wyszkolonego personelu ..
A co do wody to chyba nic nie stoji na przeszkodzie .. w szpitalu gdzie się wybieram w sali masz wanne i prysznic .. można sobie tam siedzieć .. no chyba że dostajesz ZZO to wtedy nie wolno ..

Ostatnia edycja:
Anaklim- nikt nie mówi o zakazie cc na życzenie, po prostu rozwinęła się żywa dyskusja, są osoby za, są przeciw, ale nikt nie mówi o zakazie. Mamy XXI wiek i coś bardzo pożytecznego- kartę praw pacjenta. każdy może decydować o sobie. ja się nie zdecyduje na cc na życzenie, ale jeśli ktoś chce to ma prawo. chciałam tylko zwrócic wasza uwagę na kwestie etyki, żebyście nie myslaly ze trudnosci w dostepie do ciec na zyczenie to nie tylko ograniczanie praw kobiet, ale ze sa w sluzbie zdrowia tacy, ktorym lezy na sercu cos wiecej niz zarabianie kasy i wybraly zawod z zupelnie innych przeslanek. ale tak jak juz wspomnialam- jesli ktoras kobieta chce to prosze bardzo

Kate - ale ja nie pisałam o Twojej wypowiedzi tylko o newsie z teleexpressu. Tematyka się zbiegła, oglądałaś wiadomości???? Będziemy mieć zakaz rządowy, nie masz niestety nic do gadania, chyba, że wyjdziesz na ulicę protestować:(

Jedyna nadzieja w młodzieży która teraz szkoli się na lekarzy i położników - z uwzględnieniem Kate Bush i Matyldy, która wspominała o zawodzie położnej. Oby nasze córcie rodziły nasze wnuki w lepszym środowisku.

reklama
Do góry