reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Torba do szpitala

A ja uważam że jak kobieta chce to powinna mieć możliwość np. dopłaty do tego żeby mieć CC.. są dziewczyny co panicznie boją się rodzić i powinny mieć możliwość decyzji. A nie potem musza chodzic i kombinować jak koń po góre żeby sobie jakies papiery załatwić .. a to na oko a to na coś innego ..
A co do tego ułożenia to u mnie problem ten sam .. co ma byc to bedzie :)..

kasiaZ- przechlapane w tym szpitalu ..

reklama
nie czuję rozczarowania, ale nie życzę żadnej kobiecie 3 kroplówek z oxy i papaveryną, tysiąca masaży szyjki i 15 godzin z czterema cm rozwarcia.
a lekarze nie zawsze decydują się na takie cięcie "na życzenie".
matylda popieram cie w 100% ... nie zycze nikomu rowniez ... i dlatego wlasnie decyduje sie swiadomie na nastepna cc - ale tym razem na moje zyczenie cale szczescie :tak::tak::tak:

Potwierdzam, Matylda - ja miałam expresowy poród (2h), ale z oxytocyną (bo miałam rozwarcie 7cm w chwili przyjęcia do szpitala, ale brak skurczów)... Jedno słowo - BOLAŁO...
Może ta cesarka dziewczyny to po prostu "mniejsze zło"? Może jeszcze maluszki się przekręcą?

Co do możliwości opłacania cesarki na życzenie to mam mieszane uczucia. Z jednej strony każda kobieta powinna mieć prawo decydowania o własnym ciele, ale z drugiej strony cieszę się, że póki co takiej możliwości nie ma, bo w razie powikłań jakichkolwiek ten kto się podpisuje pod koniecznością cc(lekarz w końcu, więc powinien w teorii przynajmniej wiedzieć co robi) bierze odpowiedzialność na siebie więc nie każdy się zgodzi na cc na życzenie. A jak będzie za kasę to na czyją odpowiedzialność??młodej matki, która wcale nie musi znać wskazań, możliwych powikłań i szeregu innych zagadnień związanych z porodem. Nie potępiam absolutnie tych dziewczyn, które wolą cesarkę. Ja cesarki na życzenie nie popieram, ale skoro komuś to pasuje i tak woli, to ma do tego prawo. Na szczęście póki co musi mieć na to jakiś papier ze wskazaniem.

Matylda- popieram rowniez... moaj kolezanka wlasnie tak rodzila,oxy,masaze, cuda-wianki 17 godzin i NIC!!!! Skonczylo sie cesarka ...Teraz mowi,ze jezeli bedzie miala drugie dziecko, to TYLKO cc.

A ja nie jestem przeciwna, uwazam, ze kazda kobieta powinna miec prawo wyboru sposobu w jaki wyda dziecko na swiat.
Argument ze wieki kobiety rodzily naturalnie do mnie nie przemawia. Przez wieki nie bylo tez antybiotykow...

A czyjs strach przed porodem mnie nie smieszy ani bawi.. ja sie np boje pajakow i nie chcialabym zeby ktos mnie zmuszal do brania ich do reki.

Aniam- jeszcze jest czas,Szymek wpadnie na to sam:-):tak:zreszta w piatek Mia,Ola i Ania z nim pogadaja przy obiadku to go 3 baby nie przekonaja???:-D:-D

Ja dla odmiany musialam starac sie o zaswiadczenia o tym ze jestem zdolna do porodu SN, bo ja jestem chodzace przeciwwskazanie....

Kate - nie bardzo rozumiem temat .. skoro na własne zyczenie , to i na własna odpowiedzialność to chyba proste .
Chyba lepsze własne życzenie i własna odpowiedzialność niz kombinowane papiery .. ja chce rodzić naturalnie ale tak jak napisała Sanya , jak ktoś się czegos bardzo obawia to dlaczego go do tego zmuszać , zreszta osoba która nie ma problemu tego panicznego strachu przed porodem , tak jak my , pewnie nigdy tego nie zrozumie .. wiec ja nie jestem przeciwna , kazdy powinien mieć prawo decyzji ..

Sanya - no nie wiem .. tyle bab do biednego chłopaka.. może mu jakaś meska rozmowa jest potrzebna :))...

ja również uważam, że każda z nas powinna mieć prawo decydowania o tym, w jaki sposób chce urodzić... i szczerze mówiąc dziwi mnie, że żyjemy w XXI w. i takiego prawa nie mamy...

matylda- ja urodziłam julkę też dopiero po 3 kroplówkach z oksytocyną:no::no: ale wierzę, że tym razem pójdzie szybciej...

Aniam, Sanya- zgadzam się z wami, że każda kobieta ma prawo patrzeć na poród z własnej perspektywy i na pewno nie jestem fanką twierdzeń typu "bo za moich czasów..."zgadza się, że trzeba iść z duchem czasu. nie potępiam dziewczyn, które chcą cesarki na życzenie. ja też się bardzo boję porodu, a mój strach potęguje fakt, że sama jestem ze służby zdrowia i to mnie jakoś spina dodatkowo, bo nie mogę własnych reakcji przewidzieć. Z ta odpowiedzialnością to mi chodzi o etykę i moralną odpowiedzialność za pacjentów. Każdy lekarz, położna czy pielęgniarka składa przysięgę, w której zawarte jest m.in. postępowanie zgodnie z własnym sumieniem i zasadami etyki. nie będe tego szczegółowo opisywać bo to nie miejsce. Jest jednak zasada primum non nocere(przede wszystkim nie szkodzić).nie do konca jest więc tak, jak napisała Aniam:"skoro na własne zyczenie , to i na własna odpowiedzialność". W szpitalu powierzamy sie czyjejs opiece i na czyjas odpowiedzialnosc.Trudne to sa kwestie bo rozwaza sie wiele za i przeciw. Poki co nie ma platnego ciecia na zyczenie a jak któras dziewczyna chce cc i zalatwi to sobie to jej wola.Cięcie cesarskie jest jednak zabiegiem operacyjnym i to duzym zabiegiem. I o jego wykonaniu powinno decydować dobro dziecka i matki.

reklama
No to po dyskusji laski, będziemy mieć zakaz wykonywania CC na życzenie - ciekawe kto na to wpadł??? Mam nadzieję, że nie kobieta, brak słów, dlaczego ktoś znowu decyduje za kobiety?

Do góry