reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Torba do szpitala - co zabrać???

ja zamierzam karmić piersią więc wybór HiPP.pl - Mleko kierowałam tym że najbardziej podobno zbliżone do mleka naturalnego bo tylko w razie problemów z laktacją;
zapłaciłam za puszkę 350 około 22pln więc chyba drogo jeżeli planuje się karmić w ten sposób cały czas

reklama
JAk ktoś lubi OILATUM,to w aptekach jest tez tańszy odpowiednik OILAN się nazywa. Przy Nati uzywałam jednego i drugiego( ale krotko,bo tak jak pisałam wczesniej....nie bede sie powtarzała:) ) i nie widziałam róznicy. A co do tłustej wanienki,to dla mnie te OILANY tłuściły wanienke,moze ciut mniej niz oliwka,ale i tak umyc trzeba było,a i dzieciaczek z kąpieli wyjmowany był natłuszczony,takze nie ma takiej opcji,zeby wanienka nie była oblepiona tym spcyfikiem.

Ostatnio mówiła nam położna, że z mlek to teraz wybrała by Gerbera, nie jest drogie bo należy do tych tańszycha nic dzieciom po nim nie jest, nie mają zaparć tak jak po bebiko i nie ulewają podobno, ja chyba się skuszę i kupię Gerbera, położna chyba wie co mówi:-)

flower, to zależy ;-). Każdy producent mówi że jego mleko jest zbliżone do matki- no bo co ma mówić? No, a 22 zł to jest bym powiedziała po środku, za 350g np. nan płacisz 12 zł. W 'szczycie' idzie ok. 10 kartoników. No to masz odpowiedz - 220 zł, a 120. A bebilon 300 ;-).

Karolinkaz, każde dziecko reaguje inaczej na mleko, nie ma mleka które pasowałoby każdemu dziecku. Więc położna trochę poleciała. Ja bym się raczej zastanawiała, czy nie ma jakiegoś układu z Gerberem żeby polecać :-D. Chociaż na gerbera jako firmę nie narzekam, bo Li tylko ich obiadki lubi. No i ewentualnie Hipp ;-)

położna chyba wie co mówi:-)

to też co kobita to opinia - :)
ja rozmawiałam z 2 położnymi laktacyjnymi i usłyszałam 2 skrajne opinie nt korektorów sutka (bo mam płaskie brodawki) jedna powiedziała żeby kupić i stosować od 7 mies a druga że kategorycznie nie bo stymulacja brodawek (a taki korektor w pewnym sensie je stymuluje) może wywoływać skurcze przedwczesne poza tym jak brodawki reagują na temp to po porodzie może być wszystko ok a używanie laktatora (podczas nawału) na pewno rozwiąże ten problem już do końca

więc sama widzisz :-) bądź tu człowieku mądry - komu wierzyć (ja wybrałam opcję 2 bo nie chciało mi się pieprzyć z tym korektorem a tydzień później i tak wylądowałam w szpitalu z zagrożeniem porodem przedwczesnym więc to mnie utwierdzilo w decyzji żeby nic wcześniej nie ruszać - będzie co ma być.

witam wszystkie mamusie :-D przyznam że nie czytałam całości więc pytam wprost :-D czy torby do szpitala już gotowe ?? ;-) moje owszem ale nie pełne :-) mój szpital ma jakieś chore wymagania więc i tak trochę ją zmieniłam :-D :-D do kompletu brakuje mi kapci :-D ręczników dla Agatki i kremu a tak to chyba wsio. chyba że znowu o czymś zapomniałam :sorry: zdarza mi się to dość często ;-)
moja waliza to :
3 koszule ,
szlafrok ,
ręcznik duży ciemny i dwa małe ( białe :eek: ) ,
płatki laktacyjne ,
biustonosz do karmienia razy 2 ,
oczywiście przybory toaletowe ,
majtki jednorazowe ,
chusteczki mokre ,
krem na brodawki ,
ubranie na wyjście,
to chyba wsio nie jestem pewna , zlukam później i dopisze jak coś
( kazali zabrać też 2 litry wody i cukierki do ssania )
a dla Agatki to już brałam według siebie.
no patrzcie :szok: zapomniałam co tam wcisnęłam :sorry: :sorry: :sorry:

A ja na Gerbera jestem obrażona,bo tej aferze z ich produktami. Na początku tez je kupowałam wymiennie z Hipp,a potem juz tylko Hipp i juz predzie Bobovita czy Babydream. A chodzi o to ,ze Gerber jako jedyny nie odesłał ankiety ,ktora badała czy producenci odżywek dla dzici uzywają produkty GMO do swoich produktów. No i własnie Gerber zignorował tę ankiete/badanie. Wkurzyli mnie i całkowicie w moich oczach stracili wiarygodność niestety...bo brak odpowiedzi ja potraktowałam jak przyznanie się,że mają cos na sumieniu. Ja wiem,ze nie uchronimy dzieci od wszystkiego,ale jak mam wybór podawanie od 6 miesiaca zycia genetycznie modyfikowaną żywnosć czy jednak zrobienie wszystkiego,zeby to było jak najbardziej naturalne,to wiadomo. A tak w ogóle to szybko przeszłam na normalne gotowane jedzenie i wcale mi to jakos dłuzej nie zajmuje,a wiem co podaje,gdzie kupuje. Ja robie tak,ze pichce wieksze ilosci,w zamrazalce mam takie bazy do dań,cos dogotowuję( kasze ,ziemniaczki,kluseczki,o zalezy i juz:). Słoiki mam w szafce,ale to tak na zasadzie awarii. Jestem chora,nie zdązyłam nic przygotować. Wiem,ze słoikiem dziecka nie zatruje,ale wole moje dawać.Chodzi tez o konsystencje. Jednak w tych gotowych daniach to jest taki mniejsza lub wieksz papka,z wiekszymi i mniejszymi grudkami,w rezultacie dzicko potem jak widzi normalny kawałek miesa czy ziemniaka nie wie co to jest......
Ale zeby nie było. Absolutnie nie krytykuje mam które podają tylko gotowe dania dzieciom i nie uwazam ,ze jest to złe,a one same są wyrodnymi mami. W zyciu! W koncu wszystko jest dla ludzi i kazdy wybiera to co wg niego samego jest najlepsze. Jak taka mama ma po nocy gotować a potem wsciekac sie na dziecko i padac na twarz ze zmeczenia to lepiej wybrac słoik-tak myślę:)

beti2223 weż jeszcze smoczek dla malutkiej ja dwa razy byłam i zapomniałam o potem załowałam bo non stop przy cycku chcieli nie mogłam nawet do toalety wyjśc
mam nadzieje ze tym razem ja nie zapomne tez

jeśli chodzi o mleko to ja na początek zakupie Enfamil Premium można je dostać tylko w aptece i zawiera dużo cennych składników i jak dla mnie to on jest najbardziej zbliżony do mleka kobiecego

PS.
ja już smoczki spakowałam, jeszcze tylko majty (pewnie kupie takie spodenki z Hartmana z elastyczną siatką), krem do brodawek, lizaki i nie wiem jeszcze co:eek:

reklama
A ja chcialam zapytac o termometr dla dzidzi? trzeba zabierac? jaki bedziecie uzywac? ja mam w domu rteciowy to ponoc sie juz nie stosuje i elektroniczny ale strasznie zaniza. kuzynka kupila bezdotykwy zblizeniowy i jest zadowolona. na pomiar czeka sie 3 s. co Wy polecacie?

Do góry