reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Torba do szpitala - co zabrać???

ja tak na codzien nie stosowałam tylko jak mój mały dostał jakieś wysypki to wtedy kazali kupic oliatum soft a tak to zawsze po kompieli stosowaliśmu oliwkę bambino :)

reklama
Dziś dokupiłam w razie W podkłady na wyrko (2) koleżanka która już po poleciła. A odnośnie kosmetyków to mąż kupił w Niemczech te z serii HIPP, ale od samego początku nie będę używac. Mam właśnie plan kąpać w tych specyfikach parafinowych. Koleżanka stosowała przez pierwsze pół roku i jest zadowolona, mała do dziś nie ma żadnych problemów. ALe to przecież każdej z osobna wybór;-)

Ja nie zamierzam eksperymentować z kosmetykami z apteki... Kupiłam płyn do kąpieli, mydełko, oliwkę i balsam z Nivea wszystko i zobaczę co będzie odpowiadać dziecku a w razie baaardzo suchej skóry zastosuje Oilatum. Wiecie że w UK Oilatum właśnie jest za darmo kiedy lek go przepisuje?? Fajnie że wszystkie leki na receptę począwszy od ciąży a pózniej dla dziecka są za darmo... U nas aż żal że jak rodzice nie mają czasem kasy to leku dla dziecka nie kupią..:-:)no:

Zakupiłam do szpitala 3 pary mega wygodnych bawełnianych majtek tylko.... hmm czy jest sens je zabierać (tzn oprócz na wyjście)?? Mam też wielorazowe 3 pary Hartmann ale pozwalają używać bielizny zwykłej po porodzie?? Zabieracie? A jeśli tak to w jakiej ilości?? Bo zielona jestem...

Ostatnia edycja:
Ja nie zamierzam eksperymentować z kosmetykami z apteki... Kupiłam płyn do kąpieli, mydełko, oliwkę i balsam z Nivea wszystko i zobaczę co będzie odpowiadać dziecku a w razie baaardzo suchej skóry zastosuje Oilatum. Wiecie że w UK Oilatum właśnie jest za darmo kiedy lek go przepisuje?? Fajnie że wszystkie leki na receptę począwszy od ciąży a pózniej dla dziecka są za darmo... U nas aż żal że jak rodzice nie mają czasem kasy to leku dla dziecka nie kupią..:-:)no:

Zakupiłam do szpitala 3 pary mega wygodnych bawełnianych majtek tylko.... hmm czy jest sens je zabierać (tzn oprócz na wyjście)?? Mam też wielorazowe 3 pary Hartmann ale pozwalają używać bielizny zwykłej po porodzie?? Zabieracie? A jeśli tak to w jakiej ilości?? Bo zielona jestem...

Ja w tych jednorazowych to zamierzam tylko po porodzie 12h poleżeć, potem pod prysznic i zwykłe gacie:-)
Biorę co najmniej 3szt na dobę leżenia, bo duża szansa że się wybrudzą;-)

A co się zalicza do tych zwykłych? Woda?? Bo inne specyfiki też mają dużo alergenów, niestety. Więc zostaje woda i to chyba przefiltrowana.:-D
A OD KIEDY WODA JEST KOSMETYKIEM?????:-D
chodzi mi o zwykłe typu nivea bambino itp. wystarczy zwykłą oliwkę dodać do wody z kąpielą i też nie trzeba po myciu używac balsamów bo ciałko jest już natłuszczone i wydaj mi sie ,że dziecko powinno mieć częściowo styczność z chemią typu proszek do prania mydełko itp. bo tearaz we wszystkim są składniki chemiczne a nie od razu zakładać że dziecko będzie alergikiem i używać antyalergicznych ale jak pisałam wcześniej to moje zdanie i ja mam zamiar własnie takich kosmetyków używać ,noikogo nie neguję każdy ma prawo do swojego zdania i każdy zrobi wedle swojego uznania..Znam osoby które ciuszki ,pościel itp.bobasa piorą w proszkach w jakich piorą swoje ciuchy itp. i jeżeli ze skórą dziecka nic się nie dzieje to spoko można tak robić i ja też tak zamierzam .Na początek kupiłam dreft do prania sensitiv ale później mam zamiar zrobić eksperyment jeśli nic sie nie będzie działo będę prała w persilu .Zastosuję metodę eksperymentu.

Ostatnia edycja:
A OD KIEDY WODA JEST KOSMETYKIEM?????:-D
chodzi mi o zwykłe typu nivea bambino itp. wystarczy zwykłą oliwkę dodać do wody z kąpielą i też nie trzeba po myciu używac balsamów bo ciałko jest już natłuszczone i wydaj mi sie ,że dziecko powinno mieć częściowo styczność z chemią typu proszek do prania mydełko itp. bo tearaz we wszystkim są składniki chemiczne a nie od razu zakładać że dziecko będzie alergikiem i od używać antyalergicznych ale jak pisałam wcześniej to moje zdanie i ja mam zamiar własnie takich kosmetyków używać .Znam osoby które ciuszki ,pościel itp.bobasa piorą w proszkach w jakich piorą swoje ciuchy itp. i jeżeli ze skórą dziecka nic się nie dzieje to spoko można tak robić i ja też tak zamierzam .Na początek kupiłam dreft do prania sensitiv ale później mam zamiar zrobić eksperyment jeśli nic sie nie będzie działo będę prała w persilu .Zastosuję metodę eksperymentu.

Ale LANA Oilatum nie jest stworzone dla alergików!
Skąd u Was takie przekonanie?
Prawda jest taka, że używając Oliatum nie używasz już nic więcej, więc substancji chemicznych jest stanowczo mniej, niż jak używasz mydełka, szamponu, oliwki lub balsamu itd..

Poza tym mniej roboty:-D

Ja też nie używam specjalnych proszków itd chyba że zauważę alergię, ale sama czasem kąpię się w Oilatum i efekt jest super, a oliwka wysusza skórę podobno..

możliwe ,że nie jest ja nie twierdze ,że jest ale czytałam ,że dobrze te kosmetyki stosować szczególnie dla alergików i dla dzieci z bardzo suchą skórą są to specyfiki pielęgnacyjno- lecznicze.Zresztą jak napisałam każdy wybiera pod siebie.:tak:

co do prania ciuszków,to ja mam zamiar prac w płynach do prania i juz. Te sie zawsze lepiej wypłukują niz proszki. Przy Nati na początku uzywałam tych niby specjalnych dla dzieci. Drogie cholerstwo a przeciez tez chemia i jak dziecko jest naprawde alergikiem to sie pierze w płatkach z szarego mydła i tyle.
Ja na pierwsze kąpiel mam Oilatum,ale potem natychmiast przechodze na normalne mydełko( ewent w płynie biały jeleń) i jak skórka such to do kąpieli bede oliwke dodawała a jak nic nie bedzie to nawet tego nie dodam. Tak nam pediatra przy Nati radził. Jak nic sie nie dzieje to nie trzeba pacykować dodatkowo dziecia:)
Aaa jak są naprawde problemy z suchą skórka,to wiecie co u nas było w 100% skuteczne? kąpiel w mące ziemniaczanej. Robi sie taki kisiel,a potem dodaje sie to do wody w wanience. skórka po dwoch kapielach jest wyśmienita i niech sie schowa oilan,oilatum i inne bajery;-). stare sprawdzone przepisy the best,a na dodatek takie tanie:) i zdrowe

reklama
natt-dokładnie to samo zdanie mam ,mąka ziemniaczana czyni cuda,jeszcze stare babcine sposoby :tak:

Do góry