reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

"To, co nam mamom spędza sen z powiek" - Dolegliwości maleństw...

YOANNA kolki sa i od urodzenia. U nas problemy zaczely sie od 3 tyg zycia
WIOLKA nie zawsze ale bywa sluz
U mnue tez przy piersi tak prezy sie i szaleje

Przyznam ze od 3 dni kolki minely teraz mecza baczki i bezsennosc

reklama
Pręży sie okropnie nóżki do góry razem z Pupa rączki w dół i główka w dół zatrzymuje oddech spina sie robi sie bordowy a jak nie może już puścić baczka to rzuca nóżkami i marudzi bardzo generalnie zwija sie co nam pomaga no krople jak krople ale kładę go na kolanach brzuszek ma naciskany pracuje i pomaga nóżki podkurczam wtedy mu łatwiej masuje brzuch ale nie pomaga uwolnić gazów tylko uspokaja, suszarka tez pomagała ale wczoraj spaliłam, noszę wysoko nóżki podkurczam zwija sie tak na ramieniu i puści pruska no i samolot... Najfajniejsz jest ta ciepła woda ale nie bardzo jest to wygodne i bezpieczne moczyć co karmienie dziecko w wodzie ... Nie wiem co jeszcze najlepsze jest to ja on śpi i zaczyna go wybudzac brzuszek to jeszcze poki jest rozluźniony to szybko mu te nóżki go góry delikatnie uciekam to jest lepiej bo jak już jest w stanie bardzo spietym no to tylko uspokajające mi zostaje :/ ach no i ja jeszcze daje mu koperek i rumianek wodę mi wypluwa tylko ja karmie mm od narodzin

A kolki nie wiem piszą w mądrych książkach ze od 2-3 tyg sie zaczynaja ale ja nie wierze tym tabelkowym regułom bo moj to ancymonek od początku

Marika- no ja wlasnie jak przy piersi to nie wiem czy mu juz nic nie leci czy cos przeszkadza. A jakvtsk kilka godzin powisi na cycuvto naprawę mam wrażenie ze tam juz nic nie ma,.. Mojvtez ma takie pory ze zasnąć nie moze tylko przy cycu przysypia

Widze temat kupek i kolek ;) moja corka kolek nie miala ale problemy z kupka owszem jak sobie poradzilam przy codziennej kapieli kladlam ja berzuszek pierw zeby sie rozgrzalo i rozluznulo wszystko a po zawsze masowalam ja cala i na brzuszek kladlam ciepla pieluche tetrowa i nosilam ja na rekach plecki do moich pieri i lewa nozke trzymalam przy brzyszku i sie wypierdziala i kupke zrobila ;) sluz w kupce tez czasami ma ale lejarka uspokaja ze moze sie pojawic i nic w tym nienormalnego ;) aaa i zrobilam posiew kalu czy czasem nie ma zadnej bakteri ale nic nie miala ;) teraz ma 10msc i juz nie musze tego erobic bo wiecej ruchu jest i sama robi a co moge wam jeszcze polecic to polozyc dziecko na lozku lub przewijaku i masowac pkecy od dolu do gory lub polozyc na pleckach i rowerek robic ;)

U mnie też pierś to usypiacz, smoka nie chce. A to prężenie od samego początku. Jeszcze w szpitalu zacząło się.

dziewczynki, a ja mam pytanko odnosnie myci malych cipuszek! w srodku tez myjecie? jesli tak to czym na Boga???? przeciez nie plynem intymnym...:)

Inomama mi lekarka wczoraj powiedziala ze ta biala maz mam nie zmywac bo to naturalna ochrona tylko w razie gdyby dostala sie do srodka kupka mam przemyc wacikiem i woda przegotowana ... w kapieli po prostu oplukac woda i nic wiecej zadnymi mydelkami ani niczym takim

PUSTISZI biedulek sie strasznie meczy. A niektorzy twierdxa ze tylko przy piersi sa kolki. A to nie prawda moj synek i na butli mial ale nie az takie jak twoj synus. Wspolczuje wam i przytulam
WIOLKA ja tez nie mam pojecia o co chodzi. Jak przystawiam do pelniejszej piersi to czasami sie uspokaja, czasami dalej tak sie wygina i placze. Wtedy daje smoka i mala do pionu. Jak sie uspokoi to dalej przystawiam. Jesli dalej masakruje sutki to juz nie daje i wtedy lulam bo to ja uspokaja.
Nie wiem dlaczego tak robi. Pytam doswiadczonych mamusiek to tez nie wiedza
YOANNA Laura dopiero od 1,5 tyg smoczka zatrybila. Powiem ze jest mi lzej troche. Ona nie chciala, ja dawalam i tak w kolko. Dopiero po 3 tyg zatrybila. A on fajnie uspokaja
INOMAMA ja przy przewijaniu przejezdzam czysta chusteczka badz mokrym wacikiem. Mowili tam nie zagladac. A przy kapieli w Oilatum tam delikatnie przemywam z wierzchu tak bardziej to co widoczne

reklama
WIOLKA u mojego synka tak bylo, ze jak byl dokarmiany to zaraz zalapal butle i byl wiski i placz przy piersi. Byl za leniwy, zeby ssac bo przecirz z butli samo praktycznie leci. I tak zakonczylo sie karmienie. Na poczatku walczylam jeszcze z laktatorem.
A jak twoj synek tak robi pomimo zjedzenia jednej i drugiej piersi to przetrzymaj go niech zglodnieje. Wtedy powinien efektywniej ssac piers

Do góry