reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

Vivienne - ile trwa KTG? Chyba nie trzeba się jakoś specjalnie do tego badania przygotowywać?
A co sądzisz o radomskich szpitalach? W którym lepiej rodzic? Mieszkam w R od 7lat, ale ze szpitalami miałam (na szczęście)2x póki co do czynienia...
Również gratuluję Córci :) a gdzie Twój suwaczek? Za ile Maryś się zjawi na świecie? :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
KTG trwa około 20 minut, przygotowywać się nie trzeba. Marysia ma datę wyklucia na 1.12, ale wg usg wychodzi nam 17-18.11, ostatnimi czasy.

Co do szpitali to bardzo się nie interesowałam, bo ja z kolei od kilku lat w Poznaniu i tu będę rodzić. Ale słyszałam lepsze opinie o Tochtermanna, za to na dniach moja kuzynka będzie rodzić na Józefowie najprawdopodobniej to dam znać jak jej wrażenia ;-)

Dzięki, to w razie czego daj znać :)
osobiście negatywne odczucia po 1# mam do Tochtermana, (nie do pielęgniarek! Do lekarzy, szczególnie do wielkiego Pana O.) po 2# trafiłam na Józefów i tam z opieki byłam bardzo zadowolona,,, Ale # to nie poród i może przy porodzie personel inaczej się zachowuje...? Jeszcze trochę czasu zostało :)

Witam! Ja też w zeszłym tygodniu robiłam tą nieszczęsną glukozę, ale na szczęście wyniki dobre, natomiast krew wyszła słabo więc dziś roiłam dodatkowe badania (120zł poszło "w las")... Ale wyniki dopiero za 3 dni i wtedy też wizyta u gin.

Mam takie pytanko, kiedy robi się 1 ktg???

Ja 1 KTG będę miała 3X czyli to będzie 30/31tc
glukozę robiłam, 2tyg temu i wyszła za niska, co przy moich gabarytach" trochę dziwne, ale lepsza trochę niższa, niż za wysoka ;)

Basiu tutaj w PL jak nic niepokojącego się nie dzieje to też nie robią KTG... Ja rodziłam przed terminem i też KTG miałam tylko podczas porodu i raz jak leżałam na patologii (bo poszłam do szpitala w nocy i akcja ustała.. to mnie wzieli na pare godzin na patologie :-) ) Z tego co wiem, czas KTG zależy też od "współpracy" dzidzi :-p Jak leżałam teraz w szpitalu leżała ze mną laska, była w około 30tc i robili jej KTG (bo ona trafiła ze skurczami i skracającą się szyjką) jak na KTG szło wsio ok to siedziała około 30minut, bywały dni, że potrafili ją koło 1h trzymać, bo Mała "uciekała" :-p

Moja dzisiaj też przysypiała i ciągle się musiałam wiercić żeby ją jakoś złapać ;) Generalnie KTG nie jest standardową procedurą jak wszystko jest dobrze, ale jeśli dzidzia przestaje być aktywna a mama się martwi to przeważnie wtedy rusza do szpitala w celu zapisu KTG.
Dodatkowo ze względu na większe ryzyko KTG jest wykonywane przy cukrzycy - nie wiem czy tak jest wszędzie ale u mnie od 29tc co tydzień, a po 35tc 2x w tygodniu.

reklama
A ja dostałlam telefon, że w piątek 28/09 o godz.14:30 mam byc w szpitalu bo znajoma połozna zrobi mi usg 4D:happy: Cieszę się bardzo, że znowu zobaczę swojego Łobuza.
Viv gratuluję, że nie musisz insuliny, super:-)

Do góry