reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

terminy i wyniki badań/USG

Vivienne - ile trwa KTG? Chyba nie trzeba się jakoś specjalnie do tego badania przygotowywać?
A co sądzisz o radomskich szpitalach? W którym lepiej rodzic? Mieszkam w R od 7lat, ale ze szpitalami miałam (na szczęście)2x póki co do czynienia...
Również gratuluję Córci :) a gdzie Twój suwaczek? Za ile Maryś się zjawi na świecie? :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
KTG trwa około 20 minut, przygotowywać się nie trzeba. Marysia ma datę wyklucia na 1.12, ale wg usg wychodzi nam 17-18.11, ostatnimi czasy.

Co do szpitali to bardzo się nie interesowałam, bo ja z kolei od kilku lat w Poznaniu i tu będę rodzić. Ale słyszałam lepsze opinie o Tochtermanna, za to na dniach moja kuzynka będzie rodzić na Józefowie najprawdopodobniej to dam znać jak jej wrażenia ;-)

Dzięki, to w razie czego daj znać :)
osobiście negatywne odczucia po 1# mam do Tochtermana, (nie do pielęgniarek! Do lekarzy, szczególnie do wielkiego Pana O.) po 2# trafiłam na Józefów i tam z opieki byłam bardzo zadowolona,,, Ale # to nie poród i może przy porodzie personel inaczej się zachowuje...? Jeszcze trochę czasu zostało :)

Witam! Ja też w zeszłym tygodniu robiłam tą nieszczęsną glukozę, ale na szczęście wyniki dobre, natomiast krew wyszła słabo więc dziś roiłam dodatkowe badania (120zł poszło "w las")... Ale wyniki dopiero za 3 dni i wtedy też wizyta u gin.

Mam takie pytanko, kiedy robi się 1 ktg???

Ja 1 KTG będę miała 3X czyli to będzie 30/31tc
glukozę robiłam, 2tyg temu i wyszła za niska, co przy moich gabarytach" trochę dziwne, ale lepsza trochę niższa, niż za wysoka ;)

Basiu tutaj w PL jak nic niepokojącego się nie dzieje to też nie robią KTG... Ja rodziłam przed terminem i też KTG miałam tylko podczas porodu i raz jak leżałam na patologii (bo poszłam do szpitala w nocy i akcja ustała.. to mnie wzieli na pare godzin na patologie :-) ) Z tego co wiem, czas KTG zależy też od "współpracy" dzidzi :-p Jak leżałam teraz w szpitalu leżała ze mną laska, była w około 30tc i robili jej KTG (bo ona trafiła ze skurczami i skracającą się szyjką) jak na KTG szło wsio ok to siedziała około 30minut, bywały dni, że potrafili ją koło 1h trzymać, bo Mała "uciekała" :-p

Moja dzisiaj też przysypiała i ciągle się musiałam wiercić żeby ją jakoś złapać ;) Generalnie KTG nie jest standardową procedurą jak wszystko jest dobrze, ale jeśli dzidzia przestaje być aktywna a mama się martwi to przeważnie wtedy rusza do szpitala w celu zapisu KTG.
Dodatkowo ze względu na większe ryzyko KTG jest wykonywane przy cukrzycy - nie wiem czy tak jest wszędzie ale u mnie od 29tc co tydzień, a po 35tc 2x w tygodniu.

reklama
A ja dostałlam telefon, że w piątek 28/09 o godz.14:30 mam byc w szpitalu bo znajoma połozna zrobi mi usg 4D:happy: Cieszę się bardzo, że znowu zobaczę swojego Łobuza.
Viv gratuluję, że nie musisz insuliny, super:-)

Do góry