reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

terminy i wyniki badań/USG

Ja ide w środe go ginka...juz sie doczekać nie mogę kiedy usłyszę serduszko i zobacze maluszka...z drugiej strony troche sie boje bo mam pokazać pomiary cukru które robie 6 razy dziennie i ie są one zbyt zadowalające...wiec na bank skieruje mnie do szpitala na badania.

reklama
Kurcze czy rygorystycznie to nie wiem...chyba tak bo waga stoi w miejscu ... choć ie powiem od czasu do czasu skubnę coś zakazanego ( tzn coś słodkiego ) bo jak nie zjem cukru to głowa mi pęka ...ale szczerze mówiąc po jednym cukierku cukier nie rośnie az tak bardzo bo mieszcze ie w granicach normy tylko np po obiedzie czy śniadaniu jest masakra a jem tak jak karzą

Ja już po ginku ... i u mojego ginka byłam juz ostatni raz ... a to dlatego ze teraz bede chodziła do poradni specjalistycznej dla kobietcięzarnych z cukrzycą i tam bede miała robione usg co jakies 2-3 tyg plus ktg i coś tam jeszcze.

Dzisiaj jak mnie badała to stwierdziłą ze mam lekkie skurcze i napina mi sie macica ...ale mam sie tym nie martwić bo są to skurcze Braxtona hicksa ...na tym etapie to normalne ... ogólnie sie zdziwiła ze mała juz tak wysoko jest bo macica jest juz na dwa palce nad pępkiem ... tętno Oleńki jak najbardziej w porządku bo 140, rozwarcia nie ma szyjka na 2,5cm. Dzidziola widziałam oczywiscie jest juz fajnie skulona.
Kolejna wizyta tym razem w Policach 11 września o 14:30.
Jutro wizyta poradni diabetologicznej, trzymajcie kciuki zebym insuliny nie dostała.

Lil a jaki Ty miałaś wynik po krzywej cukrowej? Ja w piątek idę do swojego gina, a we wtorek do por. diabetologicznej przy patologii ciąży. No zobaczymy. Rejestratorka przez telefon mówiła mi wtedy że mój wynik nie był taki zły i mam się nie martwić :dry: No zobaczymy.

A jak Ola, ile waży? Kciuki za jutro :)

Oleńki nie ważyła i nie sprawdzała wymiarów, tylko serduszko sprawdzała i ilość wód płodowych a no i kręgosłup ... ja po 2 godzinach miałam 177 a na czczo miałam chyba 79

o waszych wizytach poczytam pozniej,bo dopiero wrocilismy,jestem glodna ,zmeczona i do tego wszystkiego jeszcze glowa mnie boli..
moje p.ciala minimalnie spadly..spadek do zaden,ale lepiej ze ida w dol niz mialby isc w gore ;-),zrobili usg i na razie poki co oznak anemii nie ma,male mega ruchliwe..lekarz musial chwile odczekac,az sie troche uspokoi,bo nie mogl zrobic pomiarow :-D
dzisiaj ponownie wzieli krew na p.ciala i nastepna wizyta za 3tyg.a tydzien wczesniej mam normalna wizyte :tak:
rozmawialam dzisiaj na temat tego,czy porod beda przyspieszac..ale jeszcze nie sa w stanie mi tego powiedziec,bo wszystko zalezy od wynikow i tego,co na to moj lekarz prowadzacy..i to z nim mam gadac..tylko,ze ja nawet nie wiem,kto nim jest..,bo tutaj co wizyta ,to ktos inny..:no:
moze za 2tyg jak pojde to zapytam o mojego lekarza i bede z nim rozmawiala..

Cze dziewczyny, my tez juz po i maam dobre i zle wiesci. Z dobrych to to, ze nie mam jednak wycieku wod :-) i szyjka zamknieta obustronnie 37mm :-) biorac pod uwage ilosc skurczy w ostatnich dniach to sukces. (srednio 21 na dzien) Ze zlych wiadomosci- robili mi przeplywy miedzzy lozyskiem i dzidzia- sa OK, ale wewnatrzmaciczne do bani, poza tym mam NOTCH lewo i prawostronny :-( Co znaczy, ze moj maly moze nie dostawac prawidlowej ilosci tlenu i substancji odzywczych :szok: i grozi mu hipotrofia. A mi i jemyu preclampsia (czyli problemy z lozyskiem i cisnieniem). Teraz doktor powiedzial, ze jest ok, ale bedziemy mieli USG co 2 tygodnie zeby zbadac jak Franek rosnie i tez USG doplerowskie badajace przeplywy. Ogolnie na razie malutki radzi sobie super bo ma 556g. Skurczami kazalimi sie nie martwic- tylko latwo powiedziec, a trudniej zrobic!!! Ogolnie moja ciaz od poczatku pod gorke...

kurcze muffy :szok:,w ogole nie wiem o czym piszesz..,nigdy nie slyszalam o tym NOTCH :no::sorry2:,ale musisz wierzyc ze bedzie dobrze :tak:najwazniejsze ze Maluszek rosnie i ze sie toba zajma,ze bedziesz miala czesciej usg .
wszystko bedzie dobrze ;-)

reklama
Madlen- tyle wiem o NOTCH. Nieprawidłowy przepływ krwi w badaniu dopplerowskim jest bardzo ważnym sygnałem do intensywnego monitorowania płodu i przebiegu ciąży aż do rozwiązania. Przyczyny nieprawidłowego przepływu krwi w badaniu dopplerowskim mogą prowadzić do opóźnionego wzrastania płodu oraz prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia objawów zagrożenia życia płodu. Skryningowe badanie dopplerowskie między 24-30 tygodniem ciąży oceniające przepływ krwi w tętnicach macicznych, a w szczególności obecność wcięcia wczesnorozkurczowego „NOTCH”, jest bardzo pomocnym elementem oceny ryzyka wystąpienia nadciśnienia indukowanego ciążą, rzucawki, opóźnionego wzrastania płodu. Nieprawidłowe wzrastanie płodu o charakterze opóźnionego wzrostu może być spowodowane i związane z różnymi czynnikami takimi jak: wady rozwojowe płodu, wady rozwojowe narządu rodnego, choroby matki oraz uwarunkowania genetyczne.
Wychodzi na to, że nieprawidłowości w badaniu doplerowskim czyli przepływu w tętnicach może wskazywać na zagrożeni wystąpienia rzucawki. Myślę, że to jest coś, co można i należy stale kontrolować i że można w odpowiednim momencie zareagować jak wyniki badań pogorszą się.
No i jestem przerazona... :no: Dziekuje Bogu, ze mi zrobili te przeplywy, bo bedzie mozna szybko zareagowac. Lekarz powiedzial mi, ze kazda kobieta powinna miec robione to badanie miedzy 24-30 tyg obowiazkowo. O dziwo angielski lekarz ;-)

Do góry