Cześć wszystkim,
Aktualnie 12 zaczęty tydzień ciąży,zgłosiłam chorobowe na dolegliwości ciążowe,wymioty,zawroty głowy,problem z jedzeniem i więcej.
Ja mieszkam za granica , od mojej menagerki z pracy usłyszałam kilkukrotnie że ciąża to nie choroba. Poczułam że sugeruje że ja udaje więc to zgłosiłam wyżej ale to w sumie mało ważne. Chodzi o to że według niej ciąża to nie choroba i ja sobie to wmawiam,ale ja nie zgłaszam samej ciąży jako powód chorobowego tylko właśnie te dolegliwości które mam. Jak kobieta może powiedzieć takie coś? Przecież każda inaczej to przechodzi. Czuje się skrzywdzona przez takie teksty i to bardzo. Jak wy reagujecie na takie testy?
Powiem ci jedno : tutaj powiązanie
ciąża +L4 = hejt
Też mnie to tu złapało na samym poczatku gdy dołączyłam do tego forum
Po czasie doszłam do własnego wniosku : jeśli któraś czuje że jest Supermenką bo w ciąży pracowała do samego dnia porodu - to jest to jej sprawa, brawo, super, wow i lol ...
Ale dla tych osób kobiety idące od razu na L4 to czyste nieroby, lenie, cwaniaczki, zaszły w ciążę żeby mieć bibę i żeby państwo im za to płaciło
Pamiętaj o jednym : ludziom NIGDY przenigdy za żadne skarby świata nie dogodzisz.
I miej w 4literach hasło : ciąża to nie choroba. Ludzie zawsze rzucą takie hasło.
No bo to nie jest choroba i też jestem tego zdania. Ale już zespół dolegliwości ciążowych to skupisko czynników, które sprawiają że organizm kobiety nie nadaje się do wykonywania pewnych prac.
Ale dla pewnej grypu ludzi tak i tak będzie to jeden oklepany schemat : jesteś w ciąży i bierzesz chorobowe na ciążę .
Ja np nie miałam kompletnie żadnych uciążliwych dolegliwości ale 3razy krwawiłam.
I tu możnaby się znowu kłócić, że leżenie w domu nic nie da , że gdybym miała poronić to i tak bym poroniła blablabla.
Ok. Ale gdybym machnęła na to ręką, pracowała dalej tak jak pracowałam ( cięższa praca fizyczna ) i wtedy bym poroniła ... to w życiu bym sobie tego nie wybaczyła.
Serio nie wiem jak to u ciebie wygląda bo co kraj to inne prawa i przywileje.
To lekarz decyduje czy wysłać na chorobowe czy nie. Lekarz .
a owe hasło : ciąża to nie choroba ...
Olewaj to ciepłym moczem, bo to walka z wiatrakami.