reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tarczyca a ciąża

hello :tak: witam się niedzielnie :happy2: u mnie pada śnieżek
31700611262157142880378.jpg
i jest strasznie zimno. Teraz się lenie bo od rana byłam w szkole na zajęciach a później na naukach przedmałżeńskich, na szczęście było to ostatnie spotkanie :D

reklama
mam lekką niedoczynność tarczycy, przed ciążą brałam Eutyrox 25, w momencie jak się dowiedziałam o ciąży (jeszcze przed planowanym okresem zrobiłam test i wyszedł pozytywnie, choć kreska była tak bladziutka, że nie byłam pewna, ale badanie krwi potwierdziło ciążę) i pędęm poleciałam do lekarza, zwiększył mi od razu dawkę do 50 i teraz jestem pod stałą comiesięczną kontrolą endokrynologa i póki co wszystko jest ok, aha a zaciążyłam w pierwszym miesiącu starań :D

Nooo u mnie też strasznie zimno :p wogóle cały dzień nie poszło wyżej niż -8 a teraz to już chyba z -15. Masakra.
Ja kurs przedmałżeński robiłam w 3-ciej gimnazjum :D i dzięki temu miałam później spokój z jakimiś głupotami.. W sumie niczego nowego się nie dowiedziałam na nim czego bym już sama nie wiedziała... Dla mnie to czysta głupota i marnowanie czasu i wykorzystywanie finansowo ludzi (bo są też takie kursy płatne jeżeli chce się przyspieszony albo coś)...

Witaj Fiori :)

Gratulacje!! Życzę spokojnej ciąży bez przebojów :). Jaka to świetna wiadomość dla pozostałych staraczek, że da się zajść w pierwszym cyklu :). Ja niestety nie mam tyle szczęścia i na razie po wykryciu i zaczęciu leczenia i w końcu unormowaniu tarczycy to mój 3-ci cykl - i zapewne znowu nieudany i czerwonka zaleje mnie na święta :(

Ostatnia edycja:
Hej ja tez dzis bylam na zakupach z mysla ze kupie choinke ale nie kupilam poki co...;( no nic za tydz moze ....
Mam pytanie wy te tabletki bierzecie o stalej porze czy jak leci..? wiadomo ze przed jedzeniem....

anulaa dzięki, oczywiście przed zajściem wiedziałam, że mam niedoczynność i ją kontrolowałam ;) powodzenia w staraniach teraz jak już wiesz i się leczysz powinno być z górki!
tygryseczku ja biorę zawsze ok pół godziny przed śniadaniem, ale śniadanie jem czasem o 9 a czasem o 13 :-D

Ja łykam leki przeważnie mniej więcej o godz 8-9 rano, co do euthyroxu lekarka kazała mi je łykać maksymalnie do godziny 11, ponieważ wtedy najwięcej się wchłaniają czy akurat hormony tarczycy wtedy najwięcej działają :confused: już dokładnie nie pamiętam,ale tego przestrzegam ;-)

Tygryseczek najlepiej brać o stałej porze. No ale wiadomo, że czasem się chce dłużej pospać ;). Grunt żeby nie było za dużych odchyleń i żeby było co najmniej pół godziny przed śniadaniem. No i nie popijać wodą mineralną raczej tylko zwykłą przegotowaną. Bo mineralna zawiera wapń, a Euthyrox nie lubi się z niczym, a szczególnie z wapniem.

Ja znowu nie wiem skąd to wiem ale ktoś mi to mówił bądź czytałam gdzieś - że najlepiej do godziny 8 przyjmować. Ja jem wtedy kiedy się budzę na mierzenie tempki czyli o 6:30 :p po czym jeszcze czasem śpię. Przynajmniej później nie muszę czekać ze śniadaniem jak w brzucholu burczy ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Dawkę dobową należy przyjmować jednorazowo rano, na czczo, co najmniej ½ godziny przed śniadaniem, z niewielką ilością płynu. tylko tyle znalazłam w necie, o godzinie konkretniej nic nie wspominają :happy2:

Do góry