reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szyjka macicy w 32tc

reklama
Od 22tc jestem na luteinie i mam kontrolę co dwa tygodnie do tej pory szyjka nie byle mniejsza niż 2,5cm więc nie kierował mnie na pesser

No generalnie zwykle jak ma się niewydolność szyjki w poprzedniej ciąży, w wywiadzie to się profilaktycznie zakłada pessar/szew w połowie ciąży.

W sumie mnie mega ciekawi czy szpital założy, bo ja bym chyba nie założyła bo dla mnie na te 3 tygodnie to już przy późno

No generalnie zwykle jak ma się niewydolność szyjki w poprzedniej ciąży, w wywiadzie to się profilaktycznie zakłada pessar/szew w połowie ciąży.

W sumie mnie mega ciekawi czy szpital założy, bo ja bym chyba nie założyła bo dla mnie na te 3 tygodnie to już przy późno
Właśnie z tąd moje pytanie czy ktoś miał założony w tak późnym TC, ja bym wolała żeby jednak nie zakładali i wszystko było dobrze

Ja od połówkowych pamiętam, że miałam 2,5cm, więc żadna rewelacja, ale nie skracała się i wyglądała dobrze. Po 30tc stopniowo się skracała, ale nadal nic niepokojącego sie nie dzialo. Urodziłam w 39tc

Hej
Czy ktoś miał zakładany pesser w 32tc?
Na wizycie lekarz stwierdził krótka szyjkę 2cm i skierowanie do szpitala i ewentualny pesser jak szyjka będzie nadal krótka
Nie miałam pessaru ale całą ciążę przechodziłam z szyjką ok 2,5cm, pod koniec mniej ale nie pamiętam ile dokładnie. Córka od 30-32tyg już układała się bardzo nisko i naciskała na szyjkę. Moja gin mówiła że nie dotrzymam do 37tyg a ja urodziłam 3 dni przed terminem 🙂 trzymam kciuki za donoszenie

Poszukaj specjalistę od szyjek w Twojej okolicy. Ja bym to skonsultowała. Po pierwsze aktualnie odchodzi się raczej od pessarów, po drugie na tym etapie to dobra długość szyjki. Jakakolwiek ingerencja może aktualnie wywołać akcję skurczową. Nie wspomnę o ryzyku infekcji. Lekarz powinien Cię uprzedzić o tym ryzyku.

reklama
Przy niewydolności szyjki w pierwszej ciąży w drugiej pessar miałam założony od 14 TC. Zdjęty w 37 TC gdzie już było 4cm rozwarcia i dokulałam się do 38tc.
32tc to dość późno na założenie pessara, może wystarczy sam oszczędny tryb życia. W pierwszej ciąży trafiłam do szpitala z rozwarciem 4 cm w 32 TC a 33tc było już pełne. Z nakazem leżenia, obwarowana lekami wytrwałam do 36 TC.

Do góry