reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szukam pomocy jestem w ciazy

Alimenty mam na dzieci od ojca byłego męża inaczej bym się nie utrzymała po.oplaceniu za wynajem praktycznie nic mi nie zostaje.Szukam pomocy jestem sama niechce tej ciazy usuwać ani oddać dziecka nikomu dlatego szukam pomocy gdzie mogłabym się zgłosić o pomoc
wejdz na fundacje malych stopek na fb, napisz do nich tam na mesengerze, jest tez tam nr tel mozesz zadzwonic albo napisac sms, napewno nie zostawia cie bez pomocy.

reklama
A to nie jest tak, ze jeżeli pobiera się świadczenie pielęgnacyjne to nie wolno pracować legalnie?
Teraz jest zmiana i już będzie można pracować. Natomiast szczegółów nie znam, Autorka musi doczytać w necie.
@dorota666gazeta idź do mops i dowiedz się o SUO czyli specjalistyczne usługi opiekuńcze. Masz dziecko niepełnosprawne, więc możesz z nich korzystać. Jest to różnorodna pomoc, od rehabilitacji po asystenta opiekuna, który może do Ciebie wpadać zrobić zakupy, obiad, zająć się dzieckiem 3 godziny itd. Myślę, że warto, byś to sprawdziła.
Na zasiłkach się nie znam, ale skoro nie pracujesz, to pewnie przysługują Ci również te wszystkie rodzinne i dodatki do nich, jakiś tam mieszkaniowy i chyba za dziecko niepełnosprawne też jakiś jest. Szczegółów nie znam, ale tu znowu - lokalny mops, GOPS Ci pomoże.
Jeśli chodzi o dojazdy do i ze szkoły - niepełnosprawnemu dziecku zapewnić je może gmina bez problemu.
Masz prawie 18 letnią córkę, myślę, że jak raz czy dwa razy w tygodniu trzeba młodsza gdzieś zaprowadzić na dodatkową terapię, to spokojnie mogłaby pomóc przez pierwszy miesiąc. A potem pakujesz dziecko w wózek i idziecie. Ja też mam niepełnosprawne dziecko, urodziłam drugie (planowane) i jak młodszy miał jakoś 4 tygodnie, ja się ogarnęłam po porodzie, to córkę zaprowadziłam I przyprowadzałam z przedszkola z nim (z domu przed 7 rano wychodziliśmy na autobus) i 4 razy w tygodniu dodatkowo po przedszkolu szłam na terapię z nią, młodego karmiłam na ławkach w parku, robiłam zakupy, jak była na zajęciach. To jest do ogarnięcia.
Po porodzie oczywiście musisz podać ojca dziecka o alimenty. Przed porodem możesz go podać o zabezpieczenie i o udział w zakupie wyprawki.

Autorko, nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli w mieście nie masz szans na mieszkanie socjalne, postaraj się o takie w sąsiednich gminach. Zwykle jest wtedy mniej chętnych, a mając dziecko niepełnosprawne i będąc samotną matką jesteś na ich liście priorytetów. 🙂 I opłaty masz o wiele niższe. Po drugie są specjalne ośrodki szkolno wychowawcze, gdzie personel ośrodka zapewnia opiekę dzieciom w godzinach 6-19. W tym czasie mogłabyś sobie dorobić. Albo zająć się najmniejszym dzieckiem. I pros o pomoc w MOPSie.

Autorko, nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli w mieście nie masz szans na mieszkanie socjalne, postaraj się o takie w sąsiednich gminach. Zwykle jest wtedy mniej chętnych, a mając dziecko niepełnosprawne i będąc samotną matką jesteś na ich liście priorytetów. 🙂 I opłaty masz o wiele niższe. Po drugie są specjalne ośrodki szkolno wychowawcze, gdzie personel ośrodka zapewnia opiekę dzieciom w godzinach 6-19. W tym czasie mogłabyś sobie dorobić. Albo zająć się najmniejszym dzieckiem. I pros o pomoc w MOPSie.
Ale to nie jest tak, że nawet mieszkania socjalne są dla mieszkańców danej gminy? Czemu ma zabierać miejsce komuś kto na to czeka od lat w swojej gminie?

Ta kobieta jest w trudnej sytuacji. Zaraz będzie sama z .... trójką dzieci. Jedno dziecko ma problemy zdrowotne. Była w przemocowym związku. Jak najbardziej powinna starać się o mieszkanie dla siebie i pociech. A ona to co? Gorsza jakaś?

Ta kobieta jest w trudnej sytuacji.
Każdy, kto mieszka w takim mieszkaniu jest w trudnej sytuacji. W czym ona jest lepsza od tych, którzy załatwili sobie dawno sprawy i czekają na swoją kolej? Rozumiesz, że taką postawą wspiera się ludzi nieudolnych? To nie Szwecja, tu ludzie nie są naiwni i uczciwi aż do przesady. Tu ludzie będą kombinować jak się nie narobić, a mieć, podczas gdy jedynymi osłami, którym należy współczuć są pracownicy zatrudnieni legalnie i płacący podatki. Oni ciągną ten system, który już nie tylko polskie nieroby wykorzystują. Dam matce, która już nie wie, kiedy ostatnio spala dłużej niż cztery godziny, bo ledwo zamknie oczy, to już leci do pracy, a dzieciaki jeszcze musi odstawić do żłobka czy przedszkola, jeszcze zakupy, bo już czas, a przecież miała pamiętać, żeby zrobić stos kserówek do urzędu, bo inaczej nie dostanie zasiłku. Na to niech idą moje podatki. Na ludzi, którzy dają z siebie 100%, tak jak ja, ale im, w odróżnieniu ode mnie, w życiu się nie udało. Na bezmyślne nieroby, które rozkładają ręce (już nie będę drażnić wrażliwych emocjonalnie tym, co jeszcze rozkładają) i tylko chcą, żeby je za te ręce prowadzić nie dam ani grosika i nie chcę, by na nich szło z państwowej kasy, kiedy nie ma na chore dzieciaki, na nauczycieli i na inne sektory. Wara od moich pieniędzy i do pracy.

reklama
Czy ona się do którejś z Was odezwała na priv, żeby się dowiedzieć dokładnie gdzie ma iść po pomoc i jak to załatwić?

Do góry