A to nie jest tak, ze jeżeli pobiera się świadczenie pielęgnacyjne to nie wolno pracować legalnie?
Teraz jest zmiana i już będzie można pracować. Natomiast szczegółów nie znam, Autorka musi doczytać w necie.
@dorota666gazeta idź do mops i dowiedz się o SUO czyli specjalistyczne usługi opiekuńcze. Masz dziecko niepełnosprawne, więc możesz z nich korzystać. Jest to różnorodna pomoc, od rehabilitacji po asystenta opiekuna, który może do Ciebie wpadać zrobić zakupy, obiad, zająć się dzieckiem 3 godziny itd. Myślę, że warto, byś to sprawdziła.
Na zasiłkach się nie znam, ale skoro nie pracujesz, to pewnie przysługują Ci również te wszystkie rodzinne i dodatki do nich, jakiś tam mieszkaniowy i chyba za dziecko niepełnosprawne też jakiś jest. Szczegółów nie znam, ale tu znowu - lokalny mops, GOPS Ci pomoże.
Jeśli chodzi o dojazdy do i ze szkoły - niepełnosprawnemu dziecku zapewnić je może gmina bez problemu.
Masz prawie 18 letnią córkę, myślę, że jak raz czy dwa razy w tygodniu trzeba młodsza gdzieś zaprowadzić na dodatkową terapię, to spokojnie mogłaby pomóc przez pierwszy miesiąc. A potem pakujesz dziecko w wózek i idziecie. Ja też mam niepełnosprawne dziecko, urodziłam drugie (planowane) i jak młodszy miał jakoś 4 tygodnie, ja się ogarnęłam po porodzie, to córkę zaprowadziłam I przyprowadzałam z przedszkola z nim (z domu przed 7 rano wychodziliśmy na autobus) i 4 razy w tygodniu dodatkowo po przedszkolu szłam na terapię z nią, młodego karmiłam na ławkach w parku, robiłam zakupy, jak była na zajęciach. To jest do ogarnięcia.
Po porodzie oczywiście musisz podać ojca dziecka o alimenty. Przed porodem możesz go podać o zabezpieczenie i o udział w zakupie wyprawki.