reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szukam osób z mutacją MTHFR C 677T

ba
Ni_kusia a zanim zaszlas w ciążę to twój gin mówił cos o wskazaniach do Clexan?? Bo nie każdy chce go dawać jeśli niema zespołu antyfosfolipidowego a o znizce na te zastrzyki to juz w ogóle nie wspomne....
Trzymam kciuki żeby wszystko było u Ciebie dobrze .
A powiedz mi Duphastonu nie bierzesz profilaktycznie??? Ja biorę 3 tabletki dziennie ... Trzymam kciuki za wizytę [emoji173] u mnie dopiero 11 lutego buuuuuu tak długo [emoji19]

Napisane na MediaPad T1 8.0 Pro w aplikacji Forum BabyBoom

Oliwcia - Ja w ogóle jestem w trakcie zmiany ginekologa. Więc w sumie biorę acard bo poprzedni mi zalecił, a po pozytywnym teście zaraz wzięłam luteinę 2x1 bo nie zaszkodzi a pomoże w razie w. Wczoraj jak rozmawiałam z genetykiem to powiedziała, że nie mam wskazań do clexane ze względu na wynik mutacji (bo jest jakaś małą wartość tej mutacji) tylko ze względu na krwiaki które przy kazdej ciąży mi się tworzą i w 20 tc właśnie krwiak wykończył moją ciażę, bo przebił pęcherz płodowy i sączyły mi sie wody od 16 tygodnia razem z oczyszczajacym sie krwiakiem, czyli miałam krwotok od 16 do 20 tc non stop. Więc ze względu na krwiaka uważa genetyk, ze powinnam brać clexane ale oczywiście ginekolog będzie podejmował decyzję.
Odnośnie kwasu też uważała genetyk, zeby nie odstawiać tego aptecznego a dodać zmetylowany wg jakis tam najnowszych badań....
Miałam Ciebie jeszcze zapytać, bo o 3.45 się obudziłam i już nie mogłam spać i miałam przemyślenia :p, odnośnie Twojej bety. Może zaszłaś w ciążę później stad ten mały wynik. Ja zaszłam 1 stycznia dlatego beta jest wyzsza, a jak zachodziłam później w połowie cyklu to nigdy 100 nie przekroczyłam. Ostatnio jak bsdałam we wrześniu miałam 23 jednostki w terminie @

hajmal - kiedy masz termin spodziewanej @?

reklama
ba

Oliwcia - Ja w ogóle jestem w trakcie zmiany ginekologa. Więc w sumie biorę acard bo poprzedni mi zalecił, a po pozytywnym teście zaraz wzięłam luteinę 2x1 bo nie zaszkodzi a pomoże w razie w. Wczoraj jak rozmawiałam z genetykiem to powiedziała, że nie mam wskazań do clexane ze względu na wynik mutacji (bo jest jakaś małą wartość tej mutacji) tylko ze względu na krwiaki które przy kazdej ciąży mi się tworzą i w 20 tc właśnie krwiak wykończył moją ciażę, bo przebił pęcherz płodowy i sączyły mi sie wody od 16 tygodnia razem z oczyszczajacym sie krwiakiem, czyli miałam krwotok od 16 do 20 tc non stop. Więc ze względu na krwiaka uważa genetyk, ze powinnam brać clexane ale oczywiście ginekolog będzie podejmował decyzję.
Odnośnie kwasu też uważała genetyk, zeby nie odstawiać tego aptecznego a dodać zmetylowany wg jakis tam najnowszych badań....
Miałam Ciebie jeszcze zapytać, bo o 3.45 się obudziłam i już nie mogłam spać i miałam przemyślenia :p, odnośnie Twojej bety. Może zaszłaś w ciążę później stad ten mały wynik. Ja zaszłam 1 stycznia dlatego beta jest wyzsza, a jak zachodziłam później w połowie cyklu to nigdy 100 nie przekroczyłam. Ostatnio jak bsdałam we wrześniu miałam 23 jednostki w terminie @

hajmal - kiedy masz termin spodziewanej @?

Wiesz co no mi niby wychodzi ze owulację miałam ok 7 stycznia wiec i tak by mogło być zobaczymy jaki będzie dziś wynik tej Bety mam nadzieje ze ładnie rośnie ....
Co do Mutacji to taj zgadzam się my mamy ta słabsza jej odmianę i lekarze genetycy i profesorowie juz z kilkoma się konsulttowalam uważają ze nasza mutacja nie jest odpowiedzialna za poronienia a juz tym bardziej nawykowe i ze przy tej mutacji homocysteina niema prawa wysoko skakać ponad normę i zazwyczaj jest ok 8/9 max a guzik prawda Ja mam ta mutacje mam zdiagnozowane poronienia nawykowe jestem po 4 stratach a moja homocysteina swojego czasu wynosiła 14.50 wiec jak to się ma do tego co wszyscy mówią ????
Co do clexan to mam nadzieje ze bez problemu go dostaniesz w twoim przypadku moim zdaniem jest on konieczny i wydaje mi się ze lepiej jak byś juz brała

Gonekologa mam dopiero za tydzień, a lekarz rodzinny jest na nartach, więc nie ma mi kto wypisać. A bez konsultacji z lekarzem nie wezmę bo się boję....Biorę Acard mam nadzieję, ze wystarczy przez ten tydzień.... Widzisz moja homocysteina jest w normie, ale genetyk też prosiła sprawdzać co jakiś czas. Tez jestem po 4ech stratach więc siłą rzeczy się boję... Ale jestem dobrej myśli :)

Oliwcia wiem ze moze być za wcześnie, tylko jesli przyjdzie @ to mam odstawić acard a jesli bym była to mam brać zastrzyki wiec nie chce przegapić. Wcześniej @ miałam co 28-29 dni a teraz to nie wiem jak przyjdzie. Zaczyna mnie brzuch pobolewać wiec pewnie nie długo przyjdzie.
Ja poprosiłam genetyk o pisemne zalecenia, też mi powiedziała ze ta mthrf jest nie bardzo szkodliwa.
To napisała mi genetyk:
Ponadto wskazane jest: - min 3 mies. przed planowaną ciążą przyjmowanie kwasu foliowego w postaci zmetylowanej wraz z witaminami B6 i B12 oraz D3 (proponowany preparat Femibion 1 ze względu na optymalny skład i dawki), - z powodu mutacji genu PAI-1: przyjmowanie Acardu (75 mg/d) od 12 dnia cyklu, z przerwą w czasie krwawienia miesięcznego, a w przypadku ciąży rozważenie stosowania heparyny drobnocząsteczkowej w dawce profilaktycznej (np. Clexane 40 mg, bez Acardu), - unikanie środków prozakrzepowych, jak np. doustne tabletki antykoncepcyjne z estrogenami. Stwierdzone mutacje w genach związanych z trombofilią, przy braku objawów klinicznych choroby zatorowo-zakrzepowej, nie są wskazaniem do przewlekłego stosowania leków przeciwzakrzepowych.

Ostatnia edycja:
Hajmal ja biorę acard od prawie dwóch miesięcy bez odstawiania na @ teraz od pozytywnego testu mam clexan 0.6 i acard nadal wstępnie mam go odstawić w 14 tygodniu ciąży i wtedy pozostać na samym Clexan .
Ufam swojemu ginekologowi i stosuje się tak jak on mi zalecił .
Co do genetyka no widzisz tez ci powiedział ze jest to mutacja nie bardzo szkodliwa w takim razie skąd u mnie 4 poronienia i tak wysoka homocysteina skoro wszystkie inne wyniki są ok?? Ja mam wizytę w poradni genetycznej 16 lutego zobaczymy co mi powie pani genetyk .

Gonekologa mam dopiero za tydzień, a lekarz rodzinny jest na nartach, więc nie ma mi kto wypisać. A bez konsultacji z lekarzem nie wezmę bo się boję....Biorę Acard mam nadzieję, ze wystarczy przez ten tydzień.... Widzisz moja homocysteina jest w normie, ale genetyk też prosiła sprawdzać co jakiś czas. Tez jestem po 4ech stratach więc siłą rzeczy się boję... Ale jestem dobrej myśli :)

Kochana musi być dobrze tym razem zarówno u ciebie jak inu Mnie [emoji5][emoji5] Powtarzalas bete ???

Gratuluję oliwcia ;-)

Mojego wyniku nie dało się wydrukować, Pani przekazała wartość, przez dwa dni z 409 urosło do 438 więc pozamiatane.....Jest 1procent szans, że Pani podała zły wynik mężowi, ale w to nie wierzę

reklama
Gratuluję oliwcia ;-)

Mojego wyniku nie dało się wydrukować, Pani przekazała wartość, przez dwa dni z 409 urosło do 438 więc pozamiatane.....Jest 1procent szans, że Pani podała zły wynik mężowi, ale w to nie wierzę

No nie tylko nie to kochana może jednak jest jeszcze jakąś szansa .... Trzymaj się słonko [emoji175]

Do góry