reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szukam osób z mutacją MTHFR C 677T

Ja sie konsultowalam z pania prof. genetyk powiedziała zeby witaminy metylowane lykac. Potwierdzila tak jak gin acard od 12 tc i clexan od pozytywnego testu. Ze sa drogie trudno.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Nikusia to trudna decyzja, jak bralam pierwsze dni clexan mialam problemy z sercem strasznie lopotalo i krew z nosa sie lala. Potem plamilam brazowo z krwia. To przeszlo ale kochana bala bym sie nie wiedzac ze sie udalo. Juz sam acard rozzedza krew. Moze rob juz te testy kup sobie tak jak ci mowilam w rosmanie owulacyjny jeszcze i jak wyjdzie pozytywny i cien na ciazowym to biez ten clexan. Potem ci pokaze moje testy bo teraz musze mlodego odwiesc. Co do recepty to sie nie znam :(

No właśnie mam dylemat co zrobic. Chyba jak mi wyjdzie bladzioch zadzwonie do lekarza tego obecnego i zobacze co mi powie. Wolałabym działać wg zaleceń jednego, a nie wybierać zalecenia tego, które mi bardziej pasują....Tym bardziej tak jak mówisz @hajmal clexane to nie cukierek, a jednak gorzej sie czułaś po zastrzykach....Chyba jutro zatestuję...
Tym bardziej że boli mnie podbrzusze, cycki po bokach i dziś jakoś dziwnie sie czuję....Nie chcę wkręcać sobie nie wiadomo czego, bo mogą być to objawy ciśnienia albo czegokolwiek innego, ale chciałabym juz wiedzieć. Tak po prostu...

Zobacz
1490084326-aaaaaa.jpeg
te dwa u gory owu robilam gdzies 26-27 dc

Mi już zawsze w 25dc wychodzą bladziochy.....ale wolałabym poczekać na silniejszą, jednak nie ma silnej woli i jutro zatestuję :)

Nikusia ja Twoim zdaniem nie zwlekała bym z tym clexanem bała bym się zaryzykować acard biorę już od 5 miesięcy codziennie do tego od pozytywnego testu clexan 0.6 i u mnie żadnych dolegliwości po nim nie było ani zawrotów głowy ani kołatania serca ostatnio trochę zaczęły mi krwawić dziąsła ale gin mi zalecił wszystkie badania w związku z krzepliwością żeby to sprawdzić i ewentualnie odstawić acard albo zmniejszyć dawkę Clexane ale wyniki mi wyszły idealne więc nadal zostajemy na tym zestawie acard najprawdopodobniej odstawiamy w 16 tc .
Co do recepty to moim zdaniem możesz spokojnie podejść do lekarza który ci ją wystawiał i poprosić o przepisanie nowej nie powinien robić z tym żadnego problemu .

Limkam decyzja należy do Ciebie jaki kwas będziesz brała owszem jet on rozpuszczalny w wodzie i mówią że nie można go przedawkować ale skoro tak jest to po co są podawane te normy w laboratorium ??? , co do cen to moim zdaniem są warte swojej ceny bo skoro mam do wyboru brać lepsze witaminy i kwas foliowy a zwykłe to z automatu wybieram te lepsze bo po co kombinować jest tyle chemii we wszystkim że organizm nasz i tak jest na mega obciążony to po co jeszcze mu dokładać metylacji witamin skoro dokładnie wiemy ze nasz organizm ma z tym problem .
Co do Clexan to niestety refundacje są tylko w ściśle określonych przypadkach i nasza mutacja akurat do nich nie należy nie każdy lekarz więc będzie chciał przepisać clexan nawet po poronieniach a już tym bardziej na ryczałt takie są niestety nasze polskie realia
Dodatkowo mogę przytoczyć słowa Pani profesor Genetyk z którą ja się konsultowałam Mutacja MTHFR nie jest przyczyna poronień i odmiana Heterozygotyczna nie powoduje nadmiernego podnoszenia się poziomu Homocysteiny ponieważ w małej ilość nie przyswaja kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B , aby powstały zakrzepy homocysteina musi być na poziomie hiperhomocysteiny i to nawet wtedy nie w każdym przypadku powstają zakrzepy , a co do Clexan i profilaktyki po poronieniach nie jest nigdzie udowodnione naukowo że jest on pomocy przy utrzymaniu ciąży

moze nic nie pomieszam
owu wychodzi jak jest odpowiednia ilość jakiegoś tam hormonu który tez sie podnosi jak sie jest w ciazy, to taka wypróbowana metoda przez wiele dziewczyn. Choć nie do końca im wierzyłam dopóki sama nie spróbowałam. Pierwszy test mi wyszedł z takim śladem, że na zdjęciu nie było nawet widać tylko na rozebranym teście pod słońce. Wyrzuciłam go bo myślałam ze sobie wmawiam

reklama
Dzięki @oliwcia. Wiem, ze masz rację z clexane. Mi też genetyk powiedziała, że clexane będę musiała brać nie ze względu na mutację, ale z powodu ilości poronień. Zatestuję jutro. Jak ciąża będzie i przez weekend się utrzyma w poniedziałek dzwonię do gina i spróbuje wymóc clexane. Pogadam jeszcze z mężem i też coś ustalimy, bo już jest zły ze kombinuję i mieszam...Ale ja się martwię i boję dlatego tak jest.
@hajmal zobaczę dzisiaj w Rossmanie te owu i spróbuję...

Do góry