reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

szukam osób z mutacją MTHFR C 677T

Nikusia moze zrob sobie test owulacyjny one przed @ wychodza prawie tak ciemne jak ciążowe. I koniecznie pamietaj o clexanlie

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Trzymamy nikusia trzymamy kcikuki mocnnooo :)

Wiecie jak zaczelam brac prenatal to odstawilam kwas i wit B ,a Ty oliwcia lykasz je razem z febibionem ?

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Dzieeki☺
@hajmal a ty co teraz bierzeszdokladnie z lekow?
Nikusia kciuki trzymam i lidze że tym razem sie uda kochana :-D kochana a clexan masz w zaleceniach a jak tak to koedy od pozytywnego testu czy jak???

Hajmal odstawilam witaminę b6 a nadal biorę kwas plus b12 razem z femibionem takie zalecenia od giną od soboty przechodze na femibion 2
clexane od czynnosci serca mam brac widzialam tez jakies badania ostatnio ze mozna go tak podawac. Niekoniecznie od pozytywnego testu...

ja dokładnie to biorę tak acard od 12 dc, clexan 0,4 od testu, 2x2 duphastron, prenatal uno zaczęłam jakiś czas temu i odstawiłam wtedy wit b6 i 12 i kwas foliowy, eutyrox 100 i przed prenatalem brałam jodini, nospe forte miałam brac 3x1 ale biore doraźnie, witaminę c i od ostaniach plamień na własną rękę biorę 1 tabletkę luteiny dopochwowo dziennie.

Dużo tego

Nikusia no rozumie ja nie zdecydowalam się na clexan od akcji serduszka bo u mnie o pozytywnego testu juz był konieczny bo poronienia były wcześnie i jak widać na dobre mi to wyszło.
Teraz dopiero zauwazylam ze nie odpisalam ci co do pytania o Swansona ja zamawiał wszystko na allegro

nawet nie wiecie jak mnie podtrzymuje na duchu nadzieja ze te leki pomogą, że inne dziewczyny sa w zaawansowanej ciąży, że rodzą i ze sie udaje.

Hajmal u mnie tak samo ostatnio mój gin cos wspominal o odstawieniu duphastonu i acardu ale jak odebralisy wyniki badan i wyszły dobrze to gin stwierdził ze acard zostawiamy jeszcze minimum do 16 TC a duphaston do 20 TC

Hej kochane!
Przepraszam, ze nie dalam znac wczesniej ale po wizycie u gina pojechalam do mamy i tam zabalowalam az do teraz, przed chwila wrocilam do domu:) Ale....UWAGA UWAGA! Mam newsy!!!
A wiec a wizyte trafilam do super pani doktor, takiej dobrze po 50tce ale dobrze wyedukowanej (tak mi sie wydaje) w naszym temacie. Zapytalam o homocysteine- wiec jak najbardziej homocysteine baday- wiadomo. Pytam o kwas foliowy i uwaga- pyta sie po co badac? A ja mowie ze mam mthfr heterozygote i ze najprawdopodobniej nie przetwarzam kwasu i ze slyszalam, ze potrafi on wzrosnac do niemierzalnych wartosci i ze potrafi byc toksyczny dla organizmu i zastanawiam sie nad braniem metylowanych form. Pani doktor popatrzyla na mnie dziwnie i zaczela mi wszystko tlumaczyc:) Efekt jest taki, ze nie bede brac metylowanych form bo najwyrazniej jest to czysty marketing i owszem- te formy sa o tyle lepsze ze od razu organizm je przyswaja i mozna je jak najbardziej brac ale nie ma potrzeby placic za to kilka razy tyle. Dla mnie nie ma problemu, jakby te witaminy kksztowaly i 500 zl to bym kupowala byle tylko pomogly, chodzi tylko o pewnosc jak to wszystko dziala i co najwazniejsze czy naprawde dziala. Pani dr powiedziala, ze nie ma mozliwosci przedawkowania kwasu foliowego gdyz jest witamina rozpuszczalna w wodzie- co za tym idzie- ewentualny nadmiar kwasu jest wydalany przez organizm. Mowi, ze nie spotkala sie z przedawkowaniem kwasu foliowego i ze bardzo ciezko to zrobic no moze efekt przedawkowania utrzymalby sie troche gdyby se zjadlo cale opakowanie na raz a tego raczej nikt nie robi;) Powiedziala, ze poprzednia dr dobrze zrobila ze dala mi kwas 5 mg- nawet jesli mthfr uposledza w jakims stopniu metylacje, to przy 5mg organizm wymetyluje napewno tyle, ze wystarcza i ze ona swoim pacjentkom z mthfr tez przepisuje 5mg i jest ok. Tak naprawde powiedziala, ze najwazniejszy w tej mutacji jest clexane. Bo owszem, kwas foliowy (a w zasadzie jego niedobor) moze powodowac wzrost homocysteiny ktora z kolei moze prowadzic do zwiekszonego prawdopodobienstwa powstawania zakrzepow, ale tak naprawde glownym winowajca ewentualnych zakrzepow np lozyskowych jest sam mthfr.

Tak naprawde do tej pory nie wiedzialam o tym jak kwas jest rozpuszczany w organizmie i nie wiedzialam, ze jest rozpuszczany w wodzie- gdyby byl w tluszczach to wieksze prawdopodobienstwo "przedawkowania" witaminy i to moze sie zdarzyc np z wit D ktora jest rozpuszczalna w tluszczach i organizmowi jest trudniej sie pozbyc ewentualnego nadmiaru a tak to nerki nam wszystko filtruja.

Co do samego clexane- bo tak przeczytalam troche dzisiaj co tu pisalyscie-dziwi mnie juz chyba nie przepisywanie kwasu takiego albo takiego ale recepta na clexane. Wydaje mi sie, ze kazda dziewczyna z mthfr, ktora poronila chociaz raz powinna go miec od pozytywnego testu. Wiadomo, ze sa dziewczyny z mthfr, ktore poronily w bardziej zaawansowanej ciazy ale wg mnie to niczego nie zmienia. Skoro jest ryzyko do zakrzepow to chyba lepiej od razu podac clexane niz czekac na serduszko? Ja w ostatniej ciazy serduszka nie doczekalam-byloby za pozno na podanie clexane.

Tak czy siak napiszcie co o tym myslicie bo jestem ciekawa, a ja poki co zostaje przy swoim zestawie;)

reklama
Dzięki @oliwcia za odpowiedź ;-)
@hajmal wierzę w to co piszesz. Ja tak wierzę w mój kwas foliowy, że aż się denerwuję że się może udało i zeby się utrzymało....
@limkam odnośnie Twojego wpisu to zastanawiam się cały czas nad tym clexane. Wiem, że wszystkie mi doradzacie zebym go brała od testu....tak mówił mój poprzedni gin. Ten obecny mówił inaczej....Głupio będzie jak pójdę do niego i powiem, że już clexane biorę....Sama już nie wiem. Mam receptę na clexane od poprzedniego gina tylko jest przeterminowana. Myślicie, że by mi ją przepisali na nową jakby podjechała i powiedziała, że nie zdążyłam wykupić bo czekałam na pozytywny test?
Oczywiście nie wiem czy jestem w ciąży, zastanawiam się czy jutro nie testować bo bedzie 27dc....Nie wiem czy wytrzymam do soboty...

Do góry